Vakfıkebir Belediye Başkanı Muhammet Balta AK Parti’nin Trabzon’da en gözde Belediye Başkanlarından birisi. 5 yıllık hizmet döneminde yapılamaz denenleri başararak kırılması zor rekorlara imza attı. Sadece Vakfıkebir’e değil ilçesinin misyonu gereği komşu ilçelere de hizmetler yaptı, destek oldu.   
 
Trabzon’da AK Parti’den aday adayı çıkmayan tek ilçe Vakfıkebir. Buda Başkan Balta’nın yaptığı hizmetlere duyulan saygının göstergesi olarak ifade ediliyor. “İlçemde kullanılan oyların tümüne talibim” diyerek her bir oyun taşıdığı öneme vurgu yapan Başkan Muhammet Balta ile yoğun çalışma programı arasında sohbet etme imkanı bulduk. Balta 5 yılı anlattı. İşte o söyleşi:
 


TAKA: 5 yıl AK Parti’de belediye başkanlığı ve beraberinde çok önemli icraatlar var. Nasıl başardınız? Neler yaptınız? Bunları tek tek dinlemek isteriz?
 
MUHAMMET BALTA: Öncelikle sizlere teşekkür ediyoruz. Biz 2014 öncesi 45 proje ile yola çıktık. 46 yıl bağımsız yönetilmiş bir ilçe Vakfıkebir.  Hiçbir zaman iktidar partisi ile buluşmamış. Kamuoyunda da iktidar partisinin nimetlerinden yararlanmamış bir algı vardır. Bizde sloganımızı “artık Vakfıkebir’e iktidar eli değsin” diyerek yola çıktık. 45 proje ortaya koyduk. Projelerde kısa, orta ve uzun vadeli projeler olarak belirledik. 5 yılın sonuna geldiğimizde 29 adet projemizi tamamladık. 7 tanesini projelendirdik ihale aşamasına getirdik. Diğer sekizinde de proje çalışmalarımız devam ediyor. 45 projesinin tamamına dokunduk. Bizler ilçemiz için çok şeyler yaptık. Sloganımız da “Yapacak daha çok işimiz var.”.
 


Toplam 86 Proje
 
Hiç vaat etmediğimiz, belediye eli ile yaptığımız 12 projemiz var. Sadece kendi projelerimiz ile kalmadık. Kamu- belediye iş birliği ile 12 adet daha proje yaptık. Kamu kaynakları ile takip ettiğimiz 6 tane de projemiz oldu. Toplamda 86 adet projede imzamız var. Bunlar ana hatlarıdır projelerin. 


 
Çalışmalarımızı Sayfalar Almaz
 
Biz şunu söylemedik; “Bizim 44 mahallede de hizmetimiz var. Bu mahallerimizde yaptığımız hizmetleri tek başlık altında topluyoruz. Şu mahallede şu kadar bu mahallede bu kadar yol yaptık dersek bunu sayfalar almaz. Proje sayısını 500’e-1000’e çıkarırız. 45 projede ne aşamaya geldik?


 
İlk Günden Bu Yana Uğraşıyoruz
 
Bizim en büyük beklenti oluşturan projelerden biri; dolgu alanlarıydı. Biz göreve geldik dolgu imar planı yok. Dolgu imar planı olmayan bir alanda işlem yapmanız mümkün değil. Yetki Büyükşehir’e geçmişti. Gittik izin aldık. Başkanımız Orhan Bey ile görüştük, yapabilirsin dedi. Bütün imar planlarını yaptık. Büyükşehir’den geçirdik, bakanlığa götürdük. Göreve geldiğimiz günden bu yana uğraşıyoruz. O gün başladık çalışmalara. Geldiğimiz noktada; 5 bakanlık 17 kurum görüşünden 2 kurum görüşümüz kaldı. Onlarda olumlu sadece sonuçlanmasını bekliyoruz. Dolmuş 220 dönüm alanın dışında şehri denizle buluşturacak 550 dönümlü bir dolgu alanı ekledik buna. Bunlar üzerinde önemli projelerimiz var.


 
Millet Bahçesi’ni Hayata Geçiriyoruz
 
Hazır olan Çamlık sahil bandında bir yürüyüş yolu yaptık. Yalıköy dolgu imar planı belde döneminde başlamıştı. Bize devroldu. Ekmeğin Coğrafi işaretini aldık. Bir ekmek parkı projesi hazırlatmıştım. Kaynak ararken millet bahçesi projesi formatı çıktı. Biz formatını millet bahçesine uyarlayarak Vakfıkebir Ekmek temalı millet bahçesi projesini bakanlığımıza sunduk. Bakanımız sağolsun programa aldı. Cumhurbaşkanımız da ertesi gün ilanını miting alanında yaptı. Hem Sayın Cumhurbaşkanımıza hem de bakanımıza teşekkür ediyoruz. Bu turizme de hizmet edecek.  Bu alanda; kapalı Pazar yeri, organik ürün pazarı, balıkhane var. Her şey hazır proje hazır.


 
Belediye parkı….
 
İnsanların belediye parkı neden yapılmadı diye bir beklentisi var. 2015 yılında onun projesini hazırlattık 2016 yılında bitirdik. 14 bin metrekarelik bir alan. Burası da dolgu da kalıyor, ihaleye çıktık, dolgu da son aşamaya geldik. Hem yeterli kırım olmadı, ihalesini iptal ettik. Şimdi ona yeni eklerde yaptık. Dolgu imar planından sonra hayata geçireceğiz. Bunları vatandaşlarımız ile paylaşacağız.


 
Ortak Görüşle Projelerimizi Hazırladık
 
2014 yılı öncesi vatandaşlarımızı dinledik. Notlarımız hala var. Bizden ne istemişler bakıyorum. İnsanlarımızı dinledik ve yapacağımız işleri onların istekleri doğrultusunda hazırladık. Kitapçığımızın yüzde 70’ini de bu şekilde şekillendirdik. Hem anlatıyoruz hem dinliyoruz. 2014 öncesinde insanlarımızın ortaya koyduğu en büyük problem yüzde 50 ile yol problemiydi.
 
Altyapı Ve Yola En Büyük Yatırımı Yaptık
 


Şehir merkezi ise trafik ve otopark sorununu ortaya koydu.  Bizde geldik ve en can alıcı yatırımımızı yol konusunda yaptık.  Vakfıkebir’in 1200 kilometre yol ağı var şehir merkezi ile birlikte. 5 yıl içinde 400 kilometresini beton ve asfalt yaparak standart hale getirdik.  Engebeli bir araziye sahibiz. 150 bin metrenin üzerinde taş duvar, perde beton, menfez yaptık. 140 bin metrekare parke döşedik. Bunda Büyükşehir’imizin de katkıları var. Kendi imkanları ile Ortahisar Belediyemizi bir kenara ayırıyorum ilçe belediyelerinde en fazla altyapı yapan belediye Vakfıkebir Belediyesi’dir. Yatırımların takipçisi olduk. Önemli yatırımlar yaptık. Orhan Başkanımıza da desteklerinden dolayı teşekkür ederiz.

Artık vatandaşlarımız alt yapıda iyileştirmeler yapılınca sosyal projeler talep eden boyuta geldi. Biz bunu gördük. İnşallah bu beş yılda da bu isteklerini ve taleplerini karşılayacağız.   Bu noktada yeni yol haritamızı ortaya koyacağız.
 
İlçe Merkezimizde De Büyük Yatırımlar Yaptık
 
Kırsalda yapılan büyük çalışmaların yanı sıra ilçe merkezimizde de müthiş projeler gerçekleştirdik. Fol Deresi Peyzaj Projesi, Yeni Cami Projesi, Şadırvan Projesi, Kanuni Sokak Projesi tamamlandı. İçerisinde 1,5 kilometrelik yürüyüş yolu, bisiklet alanı, büfe, mini restarurant, dinlenme alanı, gölgelik, denize girme alanlarının bulunduğu ve Karadeniz Bölgesi’nin en güzel plajlarından birisi olmaya aday olan Vakfıkebir Plajı Projemizi tamamlayarak halkımızın hizmetine sunduk.  Körfez, Cumhuriyet ve Kemaliye Mahallelerimizin yollarını beton döktük. Cumhuriyet, Çarşı, Kemaliye ve Büyükliman Mahallemizde yağmursuyu hattı ve parke çalışmaları yaptık. Toplam da 143 bin m² parke taşı döşeme çalışması gerçekleştirdik Hacıköy, Kirazlık, Büyükliman, Aydoğdu mahallelerimizin suyunu yaptırdık. 

Hacıköy ve Hürriyet Mahallelerimizin kanalizasyon çalışmalarını tamamladık, betonlama çalışmaları gerçekleştirdik. Çarşı, Cumhuriyet,  Hürriyet ve Büyükliman Mahallelerimizde elektrik tellerinin yer altına alınmasını sağladık. Gülbahar Hatun bölünmüş yolun birinci kısmını tamamladık. İlçemiz içerisindeki su şebekesi eskimişti. Bunun yenilenmesi için gayret gösterdik. Değişim için Büyükşehir Belediyemiz tarafından 30 milyon TL’lik bir yatırım yapılacak.  Yalıköy Mahalle Merkezimizde kanalizasyon, yağmursuyu, beton yol, parke taşı döşeme çalışmaları yaptık. Yine Yalıköy Mahallemize bağlı Demirci’de asfalt ve beton yol çalışmaları, Küçükdere’de beton ve asfalt yol çalışmaları, Çelebi’de asfalt ve beton yol çalışması gerçekleştirdik. Çocuklarımız oynasınlar diye ilçemizin dört bir tarafını çocuk oyun parkları ile donattık. Cami ve tarihi yapılarımızın ışıklandırmasını gerçekleştirdik. Belediye (Cezaevi) Caddesi, Hasan Cemil Güç Caddesi  ve Ömer Nakkaş Caddesi, toprak işleri, sanat yapıları, yağmur suyu (drenaj hattı) ve çevre düzenlemeleri Trabzon Büyükşehir Belediyemiz tarafından gerçekleştiriliyor. Bu çalışmalar halen devam ediyor.


 
Organize Sanayi Bölgesi
 
Organize sanayi bölgesi talep edilen konulardan biriydi. İşsizlik var deniliyordu. Geldiğimiz noktada sorunların çoğunu hallettik. Kamulaştırma problemleri ile boğuşan bir organize sanayi bölgesi vardı. 2 Temmuz 2018 tarihi itibari ile kamulaştırma problemlerini halletmiş, imar planı onaylanmış yine sahile bağlantısı olan yolu imara işlenmiş, kara yolları yol ağına alınmış 15 gün öncede Cahit Turhan Bakanımız yapım ihalesi talimatı verilmiş bir organize sanayi bölgesini Vakfıkebir’e kazandırmanın huzuru ve mutluluğu içerisindeyiz. Bakanımıza da çok teşekkür ediyoruz. Tahsis aşamasına geldik. Talep topluyoruz, onları değerlendiriyoruz. Yatırımcılarımızın fabrikalarının temeli atacağını pozisyona burayı getirmiş olduk.


 
Kentsel Dönüşümde Hiçbir Vatandaşımız  Mağdur Olmayacak
 
Kentsel dönüşüm vaatlerimizden biriydi. Uzun süre bu işi konuştuk, görüştük. Bize ne getirir ne götürür vatandaşın bakış açısı nedir? Sokakta konuşulmasını sağladık. Görüşlerini öğrenmek istedik. İnsanlar bir tereddüt yaşıyorlar. Genel anlamda ticaret yapan insanlarımız ve binaları ekonomik ömrünü tamamlamış vatandaşlarımızın eve dönüşse iyi olur ama bu iş nasıl olacak sorusu kafalarında olduğunu gördük. Esnafın bu işe desteğini gördük. Çünkü Vakfıkebir bir ticaret merkezi. Bu dönüşümün ticaretin önünü açacağı yönünde bir görüş ortaya çıktı. 13 hektarlık bir alanda böyle bir karar aldık. Şunu söylemek istiyorum; kentsel dönüşüm insanların mağduriyeti üzerine kurulmamalı bunu insanlar ile birlikte yapacağız. Hiçbir vatandaşımızı mağdur etmeyeceğiz.


 
Suç Ve Suçlu İle Mücadele Ediliyor
 
MOBESE sözü verdik. İlçemiz artık 24 saat izleniyor.  15 nokta 25 kamera ile birlikte izleniyor. Suç ve suçlu ile etkin bir şekilde mücadele ediliyor.
 
Değerlerimizi Ortaya Çıkaracağız
 
Fol Deresi’nin ıslahı tamamlanan birinci kısmının peyzajını da tamamladık. Turizm Trabzon’un değeri Ama batı ilçelerimiz bundan hak ettiği payı alamıyor.  Bununda şartları var. Yatak kapasitesi olacak. Değerlerinizi ortaya koyacak olduğunuz bir planınız olacak. Biz bir taraftan turizm mastır planını yürütüyoruz. Bütün değerlerimizi ortaya çıkaracağız. Nitelikli yatak bizim için önemliydi. 11 yıl atıl duran bir otelimiz vardı. Bunu yap işlet modeli ile birlikte ihaleye çıktık 25 yıllığına. Yatırımcıyı ikna ettik. Trabzon turizminin hizmetine kazandırdık. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. Hak ettiğimiz payı almak istiyoruz.


 
Tarım Ve Hayvancılığa Destek Verdik
 
Tarımsal kalkınma vaatlerimizden biriydi. Özellikle tarımın desteklenmesinin önünü açılması ile birlikte hem Tarım ilçe Müdürlüğümüz hem Ziraat Odası ve FİSKOBİRLİK ile iş birlikleri yürüttük. Hayvancılık kredisi alan vatandaşlarımıza yardımcı olduk alt yapılarını karşıladık. Bu bölgede tarım ve hayvancılık bedensel güce dayanıyor. Makineli tarım zor ama imkansız değil. Tarımı bu anlamda destekliyoruz.  Kadınlar üretiyor Vakfıkebir kazanıyor projesi yeni seçildiğimde gelmişti önüme. Milletvekilimiz Bahar Ayvazoğlu ile birlikte ziyaret ettik. Kadınlarımız üretip satıyorlar. Böyle bir aşamaya geldik. Aile bütçesine katkı sağlıyorlar. Bunu önemsiyoruz yapmaya devam edeceğiz.


 
Sağlık – Eğitim Ve Spora Destek Olduk 
 
İlçemiz de Belediyemizin görevi olsun olmasın halkımızın yararına olacak her türlü işe katkı yapmaya çalıştık. 5 yıl önce yapılan ancak çeşitli nedenlerle bir türlü hizmete giremeyen 112 Acil Servis İstasyonumuzun iç ve dış tadilatını yaptırarak helikopter pistini inşa ettik. Sağlık İl Müdürlüğümüze devrini gerçekleştirdik.  Eğitime her alanda büyük destek verdik. Belediye imkanları ile okulların fiziki ihtiyaçlarını giderdik. Sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlerine her zaman destek olduk.  Temizlik maddesi ihtiyaçları karşılandı. Her zaman sporun ve sporcunun yanında olduk. Amatör spor takımlarımıza ve sporcularımıza büyük destek verdik. Amatör Kümede ilçemizi temsil eden Vakfıkebir Büyükliman Belediyespor’a görev süremiz boyunca 100 bin TL katkıda bulunduk. Ayrıca kulüp ve okul bünyesinde veya bireysel olarak faaliyet gösteren tüm sporcularımıza destek olarak başarılı olabilmeleri için imkanlarımızı seferber ettik.
 

8’i Hibe 23 Yeni Araç
 
Belediyemiz araç parkını 23 yeni araç ve iş makinesi ile güçlendirdik. Bunlardan 8 tanesini hibe olarak aldık.
 
Tarihe Miras Bıraktık
 
140 yıllık bir ilçeyiz. 5 yıldır görevdeyiz. Çok sayıda proje yaptık, birçok hizmet gerçekleştirdik. Vakfıkebir’in tarihi ile ilgili yazılı kaynaklar oluşturmak beni ayrıca çok mutlu etti. ‘Osmanlı Belgelerinde Vakfıkebir’ isimli bir kitap hazırlattık. Bu eser; Vakfıkebir ve Osmanlı Dönemine ilişkin araştırma yapmak isteyen kişilere bir başvuru kitabı olacaktır.  Eserde devlet içindeki kurumlar arasında yapılan resmi konulardaki yazışmalarla beraber, Osmanlı dönemindeki günlük hayata dair bazı kesitler var. Yine İsmail Hacıfettahoğlu abimizin yazdığı “Hicranlı Yıllarında Büyükliman’ isimli kitabı bastırarak geleceğe önemli bir miras bıraktık. Plastik Sanatlar Sergisi açtık. İlçemizde yine bir ilk olan Vakfıkebir Belgeseli ve Vakfıkebir Tanıtım Klibi çektik.
 

Kurumsallığımızı Güçlendirdik
 
 Kurumsal kimliğimizi güçlendireceğiz dedik. O konu da çalışmalarımızı yaptık. Son olarak 444 tek hatta geçelim. Hangi numara olsun diye düşünürken sonu 61 olsun dedik. Gözümüz ilçemizin düşman işgalinden kurtuluş yılı olan 1877’ye takıldı. 444 1877 oldu. Artık tek hat ile birlikte Belediyemize Türkiye’nin her yerinden ulaşmak mümkün.
 
Bize Ankara’dan kimse Para Yağdırmadı
 
TAKA: Sanki size Ankara’dan para daha çok destek varmış gibi. Diğer belediye başkanları da zor durumda.
 


MUHAMMET BALTA: Bize Ankara’dan kimse para yağdırmadı. Diğer belediyelerimiz İller Bankası’ndan nüfusuna göre ne alıyorsa bizde onu alıyoruz. Artımız hibe projeleri kapsamında proje ürettik. Böyle destekler aldık. Ama en önemli kaynağı; yeni seçilmiştim bir taraftan tebrikleri kabul ediyorum, bir yandan da gelen evraklara imza atarken bizim sahil bandında şuan da üzerinde olduğumuz arsanın bir kısmı da dahil olmak üzere 11 bin 500 metrekare mülkümüzü tapusunu iptal edilerek hazine adına olduğunu gördük. Kıyı çizgisinin yeniden belirlenmesi ile ilgili bir karar vardı. Hazine davayı kazandı. Kıyı çizgisini biraz daha güneye çekti. Güneye çekince bizim arazilerimizin tapularını iptal etti. Hazine adına tescil etti. Dolayısıyla avukatı çağırdım. Bu konuda bir bedel davası açıp açmadıklarını sordum. Açmadıklarını ifade etti. Açılmasını talep ettim. Şunu söyledi; bedel davası şeklinde açamayız ancak, tazminat davası açabileceğimizi ifade etti. Bizde 60 Milyonluk dava açtık hazineye. Dava dilekçesini hazırladık ama dava açmak için mahkeme bizden 1 Milyon TL harç istedi. Bunu verecek paramız da yok. Şöyle bir talebim oldu;  hazine harçtan muaf, bende kamu tüzel kişiliğim. Harçtan muaf tutulmamız gerektiğini ifade ettim. Hakim Bey de “dosyanızı hazırlayın sunun haklı gerekçeleriniz varsa değerlendirelim” dedi. Güzel bir dosya hazırladık harçtan neden muaf tutulmamız gerektiğine dair. Bu davayı açtık ve kazandık. 51 buçuk milyon net parayı kasamıza koyduk. Hizmetlerimizin gelmesini bu şekilde sağladık.


 
Biz Dava Olarak Bakıyoruz, Kişi Olarak Değil
 
TAKA: AK Parti’de Büyükşehir dahil, Ortahisar, diğer ilçelerde aday adayı olmasına rağmen Vakfıkebir’de aday adayı çıkmadı. Neden?
 
MUHAMMET BALTA: Hiçbir arkadaşımızın böyle bir talebi olmadı. 2014 yılında 7 Aday adayı vardı. Bu dönemde kimse olmadı. Ama olmuş olsaydı o kardeşimizle seve seve süreci yürütürdük. Biz dava olarak bakıyoruz, kişi olarak değil.  Bizi aday gösterdiler çalıştık, başkan olduk. Ama Muhammet Balta seni bu dönem düşünmüyor deselerdi de bugün nasıl çalışıyorsak aynı heyecanla çalışırdık. Bunu samimi olarak söylüyorum. Öyle bir süreç yaşamadık, yaşasaydık ta problem olmazdı. Birlik ve beraberlik içerisinde bu süreci yürüttük.
 
Elbette Yararını Gördük
 
TAKA: Hem sizin hem de Milletvekilimizin adı Muhammet Balta. Bunun yararını mı zararını mı gördünüz?
 
MUHAMMET BALTA: Elbette yararını gördük. Çok yararını görüyoruz. Geçenlerde OSB ile ilgili bir işlem var bakan yardımcımız Hasan Bey’i arayacağız. Muhammet Bey’i aradım. Dedi ki çok rahat ara dedi. Büyüğümüzdür, problem yok. Aradık,  2 saat sonra benim telefon çaldı. Dedi ki Muhammet Balta ismini duyunca hemen aradım. Bu tür güzel şeyler oluyor. Bazen Muhammet Bey’in aradığı zannediliyor. Bize avantaj sağlıyor. Birde iyi bir izlenim bırakırsanız o kapılar size çok kolay açılır.
TAKDİR HALKIMIZINDIR
 
TAKA:  Vakfıkebir halkına bir mesajınız var mı?
 
MUHAMMET BALTA: İlçemiz için hayaller kuruyoruz. Ama hayalperest davranmıyoruz. Hayallerimizi gerçekleştirmek için bir plan ve program yapıyoruz. Mümkün olduğu kadar gelecekte bu şehrin yaşanılabilir bir şehir olması için gayret ediyoruz. Amaç; 50 yıldır değişmeyen Vakfıkebir’i değiştirmektir. Bu değişimi ilçe halkımızla birlikte ele ele vererek gerçekleştirebiliriz. Her attığımız adım vatandaşlarımızın talepleri doğrultusunda olmuştur. Hiçbir zaman vatandaşımızın yüzüne söyleyemediğimizi arkasından söylemedik. Bundan sonrada Yüce Allah nasip eder, halkımız bize yetki verirse şeffaf bir şekilde herkese eşit hizmet götürme gayreti içerisinde olacağız. Hizmet için tüm gücümüzle çalıştık. Sonuçta takdir halkımızındır. İnsanlarımız bizlere güvendi, destek verdi. Çok ciddi bir sorumluluk taşıdığımızı biliyoruz. Hizmet ederken sadece ilçe halkımıza değil, bizi Yaratan Yüce Allah’a da hesap vereceğiz düşüncesini hiçbir zaman aklımızdan çıkarmıyoruz.
 
Teşekkür Etti
 
Tüm bu hizmetlerin ilçemize gelmesinde büyük emeği geçen Başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu’ya, Hazine ve Maliye Bakanımız Berat Albayrak’a, TBMM Çevre Komisyonu Başkanı, AK Parti Trabzon Milletvekilimiz Muhammet Balta’ya, AK Parti Trabzon Milletvekillerimiz Adnan Günnar’a, Bahar Ayvazoğlu’na, Salih Cora’ya, Büyükşehir Belediye Başkanımız Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’naşahsım ve ilçe adına çok teşekkür ediyorum.