Türk nakliye sektörünün yaşadığı eşitsizlikleri kim çözecek?

Türkiye’den Orta Asya ve Kafkas ülkelerine ihracat yüklerini taşıyan Mili nakliye sektörü temsilcileri yaşadıkları eşitsizlikler nedeniyle perişan oluyorlar. Firma sahipleri Türkiye’de, şoförler ise Rusya İran ve Gürcistan’da çile çekmeye devam ediyor. 

Türkiye Kamyonetçiler, Kamyoncular ve TIR'cılar Federasyonu (KKTF) yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Özer, “Şoför arkadaşlarımız 15 gündür Rusya’nın Nalçık Bölgesinde perişanlar. Vladikavgaz üzerinden ülkemize dönmeye çalışan yüzlerce şoförümüz hiç kontak açmadan aynı noktada 15 gündür bekliyorlar. Şoförlerimiz ve firmalar çözüm arıyorlar, kimden çözüm bulacaklarını da artık kestiremiyorlar” dedi.

Özer, Rusya’daki sıkıntının bir çetenin oyunu olduğunu iddia ederek, “Şoförlerimiz çetenin oyunu ile karşı karşıya. Sorunu çözecek tek yetkili Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dır. Her sorunu Cumhurbaşkanımı çözecek diye düşünenler olabilir lakin Trabzonspor takımının yıldız oyuncusu Abdulkadir Ömür, bile ilçesindeki grup yolunun asfaltlanmasını Cumhurbaşkanımıza söyleyerek çözdürdüğü haberleri Ülkemizde Sorunların çözüm adresinin nere olduğunun göstergesi. 

Ülkemizin ihracatının Rusya’ya Rusya’dan ülkemizdeki fabrikalara karayolu ile hammadde getiren nakliyecilerimizin yaşadığı eşitsizliklere yetkililerimiz ne zaman çözüm üreteceklerini merak ediyorum. Rusya ile Ukrayna savaş halinde iken bile Ukrayna’dan çıkacak tahil ürünlerinin koridorunun açılmasında önemli rol üslenen yöneticilerimiz Rusya’da  nakliyecilerinin sorunlarını neden çözmez Anlamakta güçlük çekiyoruz. 

Yetkililerimizin yabancı uyruklu vatandaşlara verdiği değeri kendi milletine verip sahip çıkmalarını bekliyoruz. ülkemizin İhracatı taşıyan  ithalat ürünlerini getiren nakliye sektörümüzün temsilcilerinin sorunlarını çözmek zor değil. Büyükelçilikler Konsolosluklar  sahip çıkmıyor. Nakliyecimiz özellikle Rusya’dan dönüşlerde  3-5 yerel yöneticinin inisiyatifine bırakılmış. Şoför arkadaşlarımız eziyet çekiyor. 

Araçların hepsi bir çok fabrikalara ham madde yüklü. Milletimizin sorunu ile dertlenmeyen yöneticileri mevki makamlarda  görmek istemiyoruz. Gemilerin tren taşımalarının sorunlarını anında çözüyorsunuz. Neden karayolu nakliyecileri görmezden geliyorsunuz. Ülkemizin nakliyecilerini Rusya’dan Gürcistan üzeri ülkelerine dönüşte mafyanın elinden kurtarın. İran, Azerbaycan, Gürcistan’da yaşadıkları eşitsizlikleri çözün.  Makamların gücünü milletimizin menfaatine kullanın. Milletin üstünde makam yoktur” diye konuştu.

Rusya Nalçık’ta 15 gündür hareket etmeden bekleyen TIR şoförü Kadir Ayyıldız, “15 gündür sıcakta asfalt kenarında hareket etmeden bekliyoruz. Rus plakalı araçlar yanımızdan alay edercesine geçip gidiyorlar. Yollarda perişan olduk. Araçlarımız yüklü. Kapı çalıştığı halde bizi keyfi uygulamalarla burada bekletiyorlar. Bu kadar acımasızlık olmaz” ifadelerine yer verdi.
BAHATTİN BAŞTÜRK