Ortahisar, her geçen gün gelişiyor; dönüşüyor ve daha yaşanabilir bir hale geliyor...
 
Göreve gelir gelmez birçok başarılı projeye imza atan ve kısa sürede halkın gönlünü kazanan Ortahisar Belediye Başkanı Av. Ahmet Metin Genç ile belediyenin projelerini konuştuk.
 
Genç, en çok hangi projeye önem veriyor, hangi projenin hayata geçmesinden heyecan duyuyor?  Ortahisar'ın belli başlı sorunları neler? Genç ile bütün bunları konuştuğumuz çok samimi bir sohbet gerçekleştirdik. 
 
Cazibe Merkezi Oluşturuyoruz
 
Sözlerine Pazarkapı'da 2 Haziran'da temeli atılacak olan belediye hizmet binasıyla başlayan Başkan Genç, şöyle konuştu: Pazarkapı'da, TOKİ'den satın alınan alanda ihalesini gerçekleştirdiğimiz belediye hizmet binamızın temelini atacağız. Belediye hizmet binamızın olmaması ciddi bir eksiklikti. Vatandaşlarımıza daha iyi hizmet verebilmek için kendimize ait müstakil bir binamızın olması şarttı. TOKİ'den bu alanı 60 milyon TL ile satın aldık. Toplamda burası, 25 dönümlük bir alan. Buraya Ortahisar kimliğini ortaya koyacak bir proje, yeni bir yaşam alanı inşa edeceğiz. Zağnos Deresi'ni de başarabildiğimiz oranda yüzeye çıkarmayı planlıyoruz. Yeşil alanları, konut ve ticaret alanları, sosyal donatı alanları ve meydanıyla çok güzel bir proje olacak. Proje alanında bir su parkı düşünüyoruz. Hayatın 24 saat canlı olduğu, insanların günün her saatinde istifade edebileceği bir cazibe merkezi oluşturmayı hedefliyoruz. Bu projemizi Ticaret Odası'nın arkasına kadar indirmeyi planlıyoruz. Bu alanda yine bir su parkı yapmayı düşünüyoruz. Yeşil alanları, ticaret ve konut alanlarıyla burada yeni yaşam alanı oluşturacağız. İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Berat Albayrak'ı 2 Haziran'daki temel atma törenimize davet ettik.
 
11 Milyon TL'ye Makine Parkı Kurduk
 
TAKA: Çok önem verdiğiniz bir konu da Ortahisar'da bütün yolları görev sürenizin bitimine kadar tamamen halletmek. Bu konuda neler söylemek istersiniz?
 
AHMET METİN GENÇ: Altyapıya çok önem veriyoruz. Altyapı sorunlarını kendi imkanlarımızla halletmek için 11 milyon TL'ye makine parkı kurduk. Makine, araç-gereç bakımından parkımızda herhangi bir eksikliğimiz yok. Eksik kaldığımız konularda hizmet alımı da yapıyoruz. İlçemizdeki 1800 km'lik yolumuzu tamamlamayı hedefliyoruz. Şu anda gerçekleşme oranı itibarıyla da bu hedefimizi tutturacağımızı belirtmeliyim. Yollarımızı standart hale getirmek için yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Geçen yıl, 100 bin ton asfalt hedefini aşarak 105 bin ton asfaltlama yaptık. 40 bin m3 yol hedefimizin ise 38 bin m3'ünü gerçekleştirdik. Bu yıl da beton ve asfaltta hedefimizi 50 bin m3 olarak belirledik.
 
Pelitli Örnek Teşkil Edecek
 
TAKA: Kentsel dönüşüm projelerine çok önem verdiğinizi biliyoruz. Pelitli Kentsel Dönüşüm Projesi ne durumda?
 
AHMET METİN GENÇ: TOKİ ile birlikte yaptığımız Pelitli Kentsel Dönüşüm Projesi Trabzon'un dünyaya açılan kapısı durumundaki Trabzon Havalimanı'nı tamamlayıcı bir proje olacak. Şehrimize gelen ve giden turistler, havalimanı bitişiğinde Ortahisar'ı bütün unsurlarıyla yansıtacak bir projeyle karşılaşacaklar. Bu alanda 41 adet işyeri, bir camimizin inşaatı hızla devam ediyor. Pelitli, Trabzon'da kentsel dönüşüm projeleri için çok güzel bir örnek teşkil edecek. Vatandaşlarımızı kentsel dönüşüme teşvik yönünde tetikleyici niteliği olacak. Önemli bir vizyon projemizdir. Konut almak isteyen vatandaşlarımıza da daha güneyde TOKİ tarafından yapılan konutlarını teslim edeceğiz.
 
Her Türlü Deniz Canlısını Bulunduracağız
 
TAKA: Tünel Akvaryum konusunda yeni bir gelişme var mı?
 
AHMET METİN GENÇ: Akvaryum, Karadeniz Bölgesi için bir ilk olma özelliği taşıyor. Turistleri şehir içine çekecek ve şehir içinde daha çok zaman harcamalarını sağlayacak bir nitelikte. Tünel Akvaryum ile ayrı bir çekim, ayrı bir cazibe merkezi oluşturacağız. Emsallerinin Antalya, İstanbul ve Eskişehir'de bulunduğu bu projeyi şehrimize kazandırmak istedik. Şehre gelen ziyaretçinin bu şehirde kalmasını, yaşamasını, şehir içine girmesini istiyoruz. Bu amaçla Kalepark'tan Atapark'a bir turizm aksı oluşturmak istiyoruz. Deniz canlılarının olacağı bir proje oluşturmak istedik. Deniz şehriyiz ama birkaç balık türü dışında hiçbir balığı tanımıyoruz. Yapacağımız akvaryumla vatandaşlarımızla her türlü deniz canlısını buluşturacağız. Ve deniz canlılarıyla ilgili insanlarımızda bir bilinç ve farkındalık oluşturacağız. TOKİ, projenin giriş ve çıkış kısımlarının yapılacağı alanları belediyemize tahsis edildi. Sit alanı olması nedeniyle koruma kurulunun onayıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Projemizde 180 metre uzunluğunda bir tünel yapmayı öngörüyoruz.
 
Turizmin Hizmetine Kazandıracağız
 
TAKA: Kemeraltı Projesi ne durumda?
 
AHMET METİN GENÇ: Kemeraltı ve Semerciler Çarşısı Trabzon'un tarihi olmasının yanında ticaretin kalbinin attığı yerdir. Her iki caddemizi tarihi değerlerine uygun olarak yeniden ele alıyoruz. Ve bittiğinde projemizi turizmin hizmetine kazandıracağız. Artık dünyada bu tür tarihi çarşılar önem kazanmakta. Turist geldiği zaman ilk gezdiği yerler şehrin tarihini anlatan, kültür ve sanatını yansıtan mekanlar. Bu projemiz de bunu sağlayacak.
 
Bitmesiyle birlikte, yöremize ait bakırcılık, kazaziye, telkari, kuyumculuk gibi sanatlarının hepsini kapsayan ürünlerin üretildiği ve teşhir edildiği bir çarşılar zinciri kazanmış olacağız. Kemeraltı Projemizin 1. etabı bu yaz bitirilerek bize teslim edilecek. Bedesten, Alacahan'a içine alan projemiz, buradan Atapark'a ve Zağnos Vadisi'ne ulaşacak. Ve Pazarkapı'da belediye hizmet binamızı yapacağımız projeyle bütünleşen ve birbirlerini tamamlayan projeler silsilesi olacak. Bu alanı daha da güzelleştirmek için Kültür Bakanlığımıza projemizi sunduk. Ve Bakanlığımız, hiçbir para talebinde bulunmadan projemizin 2. ve 3. etabını yapmaya hazır olduklarını beyan ettiler. Bundan gayet mutlu olduk.
 
Halkımızın Fikirlerini Alıyoruz
 
TAKA: Çok ses getiren bir diğer projeniz Mağmat Projesi ile ilgili neler söylemek istersiniz?

AHMET METİN GENÇ: Mağmat Boğazı bildiğiniz gibi Ortahisar'ın en hakim noktasında, doğa harikası bir yer... Her tarafı görebiliyorsunuz. Bu projeyi doğayla bütünleşen ama asla doğaya zarar vermeyen, o güzel tabiatla insanları buluşturmayı amaç edinen bir proje. Tabi bu alan mera alanıydı. Buranın tahsisi için birçok kez Ankara'ya gittim. Ve 600 dönümlük mera alanı Tarım Bakanlığı tarafından belediyemize tahsis edildi ve Başbakanımız bunu onayladı. Kendilerine bir kez daha buradan çok teşekkür ediyorum. Tabi burada amaç turizm çeşitliliğini artırarak şehrimizde turistlerin daha çok zaman geçirmesini ve daha çok para harcamasını sağlamak. Gelen turist sizden çeşitlilik istiyor. Farklı şeyler yapmak istiyor. Siz de belediye olarak turistlerin memnuniyetini artırmak için bu tür projeleri yapmalısınız.
 
Yoksa turistler başka yerlere gider. Bu alan zaten, DOKAP eylem planında da turizm alanı olarak belirlenmişti. O nedenle bu alanlarda herhangi bir konut yapılaşması asla olmayacak. Sadece gezi alanları, spor tesisleri, seyir terası, yürüyüş yolları, parkurlar, piknik ve sosyal donatı olanları olacak. Yöre halkının tarım ve hayvancılık ürünlerini satabileceğe mekanlar olacak. Böylece burada bir ekonomik değer yaratmış olacağız. Belki de Trabzon'da en çok gidilen, en çok ziyaret edilen bir yer olacak. Bu projemizi halkımızın da fikirlerini alarak gerçekleştirmek istiyoruz. Bu amaçla şehrimizin paydaşları olan sivil toplum örgütleriyle, yöre halkıyla istişare toplantıları yaptık ve bundan sonra da yapacağız. Görüş alışverişinde bulunduk. Çok verimli toplantılar gerçekleştirdik. Bu konuda vatandaşlarımız müsterih olsun. Asla onların istemediği ve itiraz ettiği bir şeyi onlara rağmen yapmayız. 
 
TAKA: Buraya kadar hep projeleri konuştuk biraz da sosyal faaliyetlerinizden bahsedelim?
 
AHMET METİN GENÇ: Sosyal belediyeciliğe çok önem veriyoruz. Bu şehirde yaşlılarımıza da hizmet etmek hem insani hem de ahlaki sorumluluğumuzdur. Şu anda 129 aile toplamda ise 277 vatandaşımıza bizzat evinde hizmet veriyoruz. Bunu artırmayı da düşünüyoruz. Yardıma muhtaç kesimlere yardımlarımızı sürdürüyoruz. Engelli vatandaşlarımızın toplumda asli olarak yaşayabilmeleri için projeler üretiyoruz. Şehrimizde 17 tane engelli derneğimiz var. Ben istiyorum ki bu derneklerimizin fiziksel mekanlarını bir yerde toplayalım. Bunun için de belediyemizin hemen yanında mekanlar yapacağız. Bu sözümüzü vermiştik. Şehit aileleri içinde aynı yerde mekanlar yapıyoruz.
 
Ortahisar'ı Hep Birlikte Yönetmeye Devam Edeceğiz
 
TAKA: Son olarak neler söylemek istersiniz?
 
AHMET METİN GENÇ: Beşirli sahilinde inşası süren Ekopark projemizle de ilgili birkaç söz söylemek istiyorum. Ekopark'ı yaptığımız 12 bin m2'lik alanı Karayolları'ndan devraldık. Burada ekolojik çayır, yürüyüş yolları, arı oteli ve çeşitli parkurlar olacak. Şu anda inşaatın %60'ı tamamlanmış durumda. İnşallah, yaz sonuna kadar parkımızı yetiştireceğiz. Sahilde olması nedeniyle ulaşımı çok kolay bir alan. Sahil şeridimizi canlandıracak, gece gündüz insanların akınına uğrayacak çevre dostu bir proje olacak. Bunların dışında 85 mahallemizin her birine mahallemize park yapımına hızla devam ediyoruz. 
 
Dört mahallemizde büyük park yaptık. Kanuni, Çukurçayır ve Pelitli mahallelerindeki büyük çaplı parklarımızın inşası devam ediyor. Okullarımıza her konuda yardımcı olmaya çalışıyoruz. Boya, badana, korkululuk, peyzaj çalışması ve spor ekipmanı gibi değişik konularda yardımcı oluyoruz. Eğitim kurumlarımızın her türlü talebine yetişmeye çalışıyoruz. Ne söz verdiysek, bunu yapacağız, projelerimizi birer birer hayata geçireceğiz. Yapamadıklarımız olursa bunları da halkımıza anlatacağız.
 
Biz, göreve geldikten sonra 85 mahalle muhtarımızı mesai arkadaşımız olarak gördük. Ortahisar'da ortak aklı devreye soktuk. Muhtarlarımız ile birlikte 14 kez toplantı yaptık. Sivil toplum örgütleriyle birçok defa ilçemizin konularıyla ilgili istişare toplantıları yaptık. Her fikirden yararlanmaya her fikri değerlendirmeye gayret ediyoruz. Yeter ki, yapıcı olsun, bir sorunu ya da eksikliği düzeltmek için ortaya konsun. Biz bunları değerlendiririz, bundan da asla gocunmayız.  Bundan sonra da Ortahisar'ı hep birlikte yönetmeye devam edeceğiz.
ATAKAN TOK