Elektronik sigara kullanımı, özellikle gençler arasında her geçen gün artarken, uzmanlar bu ürünlerin göründüğü kadar masum olmadığına dikkat çekiyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, elektronik sigaraların, sigarayı bırakmak için bir araç değil, tam tersine sigara kullanımını tetikleyen bir “atlama taşı” olduğunu vurguladı. Özlü, bu ürünlerin nikotin bağımlılığını artırdığını, gerçek yaşam verilerinin de elektronik sigara içen bireylerin sigaraya başlama oranlarının çok daha yüksek olduğunu ortaya koyduğunu belirtti.

“Gerçek Hayatta Elektronik Sigara, Sigarayı Bıraktırmıyor”
Prof. Dr. Özlü, bazı bilimsel çalışmaların elektronik sigaranın, tıbbi destek ve davranışsal terapi ile birlikte kullanıldığında kısa vadede sigarayı bırakmaya yardımcı olabileceğini kabul etti. Ancak bu çalışmaların kontrollü ortamlarda ve destekleyici tedavilerle yürütüldüğüne dikkat çeken Özlü, gerçek yaşam koşullarında elektronik sigara kullanan bireylerin çoğunun sigaraya başladığını söyledi.

“İnsanlar elektronik sigarayı sigarayı bırakmak için değil, hayatlarının bir parçası gibi kullanıyor. Bu da olumsuz sonuçlar doğuruyor” dedi.

Nikotin Bağımlılığı Daha Da Artıyor
Elektronik sigaraların içerdiği nikotinin gençlerde bağımlılığı tetiklediğini vurgulayan Özlü, 18 yaş altı bireylerin sigaraya erişiminin zor olması nedeniyle elektronik sigaraya yöneldiğini, birkaç yıl içinde ise sigaraya geçiş yaptıklarını ifade etti.

“Elektronik sigara içenler, zamanla daha çok sigara kullanıyor. Araştırmalar bu geçişi açıkça ortaya koyuyor. Bu ürünler, sigaraya başlama sürecini hızlandırıyor” dedi.

“Ne Sigara Ne Elektronik Sigara: Çıkış Bilimsel Destekte”
Prof. Dr. Özlü, çözümün ne geleneksel ne de elektronik sigarada olduğunu belirterek, sigarayı bırakmak isteyen bireyler için nikotin replasman tedavileri ve davranışsal destek gibi bilimsel olarak kanıtlanmış yöntemlerin tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

“Kırk katır mı, kırk satır mı ikilemine düşmemek lazım. Doğru olan, bilimsel yöntemlerle bu bağımlılıkla mücadele etmek” ifadelerini kullandı.

Kaynak: DHA