Yılmaz Karakoyunlu’yu Anavatan iktidarları döneminde tanımıştık(1992).. Sonra…(Ecevit-Yılmaz-Bahçeli)   koalisyon hükümetinde TRT.. Anadolu Ajansı, Basın Yayın ve Enformasyon Genel müdürlüklerinden ve de Özelleştirmeden sorumlu devlet bakanı olarak görev aldı. Hükümet sözcüsüydü..

Bu köşenin yazarı olarak bendenizde.. Bakan Karakoyunlu’nu basından sorumlu danışmanı olarak görev yapmanın, kendilerini yakından tanımanın onurunu yaşayanlardanım. Onunla verdiğim yıllar, nadir duyulan taze bir heyecanla daima  muhafaza ediyorum..

Başbakan Müşavirliğim ve Genel Müdürlüklerim dönemlerimde, onu tanımaktan fevkalade onur duyduğumu ayrıca belirtmek isterim.

54F5975F D543 431D 8E13 5D0De5Fde287

Bakan olduğu gündü.. Beni yanına çağırdı ve ”Basın müşavirim olarak benimle çalışmanı istiyorum” demişti. Kendisine  ‘Aman efendim, sizin gibi kültür, bilgi deryası birine benim gibi Laz nasıl basın müşaviri olur” demiştim

Kahkahayı basmıştı. ”İşte bunun için istiyorum” cevabını vermişti. Yıl: 2000..Bakan-müşavir ilişkisinden çok Baba-oğul ilişkimiz devam etti.Hep te öyle kaldı...

Birlikte çalışmaktan ve tanımaktan onur duyduğum, adeta hayatımın doktorasını yaptığım Devlet eski Bakanı, yazar, şair besteci, romancı Yılmaz Karakoyunlu gülümseyen bakışı, sağlam duruşunun altında nezaket sahibi oluşunun yanı sıra yüreği insan ve vatan sevgisi ile dolu kişiliği vardır.

Abb3D245 D34B 4D2D B575 67F18E3Ea915

Romanların efendisi. Yazıların ve sözcüklerin ustası. Kültür deryası olan Karakoyunlu’nun beyni, dünyanın en büyük kütüphanesi gibiydi. Eğer bir yerde yemek yenecekse, önce emrinde görev yapanları kontrol ederdi. Onlara yemek gitmeden asla yemeğe başlamazdı. Herkese günaydın. Nasılsınız? demeden, hanımlara yol vermeden asla geçip gitmeyecek kadar nezaket sahibiydi..

Karakoyun’nun yıllar süren başarıları, toplum ile olan hâkimiyeti, Türkiye’nin çıkarları konusundaki dirayet ve ciddiyeti, ülkeye hizmet etmekteki samimi gayret ve muvaffakiyeti, her türlü takdirin üzerinde, çok saygın bir devlet –siyaset ve sanat adamı ciddiyetinin ve mesuliyetinin örneği oluşturmuştur.

Karakoyunlu, siyasetçi ve sanatçı, edebiyatçı kimliği ile; Türk toplumunun gönlünde fevkalade seçkin ve saygın bir yer işgal etmektedir. Meclis’te donanımlı, bilgi bikrimi fazla kadroları mevcuttur.

Meslek büyüklerim. Doğan Hızlan ve Vahap Munyar, yazılarında dile getirdikleri gibi ..Yılmaz  Karakoyunlu, iyi bir romancıydı. Yakın tarihimizin belgelerini romanlaştırarak edebiyatla siyasetin bir arada okunurluğunu sağladı. “Salkım Hanımın Taneleri’ başta olmak üzere 20’ye yakın kitap ve romanları bulunuyor. Tümünü okuyan birisi olarak, hayranlığımı gizleyemiyordum.. Yunus Nadi Roman Ödülü’nü  başta olmak üzere çok sayıda ödülleri bulunuyor..
Dünden bugüne Türkiye’deki siyasal tarihi, önemli kişileri ondan okumanızı salık veririm. Çünkü araştırmaya dayanarak ortaya çıkan eserler akademik çalışmalar için de bir başvuru kaynağıdır. ‘Yorgun Mayıs Kısrakları’nda Çakırbeyli Adnan, Selânikli Celile’nin oğlu Nâzım vardı. 6- 7 Eylül olaylarını anlattığı Güz Sancısı’nı da devrim mahkemesi üzerine ‘Üç Aliler Divanı’nı da okumalısınız.

Müzik konusunda da bilgi sahibiydi. TRT Denetiminden geçmiş 100’ün üzerinde besteleri bulunmaktadır Romanlarında yaşayacak.

Karakoyunlu bu arada yazar, şair, araştırmacı olarak da öne çıktı, “Salkım Hanımın Taneleri”, “Çiçekli Mumlar Sokağı” gibi önemli eserleri yazdı. “Salkım Hanımın Taneleri”nin filmi de yapıldı. ANAP’ta entelektüel birikimiyle perde gerisinde hep önemli işler yaptı.

Eski Bakan Yılmaz Karakoyunlu, İstanbul’daki evinde geçirdiği rahatsızlık üzerine kaldırıldığı hastanede vefat etti.Eski Bakan…

Levent’teki Barbaros Hayrettin Paşa Camisi’nde ikindi namazı sonrası kılınan cenaze namazının ardından son yolculuğuna uğurladık. Yeni adresimiz artık Zincirlikuyu’daki mezarlığında…Bakanımdan çok ,babamı kaybettim..Danışmanı HakanYıldız ile birlikte, ağlayarak Ankara’ya döndük..

Allah’tan rahmet diliyorum… Mekânı cennet olsun