Türkiye’nin en verimli tarım alanlarından biri olan, Yeşilırmak Nehri’nin suladığı Çarşamba Ovası, yanlış arazi kullanımı sonucu ormana dönüşme tehlikesiyle karşı karşıya. Son yıllarda ovada sebze üretimi hızla azalırken, fındık ve kavak ağaçları ise giderek artıyor.
Çarşamba Ovası, 87 bin 981 hektar alana sahip. Türkiye’nin en büyük delta ovalarından biri olan Çarşamba Ovası; kavak, söğüt ve çınar ağaçlarının yayılmasıyla adeta orman görünümü kazandı. Çarşamba Ziraat Odası verilerine göre, ovanın yaklaşık 55 bin hektarı fındık arazisi olarak kullanılıyor. Geriye kalan alanların büyük bir kısmında da ağaç dikimi yapıldığı için tarım arazisi dışında kalıyor.
"Sebze ekim alanları her geçen yıl azalıyor"
Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Muammer Aydemir, geçmişte ovanın sebze üretimiyle ön plana çıktığını ancak yıllar içinde bu dengenin değiştiğini belirtti. Aydemir, "Türkiye’nin en verimli ovalarından biri Çarşamba Ovası’dır. 1980’li yıllarda sebze ağırlıklı üretim yapılırdı. Zamanla fındık üretimine dönüldü. Bunun en büyük nedeni, sebzenin maddi olarak istikrarsız olmasıydı. Bir yıl para etti, bir yıl etmedi. 2012 yılından itibaren yaşanan sel olayları da sebze üretimini olumsuz etkiledi" dedi.
"Fındık ve kavak üreticiyi daha çok memnun ediyor"
Aydemir, kavak ağacı dikiminin özellikle emekli ve yurt dışında yaşayan çiftçiler tarafından tercih edildiğini ifade ederek, "Kavak ağacının günümüzdeki fiyatları üreticiyi memnun ediyor. Aynı şekilde bu yıl fındık da iyi kazandırdı. Ovada sözleşmeli tarım uygulaması olmadığı için çiftçi hangi ürün para ediyorsa onu tercih ediyor. Bugünlerde bölgede kivi dikimi de hızla artıyor" diye konuştu.
"Toprak yapısı bozuluyor"
Fındık ve kavak dikiminin uzun vadede ovanın verimliliğini tehdit ettiğini vurgulayan Aydemir, "Ağaç dikimi toprağın yapısını olumsuz etkiliyor. Normalde her yıl işlenen tarım arazisi daha verimli olur. Ancak ağaçlık alanlarda bu yapı bozuluyor. İnşallah ileride sözleşmeli tarıma geçilir ve yeniden sebze ile meyve üretimi artar" ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin en verimli ovalarından biri olarak bilinen Çarşamba Ovası’nda yanlış arazi kullanımı ve ürün tercihi nedeniyle her geçen yıl sebze üretimi azalıyor.





