Okul yöneticileri ve öğretmenlerin çoğuna göre, eğitimin en temel sorunların başında veliler geliyor. Öğretmenler, sınıftaki başarısızlığın sebebini, öğrencilerin çoğunun “parçalanmış aile” çocukları olmasına bağlamaktadırlar. Parçalanmış aile, ananın ayrı, babanın ayrı yaşadığı aile olarak anlaşılabilir. Çocuklar, parçalanmış aile ortamında anasız ve babasız yaşamaya mahkûm olarak okula gelmektedirler. Böyle bir aile ortamında, çocukların, okul başarılarının düşük olma ihtimali yüksektir. O zaman ne olacak? Ailenin parçalanmasına nasıl tedbirler alacağız? Parçalanmış ailenin çocukları, çevresel uyarıcılara daha çok maruz kalmakta ve kişilik geliştirmede olumsuzluk yaşamaktadırlar. Oysa Türk ailesi, geçmişte sağlamlığı ile ün yapmıştı. Ne oldu da bu sağlam Türk ailesi, parçalanmaya yüz tutmuştur? Türk ailesi eski sağlamlığını kaybederse, gelecek nesiller için tehlike çanları çalmaya başlamış demektir.
İstiklal Marşı Şairimiz M. Akif Türk ailesi için şunlara dikkat çekiyordu.
 
Biz ki her mevcudu yıktık, gayesiz bir fikr ile
Yıkmadık bir şey bıraktık… Sade bir şey: aile.
Hangi bir bünyanı mahvettik de ıslah eyledik?
İşte viran memleket! Her yer delik, her yer deşik!
Bunların tamiri kabil… Olsa ciddiyet, sebat;
Lakin Allah etmesin, bir düşse şayet, ailat.

“Aili bir inkılap olsun!” diyen me’yus olur,
Başka hiçbir şey kazanmaz, sade bir deyyus olur.
Çünkü “çıplak” inkılabatın rezalettir sonu…
 
Türk ailesinin düşmeye yüz tuttuğu günümüzde, ailenin yıkılma tehlikesi vardır. Aile inkılabı, ana-babanın daha demokrat(!) olması adına, rollerin karışıklığını ortaya çıkarmıştır. Yenileşme adına çocuklar baş, ana-baba ayak olmuş gibi… Öğretmenlerin velilerle ilgili şikâyetleri, sonucu böyle göstermektedir. Velilerin çocuklarına taptığı bir aile düzeni, ailenin parçalanmasından daha kötü olup, bu durum, ailenin düşmesi anlamına gelmektedir. Okulda en küçük bir öğretmen tepkisini, çocuğunun “psikolojisinin bozulmasının” sebebi olarak gösterip, soluğu okul müdürünün odasında alan aile büyükleri, bu davranışlarıyla, ailenin eski sağlamlığının artık ortadan kalktığının işaretlerini vermektedirler. Çocuğunu öğretmenine emanet eden aile, okula güvenen sağlam aile örneğini simgeliyordu. Çocuğunu okula akademik başarı için gönderen, öğretmene asla güvenmeyen aile de maalesef bozulmaya yüz tutmuş aile örneğini simgelemektedir.

Türk ailesi düşerse, diğer bütün kalelerin düşeceğinin bilincinde olup, bu sorunun ülkenin en temel gündem maddesi olarak tartışılması hayati önem arz etmektedir. Hepimizin bu konu ili ilgili, elimizi taşın altına koyma zamanı gelmiş ve geçmek üzeredir.