Türkiye’nin Sivrisinek Haritası Açıklandı
İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Türkiye genelindeki hava koşulları üzerinden hazırlanan biometeorolojik risk haritasını paylaşarak önümüzdeki günlere ilişkin dikkat çeken uyarılarda bulundu. Haritaya göre sıcaklık, nem ve durgun hava koşullarının bir araya geldiği bölgelerde sivrisinek aktivitesinin artması bekleniyor. Özellikle 24 Haziran Çarşamba günü birçok büyükşehirde orta seviyede risk öne çıkarken, 25 Haziran Perşembe günü Doğu Karadeniz’de riskin daha yüksek seviyelere ulaşacağı belirtiliyor.
Sivrisinek Aktivitesi İçin Uygun Hava Koşulları Oluştu
Yaz akşamlarının en büyük sorunlarından biri olan sivrisinekler, sıcaklıkların artmasıyla birlikte yeniden etkisini göstermeye başladı. Uzmanlara göre sivrisineklerin en aktif olduğu dönemler, havanın ılık, nemli ve durgun olduğu zamanlar olarak öne çıkıyor. Bu koşullar bir araya geldiğinde sivrisineklerin üremesi ve yayılması hızlanabiliyor. Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu’nun paylaştığı sivrisinek tehlike haritası da Türkiye genelinde önümüzdeki günlerde hangi bölgelerde riskin artabileceğini gösteriyor. Harita, özellikle nem oranı yüksek bölgeler için dikkat çekici sonuçlar ortaya koyuyor.

24 Haziran’da Büyükşehirlerde Orta Risk Bekleniyor
24 Haziran Çarşamba gününe ait haritada Türkiye genelinde sivrisinek aktivitesinin çoğunlukla hafif ve orta seviyelerde olduğu görülüyor. İstanbul, Bursa, Balıkesir, İzmir, Ankara, Kayseri, Sivas ve Samsun gibi nüfusun yoğun olduğu birçok şehirde riskin orta seviyede seyredeceği öngörülüyor. Bu durum, özellikle akşam saatlerinde açık alanlarda vakit geçiren vatandaşlar için kişisel önlemleri daha önemli hale getiriyor. Güneydoğu Anadolu’nun bazı kesimlerinde ise riskin daha düşük seviyelerde kalması bekleniyor.

Doğu Karadeniz’de Yüksek Risk Uyarısı
25 Haziran Perşembe gününe ait haritada sivrisinek riski bazı bölgelerde daha belirgin hale geliyor. Çarşamba gününe göre orta riskli alanların genişlediği dikkat çekerken, haritada en fazla öne çıkan bölge Doğu Karadeniz oldu. Nem oranı ve sıcaklıkların artmasıyla birlikte Rize çevresinde sivrisinek aktivitesinin yüksek seviyeye çıkacağı ifade ediliyor. Ege ve Akdeniz kıyılarının önemli bir bölümünde risk hafif seviyede görünse de iç ve kuzey kesimlerdeki durgun ve nemli hava, sivrisineklerin çoğalması için uygun şartlar oluşturmaya devam ediyor.
Sivrisineklerden Korunmak İçin Önlem Şart
Sivrisineklerin yalnızca rahatsızlık veren canlılar olmadığı, bazı hastalıkların taşınmasında da rol oynayabileceği belirtiliyor. Bu nedenle vatandaşların özellikle riskin arttığı bölgelerde kişisel tedbirlerini alması öneriliyor. Pencerelere sineklik takılması, akşam saatlerinde durgun su birikintilerinden uzak durulması, uzun kollu ve açık renkli kıyafetlerin tercih edilmesi tavsiye ediliyor. Ayrıca onaylı sinek kovucu spreylerin kullanılması da korunma yolları arasında gösteriliyor. Yaz aylarında basit önlemler, sivrisinek kaynaklı rahatsızlıkların azaltılmasına katkı sağlayabilir.
Türkiye’nin sivrisinek haritası, yaz aylarında artan sıcaklık ve nemle birlikte bazı bölgelerde riskin yükselebileceğini ortaya koydu. Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu’nun paylaştığı haritaya göre özellikle Doğu Karadeniz’de, Rize çevresinde yüksek risk dikkat çekiyor. Büyükşehirlerde ise orta seviyeli aktivite bekleniyor. Vatandaşların akşam saatlerinde ve nemli alanlarda daha dikkatli olması önem taşıyor. Sizce belediyeler sivrisinekle mücadelede hangi bölgelerde önlemleri artırmalı?




