Zam ve İndirimler:

2023 enflasyon verilerine dayanarak yapılan ÖTV artışları sonucunda akaryakıt fiyatlarına birçok zam geldi. Ancak yeni yılın başlamasıyla birlikte motorin fiyatlarına 41 kuruş indirim yapıldı. Bu indirim 5 Ocak itibarıyla pompalara yansıtılmaya başlandı.

Yakıt Türlerindeki Değişiklikler:

Atilla Yeşilada'nın Kritik Uyarısı: Kredi Kartı Borcu Olanlar İçin Büyük Çöküş Tehlikesi! Atilla Yeşilada'nın Kritik Uyarısı: Kredi Kartı Borcu Olanlar İçin Büyük Çöküş Tehlikesi!

Yılın son enflasyon verileriyle birlikte ÖTV artışları sonucu kurşunsuz 95 oktan benzinde litre fiyatı 7,52 liradan 9,45 liraya, motorinde 7,05 liradan 8,86 liraya, LPG'de ise 5,77 liradan 7,25 liraya yükselmişti. Bu artışlarla birlikte benzinin litresine ortalama 2.30 lira, motorinin litresine 2.17 lira, LPG'nin litresine ise 1 lira zam gelmişti.

Akaryakıt Fiyatlarının Hesaplanması:

Türkiye'de benzin ve motorin fiyatları hesaplanırken, Gümrüksüz Rafineri Fiyatı'na ÖTV ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) payı eklenerek KDV hariç Rafineri Satış Fiyatı elde edilir. Gümrüksüz Rafineri Fiyatı hesaplanırken ise Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF (Cost, Insurance, Freight) Akdeniz ürün fiyatları ve günlük Dolar kuru takip edilerek belirli bir fiyat değişim farkıyla gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı bulunur.

Akaryakıt fiyatları, döviz kurları, petrol fiyatları ve vergi oranları gibi birçok faktörden etkilenir ve bu faktörlerin değişmesiyle fiyatlar sürekli olarak güncellenir. Bu nedenle akaryakıt fiyatlarında zaman zaman artışlar ve indirimler yaşanabilir.

Editör: Birol Sancak