Sevgili Okurlarım; Rize’nin Ardeşen ilçesinin  Kaçkarın eteklerinde bulunan;,’Sırt Yayla Dere Mezrası’benimde çocukluğumun geçtiği, elektriği, bulunmayan, yolu dahi olmayan; bir doğa  güzelliği bozulmamış doğal, harikasıdır.

Bölge ayrıca Rize’nin önemli organik tarım alanıdır. Mutlaka koruma altına alınmalıdır.

Sırt yayla Kaçkar dağları, yanı dere Mezrasının Çiçek Floryası çıkarılmış, bölgede 116 sı, endemik (Dünyanın başka hiçbir yerinde doğal olarak yetişmeyen) 786 çiçek türü bulunduğu tespit edilmiştir.
*
Çocukluk arkadaşlarım, olan; Önkibar kardeşler, bu güzel yerin özelliklerini keşfederek, tamamen Organik yöntem ve teknikler ile üretilen; adının da üretildiği yerden alan Sırt Yayla Dere Balını üretiyorlar. Kendilerini gönülden kutluyorum.
Bu tabii güzelliklerin ortasında yer alan balın; üretim tesisinde, ekolojik dengesine zarar verilmeden, Karakovan diye adlandırılan, tamamen geleneksel tekniklerle  ki,  bu tür kovanlarda arı, peteği de kendisi yapıp, bal üretir.
Sırt Yayla Dere Balı, Rize’de ilk organik bal sertifikasını almış, altı yıldan beri de kaliteden odun vermeden, üretimi yapılmaktadır.
*
Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) 1999 yılında Avrupa’nın Biyolojik çeşitlilik bakımından en değerli ve acil olarak korunması gereken 100 Orman alanını belirlemiştir.’  Avrupa Ormanları’nın Sıcak noktaları’ olarak tanımlanan ve 9’u Türkiye’de yer alan bu değerli alanlardan biride Fırtına vadisidir. Sırt Yayla Dere Mezrası balı; 150 yıllık tecrübe ve birikimi ile üretilmektedir.
Organik Dere balının faydaları; saymakla bitmez. Hederde deva. Satış noktaları bellidir. Sahipleri dâhil, TS Belgesi olmayan tek kilo balı bile satamaz, fazla üretim yapamaz.