Yakup Usta, Yusuf Usta, Mustafa Usta, İbrahim Usta ve Hamza Usta, hepsi kendi alanlarında başarılı ve değerli isimler. Trabzon’da 1990 yılının hemen başında siyaset ve iş dünyasından tanıdığımız Yusuf Usta İstanbul, Bursa ve Kocaeli ağırlıklı iş ve sosyal yaşamını sürdürüyor. Türkiye’de iplik örme ve tekstilin zirvedeki isimlerinden olan Yusuf Usta Çömlekçi pazarında el arabası üzerinde tekstil ürünleri satarak başladığı yaşam öyküsünü ve başarı hikayesini anlattı. Bizde özel bölümlerini not ettik.
 
Çömlekçi’de Hamsi Kasalarının Üzerinde Başladık
 
TAKA: İş dünyasında zorlukların içinden çıktınız. Türkiye’de tekstilde önemli bir yere geldiniz. Neler söyleyeceksiniz? İş dünyası serüveninizi alabilir miyiz?

YUSUF USTA: 1970’li yıllarda babamın aile fertlerine aldığı çorapları Çömlekçi semt pazarında hamsi kasalarının üzerinde satarak başlamış oldum. Babamın katkıları ile işi büyüterek 3 tekerlekli el arabasına sahip oldum. El arabam ile Trabzon’da semt pazarlarında işi büyütmeye başladım. Böylece bende yeri çok ayrı olan Çömlekçi Liman Sokak’ta ilk dükkanı açtık. Rahmetli Yakup Başaran’ın bana sahip çıkması ile iş hayatına girdim. Devamında Semerciler’de dükkan açtık. Akabinde İstanbul’da örme fabrikası kurduk. 10 yıl sonra ise iplik fabrikasına geçiş yaptık.  İş adamı kardeşim Mustafa Usta’nın da bu süreçte büyük katkıları vardır. Şimdilerde ise Bursa’da iplik fabrikası, Ankara’da ise farklı semtlerde yapımına halen devam edilen ve başlanacak olan inşaatlarımız bulunmaktadır. İstanbul Fikirtepe’de inşaatlarımız da sona yaklaşmış durumdayız. İnşaat sektöründe yine iş adamı olan kardeşim İbrahim Usta ile yolumuza devam etmekteyiz.

Tekstil Türkiye’nin Vazgeçilmezidir

TAKA: Tekstil ve iplik sektörün de son durum ne? İnşaat sektörü de 15 Temmuz’dan sonra durağanlaştı. İnşaat sektörünün son durumu ne?

YUSUF USTA: Tekstil Türkiye’nin ekonomisinde lokomotif görevini üstlenen bir sektördür. Uluslararası platformda Türkiye’nin söz sahibi olabilmesi için markalaşması gerekiyor. Artık ülke olarak tekstilin hamallığını bırakmamız gerekiyor. Buda kalite ve markadan geçer. İnşaat sektörü ise Türkiye’de hiçbir zaman bitmez. İnişli- çıkışlı olsa bile hiçbir zaman bitmez. İnişli çıkışlı olsa bile ölmeyen bir sektördür. Ancak bu işin hakkını verebilecek alt yapısı sağlam ve tecrübeli kişilerin bu sektöre girmesi gerekmektedir. Aksi takdirde mağduriyetler hat safhaya çıkar. Bundan da tüm sektör zarar görür. 

Hedef Markalaşma Olmalı

TAKA: Usta Group Tekstilin sektörde ki yeri nedir?

YUSUF USTA: Usta Group olarak tekstilin polyester  ve naylon iplik piyasasında yer almaktayız. Üretmiş olduğumuz mamulleri Türkiye’de bulunan fabrikalara satmaktayız. Fabrikalar almış oldukları ipliklerle dünya piyasasına açıkçası dünya markalarına üretim yapmaktadırlar. Bizden sonra bir çok aşamadan geçerek giyim sektörüne mamullerimiz ulaşmaktadır. Türkiye’de yapılan bu ürünler yüksek fiyatlara maalesef ülkemize geri dönmektedir. Bu da markalaşmanın bir çeşit açıklamasıdır.

İşçi Potansiyelimiz Yüksek

TAKA: Usta ailesi bünyesinde çalışan personel potansiyelinizden bahseder misiniz?

YUSUF USTA: Biz 11 kardeşiz. 1 kardeşimiz vefat etti. Kardeşlerin 5’i erkek ve hepsi başarılı iş adamıdır. Buradan yola çıkıp değerlendirme yaparsak kadrolu personellerimiz ve taşeron firmalardan gelen elemanları da hesap edersek bin küsurlu rakamlara ulaşıldığı görülmüştür. Aynı zaman da bu rakamların alt seviyesine de düşmektedir.
 
Trabzonspor 2. Devrenin başarılı takımlarındandır


TAKA: Bir Trabzon sevdalısı ve Trabzonlu olarak Trabzonspor hakkında değerlendirme alabilir miyiz?

YUSUF USTA: Trabzonspor son yılların inişli çıkışlı bir takımıdır. Bu değişkenliğin yaşanması Trabzonspor için normal olmayıp camiayı derinden üzmektedir. Tabi bunun nedenlerine bakarsak bir çok faktör sıralayabiliriz. Bu da camia daki bazı arkadaşları rahatsız edebilir. Ama anlayan anlayacaktır. Artık Trabzonspor’u reklam aracı olarak kimse kullanmasın. Başkan Muharrem Usta bana göre başarılıdır. Kulübe katkıları olmuştur olmaya da devam edecek düşüncesindeyim. Sabırlı bir kardeşimizdir. Şike olayını gündeme getirerek başarısız geçen maçları unutturmaya çalışmayan olması gerektiği gibi sıkıntıların üzerinde dik duran bir kardeşimizdir. Önümüzde ki yıl inşallah birkaç isabetli transfer ile birlikte Trabzospor’un şampiyonluk yarışında yer alacağına kesinlikle inanıyorum. Sayın Başkan Usta ve ekibine güveniyorum.

Bordo Mavi Gururumuz

TAKA: Toplumda ailece büyük bir saygınlığınız var. Trabzonlular sizden bahsederken; “Yusuf Usta, TFF Başkan Vekili İbrahim Usta, Mustafa Usta ve ağabey Yakup Usta. Yanylana geldiğinde güçlü bir ekonomi. Ki bu aileye Trabzonspor başkanlığı yakışır diye. Divan Kurulu toplantısında 647 trilyon borçtan söz ediliyor. Bu  Her bütçeyi sarsacak borç. Bu şartlarda Trabzonspor’un başkanlığı hakkında ne düşünüyorsunuz?

YUSUF USTA: Biz Trabzonspor’un iyi ve kötü gününde daima yanındayız. Trabzonspor koşulsuz bizim için vazgeçilmez bir değerdir. Bana göre Trabzonlu olmak Türkiye’de değil dünya da bir ayrıcalıktır. Türkiye’nin neresinde olursan ol Trabzonlu olduğunu söyleyince insanların bakış açısı olumlu yönde değişiyor. Yani güveni artıyor. Bu durum ticaretimize de yansıyor. Bir gün bir mağazaya gitmiştim, Hatırı sayılır bir ticaret yapmam gerekiyordu. Firma sahibinin kullandığı cümle şudur; “Bu iş yerine Trabzonlu biri geldiğinde ona para sorulmaz. Buradan tüm camiaya sesleniyorum. Bir Trabzonlunun ne kadar düzgün olması gerektiğinin bir izahıdır. Ben kolay kolay söz vermem verdiğim zaman ise bu can bu bedende olduğu müddetçe ve ciddi bir sıkıntı olmadığı sürece verdiğim sözü yerine getirmek benim için çok önemlidir. Trabzon’a başkanlık etmek ayrıca büyük bir sorumluluktur. Şahsım adına benim böyle bir alt yapım olmadığı gibi ayıracak zamanım da yoktur. İşlerimizin yoğunluğundan kulübe faydalı olamayacağımı düşünmekteyim. Spor çok farklı bir dünyadır. Bence başkanlık meselesine aileden en uygun kişi İbrahim Usta’dır. Ama yoğun iş temposundan ötürü ona da önermiyorum. Ancak aileden her kim böyle bir karar alırsa destekçisiyim. İfade ettiğiniz gibi Trabzonspor’un 647 milyon borcu olduğu bilinmektedir. Bunun da hatırı sayılır bir bölümü Muharrem Usta zamanında yapılmıştır. Sanırım Muharrem bunların hesabını yapıyordur. Başkan olmadan önce İstanbul’da bir benzin istasyonunun satışından bahsediyordu. Buradan iyi bir bütçe elde edeceğini söylüyordu. Ayrıca duyduğum kadarıyla son zamanlarda tesislerin havalimanına devri konusunda görüşmeler yapıldığı ve buradan da iyi bir gelir elde edileceği hakkında ki söylentiler var.. Trabzonspor için hayırlıysa bir an önce gerçekleşmesinden yanayım. Böylece borçların hafifleyeceğini ve kupalarımıza da haciz gelmeyeceğini düşünüyorum.

Referandum Harika Oldu

TAKA: Referandum ile ilgili değerlendirme alabilir miyiz?

YUSUF USTA: Öncelikle referandumun Türkiye için hayırlı olmasını diliyorum. Sonuç evet ya da hayır hiç fark etmez seçmenin hür iradesine sonsuz saygılıyım. İşin aslına bakarsanız gönlüm evetten yanaydı. İkisinin arasında fazla fark olmaması da ülkemiz için bir şanstır. Şımarmak yok. Sonucun birbirine yakın olması mesaj niteliğindedir. Bundan herkes kendine bir pay çıkarabilir. Kısa zaman da olmamakla birlikte uzun zaman da Türkiye’de iyi gelişmeler olacağı konusunda hiçbir kuşkum yoktur. Buda ekonomimize süreç içerisinde yansıyacaktır. Son yıllarda seçim yatırımı yapılmadan seçim yapılmaktadır. Olması gerekende budur.

TAKA: Hayatınızda unutamadığınız olay var mı?

YUSUF USTA: Bir çok olay oldu hayatım da ancak bende derin izler bırakan bir şey oldu ki o da Trabzon Havalimanında ve İstanbul’da geçirmiş olduğum trafik kazasıdır. Alacak nefesimiz varmış. Şunu da eklemek istiyorum. Trabzon’un Çömlekçi semti Limonlu Sokağı hayatım da taşı ile toprağı ile anısı ile rahmetli Yakup Başaran amcası ile Ali Osman Korkmaz amcası ile önemli bir yerdedir.