Özellikle kalp hastalığı olanların yüksek rakımlı yaylalara çıkarken dikkatli olmaları gerektiğini belirten Uysal, deniz seviyesinden bin 500 metre ve üzeri yüksek rakımın risk oluşturabileceğini ifade etti. Yüksek rakımda sıkça görülen rahatsızlıkların, solunan havadaki oksijen miktarının azalmasıyla ilişkili olduğunu belirtti.

Geçici Hayvan Barınağını İncelediler, Mesaj Verdiler: Hayvanlar İtlaf Edilmeyecek Geçici Hayvan Barınağını İncelediler, Mesaj Verdiler: Hayvanlar İtlaf Edilmeyecek

Uysal, vatandaşların belirli bir yüksekliğe kadar pek sorun yaşamayabileceklerini ancak bin 500 metre yükseklikten sonra çıkış hızı ve süresinin önemli olduğunu kaydetti. Özellikle kalp hastaları, gebeler, yaşlılar ve çocukların bin 500 metre üzerinde daha fazla sorun yaşayabileceğini söyledi. Bu sorunlar arasında hareketle çabuk yorulma, halsizlik, iştahsızlık, nefes sayısında ve kalp atım sayısında artış olduğunu belirtti.

Ayrıca Uysal, yaylalara veya yüksek rakımlı bölgelere çıkış öncesinde birkaç gün belli yerlerde dinlenerek vücudun adaptasyonunu kolaylaştırmanın önemli olduğunu vurguladı. Bin 500 metre üzerinde kalmadan önce vücudun ortama uyum sağlaması için belirli bir süre köyde kalınması ve ilaçların düzenli kullanılması gerektiğini önerdi.

Muhabir: TUNCAY UÇKUN