Belediye Başkanı Refik Kurukız TAKA Gazetesi’nden Yayın Yönetmeni Yusuf Turgut ile Yazı işleri Müdürü Harun Yavruoğlu’nun sorularını cevapladı. Yavruoğlu’nun çizdiği karikatürü ise ‘Üzerinde bayrak varsa benim için kutsaldır’ diyerek aldı.
 
Şalpazarı Belediye Başkanı MHP’li Refik Kurukız 3 yıla yakın bir süredir görevde. Bugüne kadar yaptığı icraatlarını kendisiyle konuştuk.
 
2017 yılının İlçe için çok önemli olduğunu söyleyen Kırıkız aynı anda 4 önemli projenin başlayacağını ifade etti. Kurukız 15 Temmuz sonrasında iktidarın MHP’li Belediyelere bakışının değiştiğini söyleyerek, Trabzon milletvekili Salih Cora’nın her zaman Şalpazarı’nın yanında olduğunu söyledi:
 
TAKA: 3 yılın değerlendirmesini alabilir miyiz. Siyasi, kültürel ve sosyal anlamda, Şalpazarı’nda sizin gelişinizle birlikte hangi hizmetler yapıldı, neler yaptınız. Neler yapmaya çalışıyorsunuz. 3 yıla yakın süreci bize anlatır mısınız?
 
REFİK KURUKIZ: Şalpazarı’nın şuan da 10 bin 318 nüfusu var. Şalpazarı’nın çok eksiği vardı dile getirdik, bir sürü vaatler yaptık, eksikleri bildiğimizi söyledik. Burada biz ömrümüzü geçirdik. 1962 doğumluyum, Şalpazarı’nda esnafız. İnsanlarla bir araya geldik bizi Refik Kurukız yapan, iş adamı yapan bize kimliği kavuşturan bu.  İnsanlara bir şeyler vereceğimize inandık.
 
Daha önce Sivil Toplum Örgütleri’nde başkanlıklar yaptık. MHP’de en son görevim İl Başkan yardımcısıydım oradan istifa ettim. Bazı derneklerde başkanlık yaptık, geçmişte ilçe başkanlığı yaptık. 25 kişi çalışan bir şirketimiz var. Böyle bir yönümüz var. Dedik ki bu insanlara hizmet edelim. Elimizden geldiği kadar koşalım, koşturalım. İnanç içerisinde çıktık insanlar bizi seçti. Bahsettiğimiz, vaat ettiklerimizle, dönem içerisinde anlattıklarımızla geldik oturduk. Büyükşehir Belediyesi olmuşuz gelirlerimizin çoğu Büyükşehir’e kesiliyor.
 
Birçok yetkimiz gitmiş, su gelirlerimiz gitmiş, itfaiye gitmiş ana caddeler Büyükşehir’in olmuş. Ana caddeler üzerinde ki tabela vergilerini biz alamıyoruz Büyükşehir alıyor, Yol ağları paylaşılmış. İlk yıllarda yetki, kavram sıkıntıları yaşamışız zaman içerisinde oturdu. Baktık ki gelirlerimiz hizmet yapacak çok da imkân vermiyor bize ama çok vaatlerimiz var ne yapacağız?
 
Kadınlarımıza Öncelik Verdik
 
İlk önce bayanlarımız rahat bir mekâna kavuşturalım dedik. Bizim 30 Kilometre 40 Kilometre köylerimiz var, bayanlarımız geliyor alışverişlerini yapıp köylerine gidiyor. Erkekler çay ocaklarına gidiyor ama onların gidecek yerleri yok. Onları bir kültür evine kavuşturduk. İki katlı bir mekân içerisinde spor yapılabilecek bir mekân var, mescidi, emzirme odası, sıcak suyuna kadar var. Ardından kütüphanesi, bilgisayarı sinevizyon yapılabilecek bir mekanı var. Ankastre yemek takımları ve çay ocağı var. Kendileri yemek yapıp yiyebiliyorlar. Bizim kendi imkânlarımız var. Bayanlarımızı bir mekâna kavuşturduk. İş-Kur elemanları ile destekliyoruz. Haftanın yedi günü belli mesai saatleri içinde açık. İnşallah yeni aldığımız ekip ile beraber akşam ona kadar açık tutmayı hedefliyoruz. Ama gündüz saatlerinde açık. Bununla övünüyorum çünkü bizim bayanlarımıza ne yapsak azdır. Bayanların gücünü biliyorum hem siyasi anlamda hem de bizlere verdikleri emekleri biliyorum.
 
Zayıf Bir Belediyemiz Vardı Daha Güçlüyüz
 
TAKA: Teknik eleman ve araç olarak belediyenin geldiği nokta hakkında bilgi verir misiniz?

REFİK KURUKIZ:  İş makinesi anlamında zayıf bir belediyemiz vardı. Araç parkımız çok eskiydi yetersizdi. İlk geldiğimiz gün ile birlikte Adana belediyemizden bir tane greyder aldık, Mersin Belediyemizden bir tane makine aldık. Manisa Belediyesine gittik onlardan destekler aldık.  
 
Alt yapı anlamında bazı malzemeler aldık. Ağasarlı Belediye Başkanı Hilmi Türkmen’den şuana kadar birçok destek aldık, saymakla bitmez. Bir tane kamyon aldık iki tane cenaze aracı aldık. Sancaktepe Belediyesi’nden gittik bir tane binek aracı aldık. Elimiz de bizim kaynaklarımızla alamayacağımız cps aracı aldık. Fen İşlerine kazandırdık. Şalpazarı ile gönül bağı olan sevdiklerimiz büyüklerimiz sayesinde gittik istedik talep ettik bu araç parkını geliştirdik. Belediyemizi teknik eleman anlamında bir seviyeye getirdik. Hem harita mühendisi aldık hem de inşaat mühendisi aldık, mimarımız var, teknik elemanlarımız var. Ekibimiz şuan da iyi, teknik eleman anlamında bir yere getirdik.
 
Şalpazarı Müzesi Hayata Geçecek
 
TAKA: Belediye Binası ile ilgili bir projeniz var mı?
 
REFİK KURUKIZ: Tabi Şalpazarı’nın sorunları vardı. Belediye binası küçük bir bina. 30 tane mahallemiz var. 30 mahalleye hizmet vermek için birçok şey yapılması lazım ama yeterli değil. Belediye Binası projemizi yaptık malzememiz yoktu. Meradan kalma pazar yerimiz vardı gittik değişikliğini yaptık. Belediyemize geçirdik projemizi yaptık tamamladık, kredilerini aldık anlaşmasını yaptık. 120 ay iki yıl ödemesiz. Ocak ayında ihaleye çıkacağız.
 
Burada pazaryeri otoparkı, toplantı salonu kültürel anlamda da el sanatlarının da yapıldığı sergilendiği Şalpazarı Müzesi’nin olduğu bir bina düşünün belediye binası üzerinde de sosyal tesisleri olan komple bir bina Şalpazarı’na söz vermiştik halkımızın hizmetine sunacağız diye. Çünkü artık önünde bir engel kalmadı. Sözümüz vardı gençlik merkezi, bilgi evi, kendi şahsi arsamı belediyeye hibe ettim hibe etme amacım eğitime, gençlere, yaşlılara, bayanlara, eğitim, kültür alanında destek vermekti. Üzerine Hilmi Türkmen’e gittim dedim ki arsa bizden. Malzemesi senden. Sağolsun bir protokol yaptık gençlik merkezi projesi yapıldı, inşaatına başlandı kaba inşaatı şuan da bitmek üzere. Kısmet olursa önümüzde ki yaz aylarında hizmete açacağız.
 
Şalpazarı’nın Kurtuluşu Turizmle Olacak
 
TAKA: Projeleriniz hakkında bilgi alabilir miyiz?
 
REFİK KURUKIZ:  İki tane park projemiz var. Biri Vadi Projesi. Burada Şalpazarı Deresi var ikiye bölen ilçeyi. O derenin etrafını güzelleştirelim dedik vadi projesi hazırladık, etrafına park yapalım, binaların önlerine ve ya trafiğini derenin içerisinde ki yürüyüş koridoruna alalım dedik. Belediye Binasını koyduğumuz yerden yukarı Şalpazarı’nı kordon gibi bağlayacak olan dört kademe olarak etap halinde bina ile beraber bir kordon oluşturmak istedik.
 
Bu projeyi de tamamladık. İstinat duvarı da yapılacak. Devlet Su İşleri ile gittik geldik mücadele ettik. Sağolsunlar 10 trilyonluk bir ihale 11 ihalenin sekizi yapıldı. Önümüzdeki nisan ayında da başlanacak. Taşkın koruma duvarları, ıslah çalışmaları yapılacak bizim bu projemizle örtüşen bir proje. Yine bir başka park projemiz var. Buda 1 trilyon yüz bin lira. Park projeleri sıradan bir proje değil. Bizim projelerin en küçüğü bir trilyon yüz bin lira.
 
Bu projeler de KTÜ İle beraber çalıştık. Oradan peyzaj bölüm başkanı Cengiz Acar Hoca geldi. Çok cüzi rakamlarla beraber çalıştılar. Oradan güzel sonuçlar aldık. Önümüz de başka projelerimiz var. Mesela Sis Dağı turizm projemiz var. Bunların dışında bizim başka sıkıntılarımız da var. Şalpazarı’nın kurtuluşu turizmle olacak diyorum.
 
Sis Dağı Trabzon’u Uçuracak
 
Sis Dağı’nın turizm kapsamına alınması için güzel bir proje hazırlıyoruz. Sona doğru yaklaştık onda. Kültür ve Turizm Bakanlığımıza gerekli yazışmaları yaptık. Onlara süre verildi ama şuan bizim tarafımızdan sonuçlandı.
 
Süreç ilerliyor. Giresun’da ki kurumlardan görüşlerini aldırdık. Vaziyet planı çıkartıldı. Üzerine neler yapacağımız onların yerleşkelerini oluşturduk. Yani 2017 yılında sonuçlanır. Bence yapacak olduğumuz en güzel proje bu olacak. İçinde tesislerin olduğu, otelin olduğu, kayak merkezlerinin olduğu yazın çim kışın kara kayağının bulunacağı, iki tarafta da tatil köylerinin bulunduğu bir proje.
 
En önemli proje bu bence Trabzon’u uçuracak. Öyle olacağına inanıyorum ben. Sis Dağı yap- işlet- devret şeklinde bir proje olacak. Tanıtımını yapacağız Arapları getirdik. Yani biz hazırlayıp sunacağız. Bunun içerinde bir grup şunu diyebilir: Ben otel yapacağım, öteki ben tatil köyü yapacağım diye. Ya da komplesini de alabilir. Proje çerçevesinde böyle bir çalışmamız var. Bu arada yeni yolar açıyoruz. Çoğu mahallenin yeni yolları yoktu. 20 kilometreye yakın yeni yol açtık. Önümüzde ki yıl 15 Kilometre beton yol yapacağız her mahallemize beton çalışması yapacağız. Böyle devam ediyoruz.
 
15 Temmuz Farkı Hissediliyor
 
TAKA: Muhalefet Belediye Başkanısınız, ama iktidar ile hiçbir zaman köprüleri atmadınız. Önümüzde de böyle büyük projeler var. Gelinen noktada işler nasıl devam ediyor. 15 Temmuz’dan sonra ki süreçte iktidar ile MHP daha da yakınlaştı bu umut rüzgârı Şalpazarı’na da esti mi?
 
REFİK KURUKIZ: 30 Mart öncesi de bir partiden aday oldum ama siyasi bir duruşum ya da söylemim hiç olmadı. Seçildikten sonra da aynı çizgide ilerliyorum. CHP’de, MHP’de, AKP’de benim saygı duyduğum partilerdir. Hiç farkı yok bir mesafede yok. Ben Beylikdüzü Belediyesi’nden de, Akif Hamza Çebi’den de destek alan birisiyim. Ama 15 Temmuz’dan bu tarafa bakıldığında göz ile görülen bir farklılık hissediyorum.
 
Salih Cora’nın Projelerimizin Tamamında İmzası Var
 
Ama şunu söylemeden geçemeyeceğiz; Trabzon Milletvekilimiz Sayın Salih Cora’ya özel bir teşekkür etmem lazım. Bu bahsettiğim projelerin tamamında onun etkisi ve imzası var. Şalpazarı’na ayrı bir pencereden bakıyorlar. Çünkü onlar şunu biliyor Şalpazarı onu seviyor ona bölgede ki en büyük desteği verdi Şalpazarı seçim de. O da Şalpazarı’lıları seviyor.
 
Bu anlamda kendilerine ilettiğim talep ettiğim her ne varsa yardımcı olmak için ellerinden gelen yaptıklarını görüyorum ve inanıyorum. Bu anlamda da 15 Temmuz’un etkisi olduğuna inanıyorum. 15 Temmuz’dan bu yana Milliyetçi Hareket Partililerin duruşu, Sayın Doktor Devlet Bahçeli’nin duruşu gerekse Sayın Cumhurbaşkanımızla götürdükleri ilişki gösteriyor zaten. Bunun faydasını da görüyoruz. Şunu söylemek istiyorum biz yapılanı da anlatırız yapılmayanı da anlatırız.
 
Ayrımcılık Yapacaklarına İnanmıyorum
 
Nasıl Salih Cora’yı anlattığım gibi sıkıntı çektiğim nokta da ben istedim ayrımcılık yaptılar da diyebilirim ama şuana kadar önümde böyle bir sıkıntı ufak tefek yaşasam da yaşadım diyemem.
 
İlçemizde, kendi, içimde zaman zaman sıkıntılar yaşıyoruz ama ben Ankara’ya gittiğim de gerek bakanlarımızla gerekse milletvekillerimizden bir ayrımcılık görmedim bunu açık ve net söylüyorum bu anlamda belki iktidar da değiliz belki zorlanacağız ama ben yaptığım projelerin olmayacağına inanmıyorum. Ayrımcılık yapacaklarına da inanmıyorum. Bu anlamda bir sıkıntı yaşamayacağıma inanıyorum.
 
Orta Asya’yı Günümüze Taşıyoruz
 
TAKA: Şalpazarı gençlerinin kültür konusunda sanat konusunda mesela hanımların rahat edebilecekleri içerisinde her türlü mutfak gibi şeylerin içderisinde bulunması belki de çok rastlanan bir şey değil. Bunun devamlılığını sağlayacak daha kültürel ve ya resim sanatı müzik etkinlikleri ve ya oluşması için bir heyecan oluşturabiliyor musunuz gençlerde?
 
REFİK KURUKIZ: Şimdi tabi Şalpazarı’nın 10 bin 318 nüfusu var. Ama Şalpazarı’nın 104 bin nüfusu ilçe dışında yaşıyor. Bizim özgül ağırlığımız 100 binler il ölçülüyor. Bizim sadece İstanbul’da 22 tane derneğimiz var. Bir federasyonumuz var. Hatta birçok yerde olmayan eğitim ve kültür derneğimiz var. Şalpazarı’nın gücü burada bahsedilen 10 bin nüfusla doğru orantılı değil.
 
Gücü çok çok fazla. Kültürel baktığımız da yöresel el sanatlarımız, giyimimiz, kuşamımız, Orta Asya’yı günümüzde barındıran, yaşatan insanlar topluluğu. Misafirperver ve güler yüzlü insanlar. Şunu demek istiyorum Bizim Belediye olarak yapabileceklerimiz kısıtlı ama şunu yapıyoruz: Belediye binamızın içerisinde bir bölüm de el sanatlarının sergilendiği bir bölüm olacak. Geçmişten günümüze, günümüzde geleceğe yansıtılan bir müze oluşturacağız. Yani el sanatlarımıza, kültürümüze o değeri vereceğiz. Her yıl mayısın 7’sinden başlayan bahar bayramı şenlikleri ile adlandırılan onlarca şenliklerimiz var. Kadırga, alaca yaylası şenlikleri gibi şenlik alanlarımız var.
 
Bu Bölgede Çalışılması Lazım
 
Kültürümüzü her alanda yansıtıyoruz ama Şalpazarı belediyesi olarak yapabileceklerimiz belli. Gerek Kültür Bakanlığımızdan gerek Belediyemizden çalışmalarımız var. Turizm anlamında, derneklerle organize olma anlamında zaman zaman bir araya gelip Şalpazarı’nın neler yapılabilir? Mesela bu bahsettiğimiz kıyafetlerin patenti alındı. Dernekler Federasyonumuzla birlikte yürüttüğümüz çalışma ile birlikte patenti alındı. İşsizlikle ilgili de çalışmalarımız var ama işsizlik ülkemizin sorunu. İşsizlikle ilgili bir belediyenin yapabilecekleri bellidir. Sis Dağı Projesi hayata geçirildiğinde belki 10’larca yüzlerce insan çalışacak.
 
Ama gelirlerimiz belli yapabileceklerimiz belli. Bizim şifalı bir maden suyumuz var. Yani doğal güzelliklerimiz var. Bu bölge de aslında çalışılması lazım. Öyle yemekleri var ki hiçbir yerde bulamazsınız. Keşkeğimiz var Orta Asya’da günümüze yaşatılan bir yemek. Özel günlerde cenazelerde, düğünlerde yapılan ikram edilen bir yemek. İstanbul’da bile yaşatılıyor. Mısır ununda helva yapılır mesela, yağlı pişi yapılır. Onu orada canlı olarak yaptırıyoruz. Bunların işte tanıtımı anlatımı önemli. Bizim insanımızın insanlara bakışı çok iyi gidin çalın bir kapı hemen sizi hoş bir şekilde karşılar. Elinde ne varsa sunar. Bunu her yerde görebilirsiniz ama bunu burada farklı görürsünüz.
 
Bütün Maçlarını Dışarda Oynayan Bir Takımımız Var
 
TAKA: Şalpazarıspor ile ilgili bilgi verir misiniz?
 
REFİK KURUKIZ: Biz Doğankent Belediyesi’ne kardeş olduk. Doğankent bizim kültürümüze sahip bir ilçemiz. Bizim burası Çepni boyudur orası da öyledir. Onlarla kardeş olduk. Onlara araç tahsis ettik onlarında bizimle ilgili çalışması var. Başka belediyeler ile kardeşlik çalışmamız var. Şalpazarı stadı olmayan bütün maçlarını dışarıda oynayan bir ilçe spor takımımız var.
 
Buraya bir tane ilçe belediyemizden araç hibe ettik. Destekliyoruz sonuna kadar. Gençlerimiz kahve köşelerinden kurtulmuşlar. Gençlerimiz orada spor yapıyor bu sene iyi konumda. Bölge derbisini kazandı. Şuan da durumu iyi onu da destekliyoruz. Bizim burada ki kurum ve kuruluşlarla da diyaloğumuz iyi. İnşallah bir ilçe stadyumu da yapacağız. O anlamda da bir çalışmamız var. İnşallah Sayın Bakanımız Süleyman Soylu’nun sözleri var, Vekilimiz Salih Cora’nın da sözleri var. Yüksekokulumuzla ilgili çalışmamız var. İnşallah bir yüksek okulumuz olacak. Bunların birçoğu belli yerlere gelmiş projeler. Belediye burada altyapı oluşturacak kurum ve kuruluşlarla ilgili bağlantı oluşturacak, gidip isteyecek.
 
YUSUF TURGUT