Fındığıyla dünya çapında tanınan Giresun, bu kez çay hasadıyla gündemde. Eynesil ilçesine bağlı Ören beldesinde, bir özel çay firması tarafından organize edilen etkinlikte üreticiler, kemençe ve horon eşliğinde çay bahçelerine girerek hasada başladı. Yöresel kıyafetleriyle çaylıkları dolduran kadınların neşeli görüntüleri, hem bölge halkı hem de sosyal medyada büyük ilgi gördü. Giresun’un çay üretimi potansiyelini ve kültürel zenginliğini bir araya getiren bu etkinlik, aynı zamanda Karadeniz insanının doğa ve emekle olan bağını da gözler önüne serdi.
Kemençeyle Başlayan Hasat Şenliği
Giresun’un Eynesil ilçesinde gerçekleşen birinci sürgün çay hasadı, sıradan bir tarım faaliyeti olmanın ötesine geçerek adeta bir kültür şenliğine dönüştü. Kemençenin ezgileri eşliğinde horon oynayan üreticiler, hasat öncesi hem moral buldu hem de geleneksel Karadeniz kültürünü yaşattı. Yöresel kıyafetleriyle bahçeye giren kadın üreticiler, çay toplama anlarını müzikle harmanlayarak coşkulu bir görüntü sergiledi.
40 Bin Tonluk Çay Üretimi
Giresun’un Eynesil, Görele, Tirebolu, Çanakçı ve Güce ilçelerinde çay tarımı giderek önem kazanıyor. Bölgede yaklaşık 15 bin üretici yılda ortalama 40 bin ton çay üretiyor. Bu rakamlar, Giresun’un sadece fındık değil, çay üretiminde de güçlü bir konuma ilerlediğini gösteriyor. Özellikle organik çay üretimine yönelik girişimler ve özel sektör yatırımları, çay tarımının bölge ekonomisindeki yerini artırıyor.
Üreticilerden Emek Vurgusu
Kemençe eşliğinde çay hasadı yapan üreticiler, çay toplamanın meşakkatli bir iş olduğuna dikkat çekti. Güneşin altında ya da yağmurda uzun saatler süren hasat sürecinin fiziksel dayanıklılık ve sabır gerektirdiğini ifade eden üreticiler, bu zorlu sürece rağmen doğayla iç içe çalışmanın huzurunu da yaşadıklarını dile getirdi.