13 Yıldır Belediye Başkanlığı Koltuğunda Oturan Dr. Erdem Şen Ekibiyle Birlikte İlçenin Dört Bir Yanına Hizmet Getirdi

15 Temmuzun İlk Mesajını Atan Başkan

Dr. Erdem Şen. 15 Temmuz hain darbe kalkışmasında Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın televizyon çağrısını beklemeden ilk tepki mesajını atan 15 Arsinliyi Arsin Ulucaminin önüne çağıran Başkan o. 2004 yılında Belediye Başkanı seçildiği günden itibaren önemli işlere imza atan o. Hem yerelde halkı mutlu etti, hem de Genelden önemli hizmetler kopardı. Öyle ki ilçede AK Parti’nin oyunu yüzde 82’lere kadar çıkaran ekibin de ekip başı o. Erdem Şen ile İlçede yaptıklarını, Genel bütçeden aldıklarını ve projelerini konuştuk. İşte özeti:

13 Yıllık Başarı Hikayesi

TAKA: 2004 yılında Başkan seçildiniz bugüne kadar hizmet anlamında ve AK Parti’nin sürekli tırmanması anlamında bir özetlermisin?

ERDEM ŞEN: Öncelikle Taka Gazetesi’ne teşekkür ediyorum, hep yanımızdaydınız yine yanımızdasınız. Taka Gazetesi olarak gerek haberlerin yayınlanması olsun gerekse doğru ve tarafsız bir şekilde aktarılması olsun Arsin İlçesi ve Belediyesi adına teşekkür ediyoruz. 2000 yılında Arsin’de Sağlık Grup Başkanı olarak göreve başladım. O görevde bulunduktan sonra 2004-2016 yılı arasında 13 yıldan beri Belediye Başkanı olarak görev yapıyoruz. Şuana kadar en fazla bu görevi yapan Arsin Belediye Başkanı olarak devam ediyorum.

AK Parti’de de üç dönem üst üste belediye başkanlığı yapan Hayrat Belediye Başkanı Mehmet Nuhoğlu var, birde ben. O da sevindirici bir şey. Allah razı olsun, vatandaşlarımızın artarak desteğini aldık. Biz insanların öncelikle kendine güvenmesini, ilçelerini sevmesini, ilçelerinde sosyal yaşamlarını istediklerini bulmaları için yola çıktık. Ama bunun en önemlisi eğitimdi. Eğitim sacayağımız, spor sacayağımız bunları oluşturmaya çalıştık. Bunun yanın da yapılmış yeşil alan olarak Trabzon ilçeleri arasında en güzel yeşil alana sahip ilçe olmanın sevinci içerisindeyiz.

Trabzon İçin Örnek Olacak

TAKA: Arsin için planlarınız var, Arsin Ulu Camii çevresi için nasıl bir proje düşünüyorsunuz?

ERDEM ŞEN: Çok güncel bir konu yurtlarla ilgili. Ekiplerimiz Tarım Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü, Sağlık Grup Başkanlığı beraber ortak çalışma yaptık. İlçemizdeki pansiyonların, yurtların, otellerin denetlenmesini hızlandıralım dedik. Arkadaşlarımız bugün devam ediyorlar. Yangın merdiveninden gıda güvenliğine, içinin çatısına kadar hepsini kontrol ediyoruz. Şunu 10 gün, şunu 20 gün, şunu bir ay içerinde yapacaksınız, o şekilde denetlemeye devam edeceğiz.

Bir olay olduktan sonra ahlanıp vahlanmaktansa ondan önce koruyucu önlemimizi almamız gerekiyor. Bizim Arsin için bundan sonraki perspektifimiz de imar da bir takım sorunlarımız var. Kentsel dönüşüm alanı yapacağız. Şuan da projeleri bitti. Trabzon Büyükşehir Belediyesi ile beraber yaptığımız bir çalışma var. Sayın Başkanımız Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’na teşekkür ediyorum. Arsin Ulu Caminin etrafını açarak son derece güzel bir alan yapacağız. Burası Trabzon için, bu bölge için örnek olacak. Yamaçlara doğru. lisenin olduğu alandan daha aşağıya doğru denizle, sahille camimizi meydanımızı birleştirebileceğimiz çok güzel bir alan ortaya çıkacak. Yakında inşallah görsellerini paylaşırız. Başarmak istiyoruz, Arsin için başarmak istiyoruz. Bunu yaptığımız zaman o diğer bölgelere de sirayet edecektir diye düşünüyorum. 

Yatırım Adası Olmazsa Olmaz

TAKA: Arsin Yatırım Adası ne aşamada?

ERDEM ŞEN: Arsin Yatırım Adası benim için olmazsa olmazlardan birisi. Bilim ve Sanayi Bakanımız bütçe görüşmelerinden sonra Ocak ayında meclise bununla ilgili bir kanun tasarısı teklifi vereceğini söylemiş. Hatta çok hoşuna gitmiş. Birkaç ekte kendisi yapmak istemiş. Bildiğiniz gibi DOKAP Eylem Planı’nda Arsin Yatırım Adası Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın uhdesinde. Onun çalışma projesi içerisinde. Tabi bu küçük bir proje değil, büyük bir proje. Biz orada tuzağa düşmedik. Bizim 10 bin dolar seviyesine takılmamak için mutlaka üretim yapmamız lazım. Mutlaka yeni sanayi alanları, üretim alanları açmamız lazım.

6 Bin Kişi İstihdam Ediliyor

TAKA: Arsin Organize Sanayi Bölgesi ne kadar insanı istihdam ediyor? Ticari potansiyelinden bahseder misiniz?

ERDEM ŞEN: OSB Trabzon’un ve ilçemizin can simidi. Aynı zamanda genç işsizliği önlemek için bizim bu tür fabrika yerlerine üretim yerlerine, endüstri sahalarına ihtiyacımız var. Karadeniz Bölgesi’nde maalesef  Arsin OSB kadar güçlü yerler yok. Düz yerler yok. Maliyetler çok fazla toprak ve arazi maliyeti fazla. O yüzden 1500, 1800 dönümlük dolgu alanı ve önündeki büyük bir yükleme alanı rıhtımı, limanı bunlar olmazsa olmazlar. Arsin Organize Sanayi Bölgesi bin dönümlük yerde yaklaşık 500 milyon dolarlık ihracatı gerçekleştiren bir yer. Yaklaşık 5500-6 bin kişinin çalıştığı bir yer. Ve bunun ek getirdikleri ile beraber fırıncısından, manavcısından, servis şoförlerinden müthiş bir istihdam sağlayan yer.

Bizim göz bebeğimiz olan OSB’yi ve Sanayiyi korumak zorundayız. Çünkü esas amacımız istihdam, esas amacımız üretim. Arsin’in birde böyle ticari bir potansiyeli var. Sadece sahilimizle ya da başka bir şeyle övünmek değil. Ticari potansiyelimiz de ortaya çıkarmak istiyoruz. Enerji Bakanlığı’ndan yetkililerle görüştük. Enerji Bakanımız geldiğinde doğalgaz ile ilgili konuştuk. Kendisi bu işin üzerinde durduğunu takip ettiğini söyledi. Hatta Ulaştırma Bakanımız ile görüşmüşler Organize Sanayi’ye doğalgazın getirilmesini istiyoruz. Allah izin verirse Yomra, Arsin, Araklı, Sürmene yakın zamanda belki bir iki yıl içerisinde doğalgaza kavuşmuş olacak. Bunun için çalışmalar şuan devam ediyor. Biz bunun sözünü defalarca verdik.

Sanayi’nin Enerji İle İlgili Sorunu Var

Enerjisi ile ilgili bir sorun vardı sanayinin 3 milyon lira Bilim ve Sanayi Bakanlığı’ndan kredisini aldık. Yetmedi 1 milyon daha kredi gerekiyor. Şimdi onun hazırlıklarını yapıyoruz. Yeni bir trafodan bir hat koyuyoruz. Çünkü çalışan tezgâhlar elektrik kesintisinde bozulsun istemiyor kimse. Üretim aksasın istemiyor kimse.

OSB’nin İçerisinde Meslek Lisesi Açtık

TAKA: Eğitime de çok önem veren bir Başkansınız. Bu konuda yeni bir yatırım var mı?

ERDEM ŞEN: Biz Organize Sanayi Bölgesi içerisinde bir endüstri meslek lisesi açtık. Yıllardır yapılmayan bir okul. Sayın Erdoğan Bayraktar Bakanımız buna öncülük etti, Allah Razı olsun kendisinden. İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu açılışını gerçekleştirdi. İçersinde ki donanımlarla beraber Milli Eğitim Bakanlığı ile gerekli görüşmeler yapıldı. Orada okuyan çocuklar direk sanayide istihdam edilecekler, stajlarını orada görecekler. Çıktıkları zaman da bir altın bilezikleri olacak. Hemen Üniversitede meslek yüksekokulunda bununla ilgili dalları var. Biz doğalgaz bölümünü 2009 yılında açtık üniversitede. Her yıl 40 kişi alınıyor. Dekorasyon bölümü açtık. Ay sonu OSB’nin ağırlık dallarından birisi mobilya diye dekorasyon bölümü açtık. Grafik tasarım bölümü açtık. Şimdi yeni bölümler açılmaya devam ediyor.

24 Derslik İki Okul İhaleye Girdi

Bunların hepsi bir plan proje dâhilinde olacak. Bu sene Arsin’de yirmi dört derslik iki tane ilkokul ihaleye girdi. Biri Kasım ayında ihale edildi, diğeri de yakında. Sayın Yusuf Turgut ile beraber Ankara’daydık. KYK Genel Müdürü ile görüştük, 8 dönüm üniversite arazisinden kendisine 8 dönüm yer verilmişti girişimlerimin sonucunda şuan da oraya 400 kişilik yurt yapılacak. Çok yakın zaman da yine 400 kişilik bir yurt daha yapılacak. Bu gençlerimizin başka kişilerin eline geçmesini engellemek, devlete ait yurtlarda son derece modern koşullarda daha uygun fiyatlarda kalmasını sağlamak için çalışıyoruz.

Bir Ayağınız Ankara’da Olmak Zorunda

TAKA: Ankara ile olan iletişiminiz ve çalışmalarınız nasıl?

ERDEM ŞEN: Bunlar Belediye Başkanları takip temedikçe, İlçe Siyasi Teşkilatları istemedikten sonra, uğraşmadıktan sonra kolay kolay olmaz. Sıranızın gelmesini bekleyeceksiniz. Oda baya bir zaman alır. Biz ilçemizdeki kaymakamların hep bu şekilde olmasını isteriz. Yani proje yapsınlar bize desinler ki sizde birazcık buraya yardım edin. Ya onlar, ya biz fark etmez. İlçenize bir şey vermek istiyorsanız bir ayağınız Ankara’da olmak zorunda. Yurt ile ilgili taleplerin hepsi bizden ama yeni bir şey yaklaşık iki ay önce İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu’ya içişleri bakanı olduktan sonra bir dosya verdim. Ne yapalım diye düşündüm.

Arsin Hükümet Konağı 1977 yılında yapılmış artık o tarafını bu tarafını yapıyorsunuz. Yangın merdiveni, asansörü derken çok sayıda tadilat geçirdi. Hemen bir hafta içerisinde dosya hazırlandı ve sayın bakanımızın yanına gittik. Sayın Bakanımız hemen inceleyin dedi. Bir ay içerisinde Arsin Hükümet Konağı’nı yatırım programına alındı. Hemen yandaki bir arazi ile ilgili içişleri bakanlığımıza talimat verildi. Allah izin verirse 2017 yılında ihalesi yapılacak. 2018 yılında yeni hükümet konağının içinde olacağız. Bu bir günlük bir şey değil. Bu yıl Arsin’de 37 Milyon liralık Devlet Su İşleri tarafından dere ıslah programı yapıldı. Dört tanesinin ihalesi yapıldı. Sonuncusunun da ihalesi bu ay içerisinde yapılacak. Benimde işim yapılsın derseniz olmuyor. Zamanında oraya müracaat ederseniz, projenizi yaptırırsanız, ondan sonra Ankara’dan geçmesi için uğraşırsanız bunlar oluyor.

Toplu Açılışta Balıkçı Barınağı Da Olacak

TAKA: Balıkçı barınağı için çok dua aldınız Başkanım?

ERDEM ŞEN: Arsin Balıkçı Barınağı son dönemde Trabzon’da yapılan tek balıkçı barınağıdır. Fakat onun için ne kadar uğraştığımı ben biliyorum. Sayın Erdoğan Bayraktar Bakanımız bizim için telefon açtı. Sayın Muhammet Balta o zaman bakan yardımcısı onunla beraber devlet planlama teşkilatına gittik. Devlet Planlama Teşkilatındakileri razı edene kadar ulaştırmanın alt yapı genel müdürlüğüne defalarca gittiğimizi biliyorum. Çok şükür bitti. Sayın Cumhurbaşkanımız yapacağı toplu açılışta Arsin Balıkçı Barınağı’da içerisinde olacak. 

Santa’da Çok Büyük Mesafe Aldık

TAKA: Siz ayrıca Santa ve ilçe stadı için dertleniyordunuz. Orada bir mesafe alındı mı?

ERDEM ŞEN: Gençlik Ve Spor Bakanımız Akyazı için buradaydı, karşıladık uğurladık. Arsin İlçe stadının tribünlerini, sahasının zeminini, sentetik sahanın bütün yapımının müjdesini aldık kendisinden. Yanında talimatını verdi. Daha önce Sayın Süleyman Soylu Bakanımız bizim isteğimiz ile beraber bu konuda bir çalışma yapılması için Gençlik ve Spor Bakanımız ile konuşmuştu. Bakanımızı karşıladık. Salih Cora vekilimizde yanımızdaydı. Ben, Salih Cora, Bakanımızdan söz aldık. Genel Müdür Yardımcısı Samsun’dan geldi inceledi, zemin etütleri başlıyor.

Santa yolu ile ilgili olarak uzun süredir üzerinde durduğumuz bir talep. Biliyorsunuz bu yolun 22 kilometresini karayolları aldı, ihalesi yapıldı yapılmaya devam ediyor. Sonra ki 14 Kilometrelik yol Büyükşehir belediyesi kapsamında ,şuan zaten asfaltı devam ediyor, bakımını yapıyoruz. Sayın Bakanımız Süleyman Soylu sağ olsun ilgilendi. Her işimizde olduğu gibi. Gerekli yerlerle DOKAP ile Gümüşhane ile çalışmalarını yaptı. Allah izin verirse iki yıl içerisinde Santa yolunu bitireceğiz.

Çocukların Hayal Dünyası Gelişecek

ERDEM ŞEN: Geçen bir konuşmacıyı dinliyordum dedi ki çocuklarımız hayal kurmuyor, Türk İnsanı hayal kurmuyor bu çok kötü bir şey. Gelecekte ne yapacağımız ile ilgili bunun için en önemli şey kitap okumak. En önemli şey çocukların hayal dünyasını geliştirmek. Bizim şuan Arsin’de bütün okullarımız da aşağı yukarı kütüphanemiz var. Buradan Milli Eğitim Bakanlığındaki yayınlar Daire Başkanı Ercan Şen abime çok teşekkür ediyorum ama biz ondan önce bütün okullarımıza kitap temini konusunda çalışmamız vardı. Şuan da Atatürk İlköğretim Okulu’na kütüphane yapmaya başladık, bunla beraber akşam sekize kadar çocuklar okulda eğitim görüyor.

İnşallah bizim çalışmamızla İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüzün çalışmaları ile bütün öğretmenlerimiz ile beraber çok daha güzel bir yere geleceğiz. Çocuklar o kitapları okudukça hayal kuracaklar. Öncelikle hayal kuracaklar sonra o hayallerini gerçekleştirecekler. Türkiye başka türlü büyümeyecek gelişmeyecek. Biz şu sahili yaparken öyle mi olur böyle mi olur diye düşündük. Dedik ki yolu buradan geçiriyorsunuz insanlar yolda yürürken denizin sesini duymak ister arabanın sesini duymak istemez! O yüzden biz yürüyüş yolumuzu deniz tarafında yaptık. Yolu ortadan geçirdik. Allah’a şükür gerçekleştirdik ama çok zordu. Ama bunu hayal ettik.

Halkımız İçin Çalışıyoruz

TAKA: Son derece başarılısınız ve üçüncü dönem seçildiniz. Sizi tekrar tekrar seçtiren farkınız nedir? Arsin iyi kabuk değiştiriyor. Arsin’in kentsel dönüşüme ihtiyacı var mı?

ERDEM ŞEN: Farkımız şu, başımız dik alnımız açık. Ve insanlar bulundukları yerden gece karanlığında değil gündüz ışığı ile ayrılmalı. Kaçarcasına değil vedalaşarak ayrılmak lazım. Bunu yapabilmek içinde temiz olarak gelmek temiz olarak gitmek lazım. Sonuçta hepimiz ölümlüyüz. Bu dünya da çocuklarımıza bırakabileceğimiz en güzel şey bizim arkamızdan söylenecek güzel sözlerdir. Bir yıldır halk günü yapıyorum. Zaten iç içeyiz hep. Bunu her belediye başkanımız yapıyordur. Ama sürekli olarak yapanların önünde geldiğimi düşünüyorum. Ve çarşıda Pazar da her hangi bir şekilde her hangi bir önlem olmadan rahatlıkla dolaşabiliyoruz. Biz zaten buradan çıktık. Halkımız için çalışıyoruz. Onların ve ilçenin iyiliği için çalışıyoruz. Keşke gelenleri görseydiniz. Onlara bir iş bulabilmek, dertlerine çare olabilmek için uğraşıyorsunuz buna da devam edeceksiniz. İnşallah bizden sonra da bizim arkadaşlarımız bıraktığımız bayrağı daha ileri taşırlar. Ben on iki yıl kendi bulduğum odamda çalıştım. Şuan da bulunduğumuz mekâna yeni geldik. Kendime bir şey yapayım diye uğraşmadım. Önceliğimiz yollarımızdır borçlarımızdı, asfaltımızdı, ilçenin sorunlarıydı. Yeterli mi değil. Arsin halkı herşeyin en güzeline layıktır.

Sanata Ve Kültüre Önem Veriyoruz

TAKA: Arsin’de Kültür ve Sanat da gelişiyor, sosyal olarak bunu görmek mümkün?

ERDEM ŞEN: Aşağıda toplantı salonu yaparken kendi personelim buna gerek yok başkan demişti. Bunu yapacağız dedim ve şuan da ilçenin en önemli sorunlarından biri olan toplantı sorununu burası ile beraber çözüyoruz. Yani yapacağımız bir okul projem var. Onun içine üç yüz dört yüz kişilik bir konferans salonu yapacağız. Daha fazla kültürel faaliyetler için. Sportif faaliyetler için yerimiz var. Yani kapalı spor salonlarımız, açık spor salonlarımız, sahalarımız var. Sahada yaptığımız o sentetik sahadan sonra burada ki gençlerin çoğu kahve köşelerinden kurtuldu. Daha 18 yaşında yüz kilo gelen genç orada spor yaparak sağlığına kavuştu. Bunlar çok önemli. Bundan sonra ne olur, bundan sonrası nasip. Üç dönem de sonra şuan ki mevcut koşullarımıza göre ilçe belediye başkanları olarak stop diyecekler. Yani herhangi bir değişiklik olmadığı sürece bundan sonrası nasip..

Sergi ile ilgili Trabzon içerisinde ilk defa bir foto maraton yaptık. Fotoğraf yarışması yaptık üç gün süreyle. Çok güzel fotoğraflar ortaya çıktı. O fotoğrafları inşallah basın ile paylaşacağız. 61 tane güzel fotoğrafımız çıktı. 61 tane fotoğraf seçtik. Yakında onları dağıtırız. Sahildeki bir alanı Belediyemizden Kültür Merkezi olarak yapmaya çalışıyoruz. Yani var olan yeri düzeltmeye çalışıyoruz.
ATAKAN TOK