Sakarya’yı Trabzon ekmeği ile tanıştıran Trabzonlu İş Adamı İmdat Taşkın acı bir gerçeği dile getirdi
 
Araplar’ın Trabzon’a Gelişi Fiyatları Artırdı Kaliteyi Düşürdü
 
İmdat Taşkın: 1968 Trabzon doğumlu.
1995’te Trabzon’dan gurbete göç ederek
Trabzon ekmeğini Türkiye’de tanınmasına
büyük katkı sağladı. İş adamı imdat taşkın
bu süreçte yaşadığı başarı öyküsünü
Taka Gazetesi aracılığıyla paylaştı.
Taşkın’ın takdire şayan mücadelesi ve

Trabzonlu ruhu ile yaptığı işleri şu şekilde anlattı:


 
Trabzon Ekmeğini İlk Ben Getirdim
 
TAKA: Kendinizi tanıtır mısınız, ticarete nasıl başladınız?
 
İmdat Taşkın:1968 Trabzon doğumluyum. 1995’te Trabzon’dan İzmit (Kocaeli)’e geldim. İzmit’te 5 sene fırın ve unlu mamuller ticareti yaptım. Daha sonra Sakarya’ya geldim ve yine ekmek unlu mamuller ve restoran üzerine 1999’dan günümüze kadar ekmek, ekmek çeşitleri, Karadeniz yemekleri ve inşaat sektöründe çalıştım. Şimdi inşaat sektöründeyiz. İş merkezi veya diğer yap-sat işleri yapıyoruz. Arsa alım-satım işleri yapıyoruz. Sakarya’ya ilk Trabzon ekmeğini getiren benim. 1999’da deprem öncesi Sakarya’yı ilk kez Trabzon ekmeği ile tanıştırdım. Biz geldikten sonra Sakarya’nın ekmek ufku açıldı. Ben geldiğimde %80 Sakarya fırınları matadordu. Günümüzde ise %80 ‘i kara fırına döndü, %20 si ile hala matador.
 
Kavurma Rize’den Köfte Akçaabat’tan
 
Türkiye geneline bakıldığında Sakarya’daki ekmeğin kalitesi yüksek bir seviyeye geldi. Bu da bizim sayemizde oldu. Karadeniz yemekleri üzerine iki tane restoran açtık. Kavurmayı Rize’den getiriyoruz. Köfteyi Akçaabat’tan alıyoruz. Kuru fasulyeyi Gümüşhane ve Erzurum’dan getiriyoruz. Trabzon’u Sakarya’da çok güzel bir şekilde temsil etmeye çalışıyoruz ve temsil ettiğimize inanıyoruz. Yemekleri ile ekmeği ile yaşantısı ile… Ama bunları yaparken Trabzon’dan da kopmadık. Trabzonspor’dan kopmadık. Trabzonspor’u destekliyoruz, Trabzonspor delegesiyiz, seçim zamanları gelip oy kullanıyoruz. Trabzonspor yenildiği zaman bizim ekipte uyku yok o gece. O derece Trabzonspor’u seviyoruz.


 
Dernek Olarak Çok İyiyiz
 
TAKA: Sakarya da inanılmaz bir Trabzonlu topluluk var. Kendimi Trabzon da gibi hissettim. Trabzonlular arasında birlik beraberlik var mı burada?
 
İmdat Taşkın:Birlik var. Genelde Trabzonlu iş adamları, memuru, müdürü, çalışanı çok güzel bir birlik beraberliğimiz var. Dernek olarak da çok iyiyiz. Yine Şalpazarlılar İlçe Derneği açıldı, o da Trabzon İl Derneği ile beraber çalışıyor. Sakarya’da genelde yönetim ağırlığı da Trabzon’da. Belediye başkanları olarak ilçelerde il yönetim kurullarında Trabzonlu ağırlığı her zaman fazladır. Sakarya’nın genel nüfusuna baktığımızda en kalabalık Trabzonlu nüfusudur.
 
 Devamını Getiremedik


 
TAKA: Hangi ilçelerin belediye başkanları Trabzonlu? Bu sene Trabzonspor’a nasıl bakıyorsunuz?
 
İmdat Taşkın:Sakarya Serdivan ilçe başkanı Trabzon Araklılı. Hendek Trabzonlu. Karasu belediye başkanı Trabzonlu. AğrıpiyeTrabzonlu. Belki birçoğu da çok eski gelme Trabzonlu.Trabzonspor maçları başlamadan bir hafta önce başkanla aynı uçakta Trabzon’a geldik. Başkana sordum, ‘Rakiplerimiz çok güçlü bu sene, FB, GS, BJK çok güzel transferler yaptılar. Biz ne yaptık? TS’u nasıl görüyorsun?’. ‘Biz de güçlendik dedi, bu takımlarla başabaş mücadele edeceğiz’ dedi. O haftasonu da lig başladı. İyi bir başlangıç yaptık ama devamını getiremedik.
 
Yanal’ın Gitmesiyle Takım Kendine Geldi
 
TAKA: İyi kadro kurduk ama Beşiktaş’tan sonra en iyi kadro..
 
İmdat Taşkın:Bireysel olarak baktığımızda çok iyi takım ama takım havası oluşturamadık. Ersul Yanal’la başlamamız bir hataydı. Ersun Yanal’ın ikinci kez Trabzon’a gelişi belkide hataydı. Çünkü takıma yüksek bir hedef koyamadı. Hep sabredelim sabredelim, sabrettik ama sonunu göremedik. Sabrın sonu selamet deriz ama, en son Ersun Yanal’ın gitmesi ile takım kendine geldi. Rıza Hoca ile takımın biraz daha iyi olacağını düşünüyoruz. En azından takım olmayı Rıza Hoca daha iyi başardı. Futbolcularla daha iyi diyalog kurdu.


 
Kendi Şehrimizde Yabancı Olduk
 
TAKA: Trabzonlular ya eğitim için Trabzon dışına gidiyorlar ya da çalışmak için ve her ikisinde de genelde başarılı oluyorlar ama Trabzonluların onlardan beklediği Trabzon’a yatırım yapmaları. Fakat bu gerçekleşmiyor. Siz Trabzon’a yatırım konusunda ne düşünüyorsunuz?
 
İmdat Taşkın:Şimdi 90’lı yıllarda ben Trabzon’daydım. Akçaabat’ta ilk aşçılık ticaretine başladım. Yeterince destek göremiyoruz. 94-95’te ben Trabzon’dan çıktım Kocaeli’ne geldim. Biz burada sadece tatil amaçlı Trabzon’a gidiyoruz. Onun dışında gittiğimiz zaman yabancı kalıyoruz Trabzon’a. Kendi şehrimize dışarıdan gelen yabancı gibi oluyoruz. Nasıl yatırım yapalım, kimden destek alalım? Bu tür diyalogları belediyelerle, yönetimle, ticaret odasıyla kuramıyoruz. Gereken desteği alsak, dışarıdan gelen insanlar İstanbul’da nasıl iş kuruyorsa Trabzon’da da kurar. Tabiki büyük şehrin ekonomik ilgisi biraz daha fazla. Burada 50 tane daire yaptığın zaman yapıp arkasından çok rahat devam edebiliyorsun. Trabzon da o ticareti çok iyi bilmediğimiz için ticarete giremiyoruz.
 
Tamamına Yakını Araplara Veriliyor


 
TAKA: Trabzon da ne eksikliği görüyorsunuz?
 
İmdat Taşkın: Yazın Trabzon’a uçakla geldiğimiz zaman araba bulup kiralayamıyoruz. Kiralık araçların tamamına yakını Araplara tahsis edilmiş durumda oluyor. Arkadaşım 10 senedir bir firmayla çalıştığı halde iki günlük araç kiralamak istediğinde iki günlük araç veremeyeceklerini söylüyor kiralama şirketleri. Çünkü araçları Araplara kiralamayı tercih ediyorlar. Onun dışında yazın dışarıdan gelen insanlara hep günlük müşteri olarak bakıyorlar oranın esnafları. Bugün var yarın yok hesabında bakıyorlar. Fiyatta da gerekeni yapıyorlar. Restoranlarda gereken ilgi gösterilmiyor. Oysa buralarda öyle değil. Yaz kış hizmet hep aynı. Örneğin, Uzungöl’de fiyatlar tamamen Araplara göre değiştirilmiş. Yazın Trabzon’u ziyarete gittiğimiz zaman durum böyle. Araplar fiyatları artırdı, kaliteyi düşürdü.