Gazetemizin yazarı aynı zamanda KGK Denetleme Kurulu Başkanı Ahmet Külekçi  geçtiğimiz hafta içinde Kuzey Irak’ta Erbil’de Irak Türkmen cephesini ziyaret ederek Türkmen bakan Aydın Maruf ile bir araya gelmiş 10 Ekim’de gerçekleşecek erken seçimler öncesi Türkmenlerin Irak meclisinde desteklenmesini istemişti. Önceki gün de Ticaret Bakanı Trabzonlu hemşerimiz Mehmet Muş Irak'ın başkenti Bağdat'taki temaslarının ardından Erbil'de, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Etnik ve Dini Oluşumlardan Sorumlu Bakanı ve ITC Yürütme Kurulu Üyesi Aydın Maruf ile bir araya geldi.

TRABZONLU BAKAN’DAN TÜRKMEN CEPHESİNE ZİYARET

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Erbil'deki temasları kapsamında ziyaret ettiği ITC Yürütme Kurulu Erbil Ofisi'nde, Türkmen Bakan Aydın Maruf ve Türkmen yetkililer tarafından karşılandı.Ziyarette Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Ali Rıza Güney, Türkiye'nin Erbil Başkonsolosu Hakan Karaçay ve Türkiye'nin Musul Başkonsolosu Mehmet Küçüksakallı da hazır bulundu. Irak’ta yaşayan Türkmenlerin her zaman yanlarında olduklarını dile getiren “Buradaki huzur ve güven ortamın  sağlanmasıkardeşliğimizin pekişmesi  için elimizden geleni her zaman her şart altında yaptık yapmaya da devam edeceğiz ” mesajı verdi.  Bakan Muş, Erbil'de IKBYY Başkanı Neçirvan Barzani ve Başbakanı Mesrur Barzani ile de görüşmüştü.Bakan Muş ayrıca Erbil'de Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) koordinasyonunda düzenlenen toplantıda Türk şirketlerinin temsilcileriyle bir araya geldi.Bakan Muş, 18 Ağustos'ta Bağdat'a giderek Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi, mevkidaşı Ala el-Cuburi ve Ulaştırma Bakanı eş-Şibli ile bir araya gelmişti.

10 EKİM’DEKİ SEÇİMLER BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un ziyaretlerinin çok kıymetli ve anlamlı olduğunu belirten Türkmen Bakan Aydın Maruf ise Taka gazetesini yaptığı açıklamada ziyareti şu şekilde değerlendirdi:“10 Ekim’de yapılacak seçimler öncesi de bu ziyaret bize moral olmuştur. Telafer'denMendali'ye kadar uzanan bölgede, Erbil, Telafer, Musul ve Kerkük'te, Bağdat'a kadar, bir taraftan da Diyala bölgesine kadar Türkmen kitlesi ve Türkmen varlığı bulunmaktadır. Bizim hem Irak merkezi hükümetinde hem de Irak Kürdistan Bölgesi hükümetinde büyük bir rolümüz var. Her iki parlamentoda da Türkmenler, özellikle de Irak Türkmen Cephesi aktif bir şekilde işine devam etmektedir. Türkmenlerin milli, kültürel ve siyasi haklarını elde etmeyi hedeflediklerini  diğer etnik ve dini gruplarla da ilişkileri güçlendirmeye çalışıyoruz”

HEDEF BİR MİLLETVEKİLİ ÇIKARMAK

Uzun zamandır siyasi ve ekonomik sorunlarla mücadele eden Irak, erken seçimlere hazırlanıyor. Irak genelinde 10 Ekim'de yapılacak seçimlerde 109 siyasi parti 3 bin 200'den fazla aday seçim yarışına girecek.55 bin 41 sandık kurulacak. Genel gözlemci sayısının 110 bini aşması bekleniyor.Irak’ta 25 milyondan fazla Irak vatandaşı oy kullanma hakkına sahip.  Elektronik oy kartlarını alanların sayısı yüzde 90’ı geçti.IKBY Seçim Komisyonu Başkanı Hüseyin Rakip ‘’Halkımızdan talebimiz seçimlere katılmalarıdır. Aynı zamanda şu ana kadar elektronik oy kartını almayan kişilerin de komisyon başkanlığına müracaat etmelerini, oy kartlarını almalarını rica ediyoruz. Şu ana kadar halkımızın %90’ı kartlarını teslim almış bulunuyor” dedi.ITC Yönetim Kurulu Üyesi Türkmen Bakan Aydın Maruf ‘’Bizim hedefimiz Erbil’de kazanmaktır. Erbil’den bölgeden Irak parlamentosundan bir milletvekili çıkarmaktır. Biz her zaman haklarımızı barış yoluyla diyalog yoluyla elde etmenin çabasını gösteriyoruz” dedi.Irak Parlamentosu 5’inci dönem seçimlerinde 109 siyasi parti, 21 koalisyon ve bağımsız adaylar yarışacak. Toplam 329 sandalye için seçime 3 bin 249 aday yarışacak.

Ahmet KÜLEKÇİ

Editör: TE Bilisim