Yaylalı yaptığı açıklamada, “Tabakhane Bölgesi ile alakalı projeyi yakından takip etmekteyiz. Trabzon’un kent kimliğinin önemli bir parçası konumundaki Tabakhane Vadisinde bugüne kadar yapılan olumlu düzenlemeleri takdir etmekle birlikte, Tabakhane Köprüsü, Tabakhane Camii Minaresi ve bu alanda bulunan kalıntıları olumsuz etkileyebilecek tünel geçişi projesi ilgili kurumlarca tarafımızla paylaşılmamış olmasına rağmen, çeşitli kaynaklardan elde edilerek şubemiz yetkili kurullarınca detaylı olarak irdelenmiştir” dedi.

Tabakhane Köprüsünün…

Yaylalı, “Hedeflenen projede planlanan tünel, Tabakhane Köprüsü’nün doğu çıkışındaki tempan duvarını etkileyecek şekilde düzenlenmiştir. Bu geçiş aynı zamanda Tarihi Tabakhane Camii Minaresine de oldukça yakın olarak planlanmıştır. Tünelin delme tekniği ile değil aç kapa sistemi ile yapılması planlanmıştır. Tünel ve bağlantı yolları için fore kazık uygulamalarının planlandığı bilinmektedir. Tabakhane Vadisi’ndeki mevcut dere yatağının açılması gerekli iken vadi kotunun bu çalışma ile yükseltilmesi ve söz konusu derenin kapalı menfezlerle daha üst kottan denize ulaştırılması hedeflenmektedir. Tabakhane köprüsünün doğu çıkışı ile dik kesişecek yol için yüksek istinat duvarları yapılması gerekli olacaktır. Projenin esas bölümünün tümüyle Tabakhane Köprüsüne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca belirlenmiş koruma alanına isabet ettiği görülmektedir” diye konuştu.

Sorun Teşkil Ettiği…

Eleştirileri sıralayan Yaylalı, “Projedeki eleştirilerimiz, İlk olarak projenin yapım aşamasındaki hafriyat, fore kazık gibi uygulamaların Tabakhane Köprüsü ve özellikle Tabakhane Camii Minaresine titreşim kaynaklı ciddi tehdit oluşturduğu düşünülmektedir. Özellikle minare, narinliği itibariyle bu yapım sürecinden geri döndürülemez hasarlar görmeye yatkındır. Ayrıca bu faaliyetlerin köprüye de vereceği etki ihmal edilecek kadar küçük olmayacaktır. Bunun yanında bu faaliyetlerin başta Tabakhane Camisi olmak üzere çevredeki betonarme binalara da yakınlığı göz önüne alındığında uygulamanın sorun teşkil edeceği görülmektedir” işte Yaylalı’nun o açıklamaları:

Dengesi Bozulacaktır…

Köprü ayağında projenin uygulanması hedeflenen alanda, daha önceki dönemlerde çeşitli kazılar vesilesi ile tespit edilen bir takım erken dönem kalıntıların olduğu bilinmektedir. Projenin inşa aşamalarındaki yukarıda belirtilen sorunların yanında, söz konusu uygulamanın yapıldığı kabul edilirse tarihi köprünün kara bağlantısını teşkil eden tempan duvarında oluşturulacak yırtık yapının tüm yapısal dengesini bozacaktır.

İŞTE ÖNERİLER…

1-Projenin tüm kent bileşenleri ile ortak akıl çerçevesinde yeniden gözden geçirilmesi.

2-Alternatif güzergâhlar, kontrollü veya kontrolsüz hemzemin geçişler, trafik akış yönü değişiklikleri gibi seçeneklerin tüm etken ve etkileri ile tartışılması.

3-Vadi içinden geçen derenin üstü kapalı şekilde planlanmasından vazgeçilmesi ve bu alanda derenin açık akacak şekilde bütünleyici bir unsur olarak kullanımının planlanması.

4-Şayet projenin devamı çok elzem görülmekteyse, tarihi eserlere zarar vermeyeceğinin bilimsel veri, rapor ve özellikle yapısal performans analizleri ile sorumluğu net olarak üstlenebilecek şekilde ortaya koyulması. 5-Projenin bu şartlarda devamında ısrar edenlerin olası kötü senaryolarda oluşabilecek kamu zararı ve gecikmelerden kaynaklı toplumsal sıkıntılar konusunda hesap verebileceklerinin değerlendirilmesi.
 
Editör: TE Bilisim