Güneydoğu Ve Doğu Anadolu bölgesinde kardeşlik projelerine imza atan Ahmet Külekçi ile hem bugünü hem de geleceği konuştuk

 TAKA: İçişleri Bakanlığı bünyesinde kardeşlik projelerinde görev alan ve çok değerli çalışmaları ile önemli hizmetleri olan aynı zamanda gazeteci meslektaşımız Ahmet Külekçi ile Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgesindeki süreci konuştuk. Gönül köprüleri kurulması noktasında çok ciddi emekleri olan Külekçi ile özellikle “Biz Anadolu’yuz” projesi üzerine söyleşi yapmak istedik? Sayın Külekçi sürekli bölgedesiniz son süreçte izlenimleriniz nelerdir?



Vatandaş Huzur Ve Güven Ortamı İstiyor

AHMET KÜLEKÇİ: Ülkemizin en büyük sorunlarından biri olan terörle mücadele noktasında devletimizin çok ciddi kararlığı var. Bu kararlılık ve samimiyet beraberinde çok önemli kazanımları da beraberinde getiriyor. Her şeyden önemlisi özellikle doğu ve Güneydoğu da güven ve huzur ortamı hakim. Hayat normalleştikçe, devlet-vatandaş kucaklaşması gerçekleştikçe, kardeşliğimiz pekiştikçe çözülemeyecek sorunda kalmıyor. Güven ortamı ile birlikte göç tersine dönmeye başladı. Kayyum belediyelerimiz inanılmaz güzel hizmetler yaptılar. Ben demiyorum ki her şey-tos pembe. Elbet sıkıntılar sorunlarda var. İş-aş-ekmek sorunu noktasında çok daha çalışılmalı bölge halkının istihdamı noktasında gayret gösterilmeli.


Kayyum Belediyeler Çok Güzel Hizmet Yaptılar

 TAKA: Yerel seçimler sonrası bölgede nasıl bir değişim olur?

AHMET KÜLEKÇİ: Demokrasi hepimizin şartlar ne olursa olsun sahip çıkmamız gereken çok önemli bir değer. Vatandaşımız sandığa giderek gereğini yaptı, son sözü söyledi. Şunu çok net belirtmek zorundayım. Demokrasiye sahip çıkma erdemliliği noktasında herkes üzerine düşeni yapmalı. Belediye başkanlığı makamı vatandaşla kurulmuş gönül köprüsüdür. Hakkını vererek bu görev yapılmalı. İnatlaşmak-kavgalı olmak-ülke hassasiyetlerini bir kenara koymakla başarılı olamazsınız. Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgesinde son dönemde yapılan hizmetleri, yapılan onca güzel işi kimsenin inkar etmemesi gerek. Çöplerin toplanmadığı, alt yapının iflas ettiği, yolun olmadığı, suyun akmadığı, parkların olmadığı şehirlerde şimdi büyük değişimler yaşandı. Vatandaşla-yerel yönetim barıştı her şeyden önce. Çıta çok yükseldi. Mardin’den Tunceli’ye Hakkari’den Şırnak’a Siirt’ten Ağrı’ya  çok köklü değişimler oldu. Bu değişimi ve huzur ortamını bozarsak, hizmeti bırakıp başla işlerle uğraşırsak bu kadar emek heba olur. Kaybeden bölge halkı olur.



Bakan Beyin Gözü-Kulağı Değil Bedeni Bölgede

 TAKA: Terörle mücadele noktasındaki başarıda elbet te İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun büyük faktörü var. Bakan Soylu’ya karşı bölge halkının bakışı nasıl?

AHMET KÜLEKÇİ: Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgesine bu kadar önem veren her fırsatta bölgede olan başka bir siyasetçi yok sanırım. Çok net ifade ediyorum ki bölge halkının bakan Soylu olan desteği ve ilgisi hiç azalmadı.  Sayın bakanımız Süleyman Soylu sadece terörle mücadele noktasında değil özellikle uyuşturucu ile mücadele ve trafik kazalarının önüne geçilmesi noktasında tarih yazıyor. Uyuşturucu tacirlerine nefes aldırmayan sayın bakanın bu azmi-çabası gecesini-gündüze katan enerjisi toplumsal karşılıkta buluyor. Gözü-kulağı değil bütün bedeni ile yüzünü bölgeden çekmeyen bakan beyin sağladığı pozitif enerji aynı zamanda bölgede görev yapan güvenlik güçlerine, memurlara, esnafa, işçilere de büyük moral oluyor. Halk artık geriye dönmek istemiyor, terör örgütlerine karşı verilen mücadele noktasında vatandaşın tavrı net.



“Biz Anadoluyuz Projesi  Çok Değerli”

 TAKA: Önyargıların kırılması farklı kültürlerin buluşması kaynaşma ve dayanışma adına güzel projeleriniz var. Bunlardan biri de “Biz Anadolu’yuz”  projesi. Biraz bize bu projeden bahseder misiniz?

AHMET KÜLEKÇİ: Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde başlatılan ve İçişleri Bakanlığımız tarafından yürütülen Biz Anadolu’yuz projesi gerçekten çok önemli ve değerli. Proje ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesine bağlı 21 ilimizden 15 yaş altı 50 bin çocuğumuzun ülkemizin farklı şehirlerini ziyaret etmeleri sağlamak, çocuklarımızın arasındaki kardeşlik ruhu ve bilincinin geliştirilmesi milli ve manevi değerlerimizin paylaşılması ve gelecek nesillere aktarılması amaçlanmakta. Bu Proje ile; Gençlerimizin terör örgütlerinin istismarından ve kötü alışkanlıklardan uzak tutulması, Ülkemizin doğusuyla batısı kuzeyiyle güneyi arasında var olan kardeşlik bağlarının güçlendirilmesi, Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerinde yaşayan öğrencilimizin daha önce hiç gitmedikleri şehirlerde farklı kültürleri, tarihi ve doğal güzellikleri görüp tanıması, Sosyal barışa, kardeşlik ve huzura katkı sunulması, Kültürel değerlerin yanı sıra ortak değerlerin paylaşılması, hedeflendi. Bu hedef doğrultusunda 50 bini aşkın evlatlarımız farklı coğrafyaları tanıma, kaynaşma ,gezme, arkadaş edinme fırsatı yakaladı. Düşünsenize  bir uçtan-bir uca hayaller gerçekleşiyor, kalpler buluşuyor. Çocuklarımız için ne yapsak azdır.



Çocuklarımız Herşeyin Farkında

 TAKA: Çocukların bu gezilerde uzun yıllar hafızalarından silinmeyeceği anıları olmuştur sanırım? Siz bu duyguları nasıl tarif ediyorsunuz?

AHMET KÜLEKÇİ: Valla tarif edilmesi neredeyse imkansız. Anlatmak değil yaşamak gerek. Çocuklarımızın yaşadığı mutluluk ve heyecanı görünce bizlerde çok etkileniyoruz. Bu projenin bir çok  gizli kahramanları var. İllerde valilerimiz, kaymakamlarımız, belediye başkanlarımız, kurumlarda görev yapan müdürler, personeller, şoförler, rehberler herkesin büyük emeği ve katkısı var. Şanlıurfa’dan Trabzon’a, Bingöl’den Samsun’a, Şırnak’tan İstanbul’a, Kars’tan Osmaniye’ye, Malatya’dan İzmir’e yurdun dört bir yanını saran proje ile çocuklarımızın buluşması ile sevgi fidanları dikilmiş oldu. Hayatlarında ilk kez uçakla seyahat etme fırsatı bulan çocuklar hem keyifli yolculuk yaptılar hem de gittikleri illerde misafir oldukları ailelerle tanışıp kaynaştılar. Yaşadıklarını-gördüklerini kaleme alan çocuklarımızın anı defterlerine yazdıklarını okurken inanın gözyaşlarına hakim olamazsınız. Çocuklarımız o bölgede yaşanan her şeyin farkında. Bizim tek isteğimiz okumak-ailemize katkı sağlamak ülkemize hayırlı bir evlat yetişmek diyen çocuklarımızın gözlerindeki ışıltı doğrusu ülkemizin yarınları adına bize umut veriyor.



Sabırla Ve Kararlılıkla Yola Devam

 TAKA: Kardeşlik projeleri, gönül köprüleri, festivaller ve çeşitli etkinlikler bölgenin tanıtımı içinde önemli bir kazanç. Fakat seçim için yapıyorlar devam gelmez diyenler de var. Projeler  devam edecek mi?

AHMET KÜLEKÇİ: Bakın bu coğrafyada hepimiz aynı tavanın balıklarıyız. Bizim bir-birimizden başka dostumuz yok. Türkü ile Kürdü ile Alevisi  ile Lazı ile solcusu-sağcısı ile bu güzel ülkenin ayrılmaz-kopmaz parçasıyız. Her ne kadar  mesafeler uzak- kültürler farklı-coğrafyalarımız değişik olsa da bizlerin birlerini anlaması-tanıması ve kaynaşması şart. Önyargıları bir kenara koyarak, geleceğe umutla bakarak, acılarımızın ve sevinçlerimizin ortak olduğunu bilerek hareket etmek zorundayız. Edirne’den Kars’a, İzmir’den Artvin’e ,Hakkari’den Samsun’a aynı gemideyiz. Gemi batarsa hep beraber batacağız. Ne komşudan fayda var, ne başkasından. O zaman yapacağımız tek şey şanlı bayrağımızın altında toplanmak ümmet anlayışı ile etle-tırnak olmaya devam etmektir. Elbet te projeler devam etmeli. Elbette karşılıklı ziyaretler yapılmalı. Sabırla-inatla ve kararlılıkla kardeşliğimizin pekişmesi için devletin ve bizlerin her türlü samimiyeti ortaya koyması gerekiyor.