Bileşmiş Miletler "Çocuk Savaşçılar" raporuna göre terör örgütü PKK/YPG 2021’de en az 247 çocuğu esir alarak çalıştırdı. Örgüt aynı yıl 73 çocuğu öldürdü. 3 Yıldır Diyarbakır HDP il Binası önünde evlat nöbeti tutan 300’e yakın ailelerin direnişi bu ise PKK’ya diz çökertecek noktaya geldi.

İŞTE BU YÜZDEN ANNELER DİRENİYOR! 247 ÇOCUK ZORLA ÖRGÜTE KATILDI

BM Genel Sekreterliği, yıllık olarak hazırladığı, savaşlarda silahaltına alınan, öldürülen, sakat bırakılan ve tutuklanan çocuklara ilişkin verileri içeren "2021 Çocuklar ve Silahlı Çatışmalar" raporunu yayınladı. Rapora göre terör örgütü PKK/YPG 2021’de en az 247 çocuğu esir alarak çalıştırdı. Örgüt aynı yıl 73 çocuğu öldürdü. Terör örgütü Suriye’de işgal ettiği topraklarda 2021 yılında en az 49 çocuğu da farklı bahanelerle hapse attı. Rapora göre ülke de geçen yıl yaşanan 45 okul ve hastane saldırısından 12’si de bölücü terör örgütü tarafından düzenlendi. Çocukların terör örgütleri, tarafından  bir daha dağa çıkmaması ve kaçırılmaması noktasında yaptıkları direnişle   bütün dünyanın dikkatlerini üzerine çeken  annelerin eyleminin ne kadar önemli olduğu bir kez daha ortaya çıktı.3 Yıldır Diyarbakır HDP il Binası önünde evlat nöbeti tutan 303 ailenin  direnişi PKK’ya diz çökertecek noktaya geldi. Şu ana kadar 37 aile evlatlarına kavuşma sevincini yaşadı. Anneler “evlatlarına kavuşana kadar”  eylemlerini sürdürme noktasında kararlılar.

HER TÜRLÜ İSTİMARMAR ARTDI

Raporda, "Çocuklara yönelik en fazla sayıda ağır ihlal Afganistan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, İsrail ve İşgal Altındaki Filistin Toprakları, Somali, Suriye Arap Cumhuriyeti ve Yemen'de tespit edildi." ifadelerine yer verildi.Çatışma bölgelerinde çocuk kaçırma ve cinsel istismar olaylarında 2021'de yüzde 20 üzerinde artış olduğuna dikkat çekilen raporda, okulların kapatılması, okulların askeri amaçlarla kullanılması, okul ve hastanelere yönelik saldırıların yüzde 5 arttığına değinildi.

MAYINLAR ONLARI ARAMIZDAN ALIYOR

Bu ihlallerin yüzde 55'inin devlet dışı aktörler, yüzde 25'inin ise devlet güçlerince işlendiği ifade edilen raporda, dünyadaki çatışma bölgelerinde 23 bin 982 çocuğun istismar edildiği vurgulandı.Bunlardan 2 bin 515 çocuğun öldürüldüğü, 5 bin 555'inin sakat bırakıldığı ifade edilirken, 6 bin 310 çocuğun çatışmalarda silah altına alındığı, ve 3 bin 945 çocuğun ise insani yardıma erişiminin kısıtlandığı veya hapsedildiği ortaya çıktı. Raporda, çocuk kayıplarının yüzde 25'inden fazlasının, el yapımı patlayıcı cihazlar, patlayıcı savaş kalıntıları ve mayınlardan kaynaklandığı kaydedildi.

İSRAİL’DE UTANÇ LİSTESİNDE

BM'nin çocuk ihlalleri raporunda, İsrail güçlerinin geçen yıl işgal altındaki Filistin topraklarında 78 Filistinli çocuğu öldürmekten ve 982'sini de sakat bırakmaktan sorumlu olduğu kaydedildi.Raporda, Genel Sekreter Guterres, "2022'de bu tür sayılar devam ederse, İsrail bir sonraki raporda utanç listesine dahil edilecek." uyarısında bulundu.Çocuklara yönelik en ciddi ihlallerin Afganistan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, işgal altındaki Filistin toprakları, Somali, Suriye ve Yemen'de meydana geldiği ve toplam 8 bin 70 çocuğun öldürüldüğü veya sakat kaldığı bildirildi.Rapordaki "fiziksel ihlaller" ifadesi, "çocukların öldürülmesi ve sakat bırakılması, cinsel şiddet ve tecavüz, zorla askere alınma ve çocukları insani yardımdan yoksun bırakma" suçlarını ifade ediyor.

Ahmet Külekçi

Editör: TE Bilisim