Giresun merkezde Kale’den başka mesire yeri olarak kullanılan bir diğer yükselti de, kentin doğu kesiminde kartal gagasını andıran görünümü ile hemen dikkatleri üzerine çekiyor. Kente şaşkın bakışlarıyla bu hale geldiğinin anlatıldığı efsanede en dikkat çeken detay ise hakkında net bir bilginin olmaması olarak değerlendiriliyor.

Kenti Kuşbakışı İzlemek İçin En İdeal Nokta

Gedikkaya denilen işte bu görkemli dağ  ismini ise; kayalığı üzerinde insan ağzı biçiminde açılmış bir ‘yarık’ bir başka deyişle gedik olmasından alıyor. Halk arasındaki söylentiye göre Giresun’da yüzyıllardır şehrin güzelliğini anlatan, “Kayalıklar bile Giresun’un doğal güzelliğine hayran kaldığı için ağzı açık kalmış” söylemlerine neden oluyor. Giresun Kalesi’ni doğudan sınırlayan küçük vadilerle Boğacık Vadisi arasında yükselen bu tepe manzara bakımından kente egemen bir konumda bulunması ise yerli yabancı turistleri kendisine çekiyor.

Giresun Kalesi’ne Benzetenler Var

Yükseltisi 200 metrenin üzerinde olan Gedikkaya genel yapı bakımından Giresun Kalesi’ne benzemektedir. Kuzey yönüne çok dik, doğu ve batı yönüne %20-50 eğim gösteren yamaçlarla açılan bu tepeden Giresun’u ve çevreyi seyretmek için geziler düzenlenmektedir. Yeşil ve mavinin buluştuğu bu muhteşem kenti yüksekten izlemek için de ideal bir nokta.

Turizme kazandırılacak mı?

Giresun Eski Belediye Başkanı Kerim Aksu tarafından başlatılan Gedikkaya Projesi hayata geçilirse kuşbakışı olarak şehri, denizi ve dağları seyretme imkanına kavuşulmuş olacak. Eski Başkan, projenin temel atma töreninde yaptığı konuşmada, yapılacak projeyle bir çok kişinin Gedikkaya’daki manzaraya hayran kalacağını belirtmişti. Aksu, "Giresunlular da manzarayı görebilsinler, gelebilsinler, ulaşabilsinler ve burada aileleriyle, dostlarıyla çay içebilsinler temiz hava alabilsinler, hem Giresun’un turizmine hem de sosyal yaşamına katkı sağlasın diye böyle bir projeye başladık." Şeklinde konuşmuştu.
SEDAT KARAKAYA
 
Editör: TE Bilisim