Soğuyan hava tezgahları etkiledi: Hamsi azaldı, istavrit öne çıktı
Trabzon’da kış aylarıyla birlikte balıkçı tezgahlarında hareketlilik sürerken, soğuyan deniz suyu sıcaklıkları bazı balık türlerinin avlanmasını etkiliyor. Özellikle Karadeniz’in vazgeçilmezi hamsinin tezgahlardaki yerini yavaş yavaş istavrite bırakması dikkat çekiyor. Ortahisar ilçesinin Moloz mevkiinde kurulu balık pazarında vatandaşlara sunulan ürünler arasında hamsi, istavrit, mezgit, somon, çipura ve levrek öne çıkarken, en çok rağbet gören tür ise istavrit oldu.
Hamsi tezgahlardan çekiliyor, istavrit öne çıkıyor
Balıkçı Kadir Pınar, istavritin son günlerde bol miktarda avlandığını ve vatandaşlar tarafından yoğun ilgi gördüğünü belirtti. “Hamsiye elveda, istavrite hoş geldin diyebiliriz” sözleriyle durumu özetleyen Pınar, hamsi arayanların hâlâ olduğunu ancak tezgahlarda artık istavritin başı çektiğini söyledi. Pınar’a göre hem fiyat hem lezzet açısından tercih edilen istavrit, şu sıralar Trabzonlu balıkseverlerin favorisi haline geldi.
Fiyatlar balık türüne göre değişiyor
Trabzon’daki balık pazarlarında balık türüne göre fiyatlar değişiklik gösteriyor. Ortalama kilogram fiyatları şu şekilde:
| Balık Türü | Kilogram Fiyatı (TL) |
|---|---|
| Hamsi | 100 TL |
| İstavrit | 100 TL |
| Tirsi | 300 TL |
| Somon | 350 TL |
| Mezgit | 500 TL |
| Çipura | 500 TL |
| Levrek | 500 TL |
Uygun fiyatıyla dikkat çeken istavrit, hem günlük tüketim hem de ekonomik tercih açısından öne çıkıyor. Hamsinin ise mevsimsel nedenlerle miktarı azalsa da tezgahlardaki yerini koruduğu görülüyor.
“Havalar soğudu, deniz hamsiye elverişli değil”
Balıkçı Mehmet Can Örseloğlu ise deniz şartlarının hamsi avcılığı için şu an uygun olmadığını belirterek, “Hamsi yine gelir ama şimdilik istavrit, somon ve kültür balıklarıyla tezgahlarımız doluyor. Daha verimli günlerin gelmesini bekliyoruz,” dedi. Örseloğlu'na göre deniz sıcaklığı arttığında ya da fırtınalar azaldığında hamsi yeniden tezgahların gözdesi olabilir.
Trabzon balık pazarlarında yaşanan bu değişim, hem tüketicilerin tercihlerine hem de doğanın seyrine göre şekilleniyor. Sizce Karadeniz’in kış favorisi artık istavrit mi? Yorumlarınızı bizimle paylaşın.