Dünya genelinde hala en fazla ölüme neden olan hastalıklardan biri olan veremin, her yıl yaklaşık 1,5 milyon kişinin ölümüne yol açtığı ifade ediliyor. '1-7 Ocak Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası' nedeniyle yapılan değerlendirmede, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, Türkiye'de verem vakalarının son 20-25 yıl içinde azaldığını söyledi ve Türkiye'nin verem kontrolünde başarılı olduğunu vurguladı.

Özlü, "Türkiye artık veremin az görüldüğü ülkeler arasında yer alıyor. Bizim verem sayımız Avrupa’nın ortalamasından bile düşük" dedi. Ancak veremin küresel olarak hala ölüme yol açan bir hastalık olduğunu belirten Özlü, dünya genelinde her yıl yaklaşık 1,5 milyon kişinin verem nedeniyle hayatını kaybettiğini ifade etti.

Veremin yayılmasında savaşlar, göçler ve kötü barınma şartlarının etkili olduğuna dikkat çeken Özlü, özellikle Türkiye gibi göçmenlerin geldiği ülkelerde dikkatli olunması gerektiğini vurguladı. Özlü, Gürcistan gibi komşu ülkelerde verem vakalarının fazla olduğunu ve bu nedenle sınır bölgelerinde dikkatli olunması gerektiğini ifade etti.
TAKA/BİROL SANCAK 

Editör: Ayşe Sancak