CHP Trabzon eski İl Başkanı, emektarı Hazaroğlu CHP Trabzon İl kongresi öncesi mesaj vererek, “Herkes elini taşın altına koymalı. Yeni seçilecek yönetim bana bir söz söylesin ‘Bu yapılmalı’ desin, emir telaki ederim” dedi
 
Cumhuriyet Tarihinin ilk öğretmenlerinden Osman Nuri Hazaroğlu’nun oğlu, Trabzonspor eski yöneticisi, Cumhuriyet Halk Partisi’nin sevilen ve sayılan ismi Cafer Hazaroğlu spor, iş ve siyaset hayatında yaşadıklarını TAKA’ya anlattı.
 
Güncel siyasetle ilgili de önemli mesajlar veren Hazaroğlu, dönemin en çok konuşulan Şota, Arçil dostluğunu ve Fatih Tekke transferinin ilginç hikayesini paylaştı. CHP Trabzon’da yeni seçilecek olan il yönetiminde de başarılar dileyen Hazaroğlu, “3 aday da benim kardeşim, hangisi seçilirse seçilsin CHP’yi 2 milletvekili, 1 il belediyesi ve 5 ilçe belediyesi aldığımız o günlere geri getirsin” dedi. İşte o röportaj:
 
TAKA: Sayın Başkan, Siyaset, İş ve spor camiasında son derece iz bırakan bir isimsiniz bu serüveni öğrenebilirmiyim?

 
Bir ömre hem iş hem siyaset hem de spor sığdırdı!..
 
Cafer HAZAROĞLU: 1949 doğumluyum. 1961 yılında Trabzon’a geldim. Hiç ayrılmadan bu şehirde yaşadım. 1961’den beri… 21 yaşında Cumhuriyet Halk Partisi Gençlik Kolları’na üye oldum. 1974’e kadar, gençlik kolları yönetim kurulu üyeliği yaptım. 1974’te, 24 yaşındaydım ve Cumhuriyet Halk Parti’sinin il yönetim kurulunda görev aldım. 12 Eylül’e kadar bu görevimiz sürdü. 12 Eylül’de siyasi yasaklı olduk… Daha sonra partileşme sürecinde Sosyal Demokrasi Partisi (SODEP) kuruluşlarına katıldım, kurultay delegesi oldum. Orhan Karakullukçu’nun (Trabzon Belediye Başkanı 1984-1989) döneminde SODEP’ten belediye meclis üyesi oldum. 
 
Bir Yandan Belediye Diğer Yandan TTSO’da…
 
sonra Atay Aktuğ (Trabzon Belediye Başkanı 1989-1994) döneminde, bir kez daha belediye meclis üyeliği yaptım. Bu arada Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda meclis üyeliği ve yönetim kurulu üyeliği yaptım. Faruk Özak ve Sadri Şener döneminde Trabzonspor’da yönetim kurulu üyeliği yaptım. Daha sonra Divan Başkan Yardımcılığı görevini üstlendim ve sonrasında Cumhuriyet Hak Partisi’nde 6 buçuk yıl il başkan yardımcılığı yaptım. İl Başkanlığı da yaptım, daha sonra milletvekili adayı oldum ve kazanamadım. Şimdi ticari hayatıma devam ediyorum… Ömrüme hem spor hem iş hem de siyaseti sığdırabildim.


 
TAKA: Trabzonspor döneminiz de aklınızda kalan en önemli olaylardan birini bizimle paylaşır mısınız?
 
Fatih Tekke transfer’inde Antep Başkanı kefil olmamı istedi!..
 
Cafer HAZAROĞLU: Trabzon’da hem Sadri Şener, hem de Faruk Özak döneminde görev aldım. O zaman başımızdan geçen ilginç bir olayı anlatayım… Özkan Sümer’in döneminde Fatih Tekke Gaziantep’e satılmıştı, Trabzonspor’un da Gaziantepspor’a 750 bin TL bir borcu vardı. Yönetim de Fatih’i transfer etmek istiyordu. O dönem Gaziantepspor Başkanı olan Sayın Celal Doğan’la yakın dostluğum ve ilişkim vardı. Özkan hoca beni aradı ve bu transfer de aracı olmamı söyledi, Celal beyi aradım ve Celal bey bana ‘Veremem Cafer bey. 750 bin TL Trabzonspor’dan alacağım var, onlar para ödemezler’ dedi. Bende ‘Trabzonspor’da hiçbir takımın parasının kalmadığını söyledim. O zaman bana ‘Sen kefil olursan vereceğim’ dedi. Fatih Tekke’yi… O dönem Adanaspor’la maçımız vardı, ligde fikstür olarak da çok gerideydik. Önceki gün telefonla Fatih’in transferini gerçekleştirdik, hiçbir para vermeksizin sözle Fatih’î aldık ve o hafta Fatih Adanaspor’a bir gol attı. O dönem takım için zordu ve bir dönüm noktası olmuştu.
 
TAKA: Trabzonspor’da görev yaptığınızda, Şota, Arçil gibi efsane iki ismi Trabzonspor’a getirdiniz dostluğunuz devam ediyor mu?
 
Şota Ve Arçil Evladım Gibidir


 
Cafer HAZAROĞLU: Tabii ki dostluğumuz devam ediyor. Kendileriyle ailece görüşüyoruz. Geçtiğimiz yıllarda ben kızımı evlendirdim, Şota Özbekistan’dan kalktı düğümüze geldi. O’nlar (Şota-Arçil) Dünya’ya ve Avrupa’ya gözlerini Trabzonspor’da açtılar. O nedenle yaşamlarında Trabzonspor’un ve Trabzon’un ayrı bir yeri vardır. Bunu da her zaman yanıma geldiklerine dile getirirler. Onlarda beni seviyor, orijinimiz aynı onlarla… İyi bir aile çocuğu Şota ve Arçil. Terbiyle büyümüşler, annesi Gürcistan’ın en son kralı (Gürcü kralı I. Aleksandır) soyundan gelir, babaları da yine Gürcistan’ın değerli ailelerinde yetişmiş bir isimdir. Şota ve Arçil Trabzon’da benim evlatlarım gibi oldular. 
 
Düzenlemeyle Tarihin Çevresi Açıldı
 
TAKA: Ayasofya’daki çevre düzenlemesini nasıl buldunuz…

Cafer HAZAROĞLU: Ayasofya’nın önündeki yapıların yıkılması ve çevre düzeninin güzel bir şekilde yapılması çok hoşuma gitti. Burada önemli bir turizm merkezi ve tarihi yapının önü açılmış oldu. Ancak Ayasofya’nın camii yapılması uygun olmadı. Çünkü nüfus olarak burada camiye ihtiyaç olmadığı için söylüyorum, yoksa camiye karşı olduğumuzdan değil.
 
TAKA: Trabzon’un 12 Eylül öncesindeki Sosyal demokrat yapısı sonrasında muhafazakar yapıya nasıl dönüştü?
 
Trabzon’un Yerli Halkı Şehirden Göçtü
 
Cafer HAZAROĞLU: Trarbzon’un yerli halkı Trabzon’dan göçtü, civar ilçelerden ve köylerden gelen aileler köy ve ilçelerdeki kültürleriyle geldiler. Bir erozyona uğradı Trabzon ve hala devam ediyor. Politikada ANAP döneminde olsun bu dönemde olsun sağ seçmen sayısı çoğaldı. 12 Eylül öncesi iki tarafta aynıydı, 9 milletvekilinin 5’ni CHP 4’ünü Adalet Partisi alırdı. Milliselamet Partisi, Doğru Yol Partisi çıkarırdı, biz de 4 çıkarırdık. O dönemler böyle bir denge vardı. Ancak 12 Eylül’den sonra maalesef gördüğünüz gibi Trabzon iktidar partisinin en kuvvetli olduğu illerden biri konumuna geldi. Türkiye’nin genelinin Trabzon’a yansımasıdır bu tam olarak. Trabzon’a özel bir şey değil.
 
TAKA: CHP iktidara gelmesi için neler yapmalı?
 
Dürüst Bir Politika İzliyoruz
 
Cafer HAZAROĞLU: CHP’nin yolu her zaman doğrudur, hiç yanlış yolu olmamıştır. Dürüst politika yürütüyor Cumhuriyet Halk Partisi, her şeyden önce Atatürk’ün kurduğu bir parti. Sadece doğrularla iktidara gelmek isteyen bir partidir CHP. Bugün yaşananları 10 sene önce böyle bir konuma gelecek Türkiye deseler, inanmazdık ama maalesef durum hiç iç açıcı değildi. İşte KHK’yla çıkarlan kanunları görüyoruz. Türkiye’nin yapımısın nereye gittiğini görüyoruz. Ben bir vatandaş olarak çok üzülüyorum bu duruma.
 
TAKA: Önümüzde bir kongre var, Güzide hanım adaylığını açıkladı, desteğiniz ona mı?
 
Bana Verilecek Görevi Emir Telaki Ederim
 
Cafer HAZAROĞLU: Ben Cumhuriyet Halk Partisi’nde görev yapmış, emekli olmuş bir Cumhuriyet Halk Partili’yim. Arkadaşlarım bir yardımda istek de bulunurlarsa bunu emir addederim. Güzide hanım o gün adaylığını açıklarken, beni Turgay Güngör aradı ve Güzide hanımın yanında olmamı istedi. Bende davete icabet ettim bir partili olarak ve Güzide hanımı da çok severim. Her türlü isteklerine koşarım, seçilen yönetimin vereceği her görevi de yine söylediğim gibi emir telaki ederim. Biz Cumhuriyet Halk Partisi okulunda yetiştik. Güzide Önsel Uzun, Turgay Güngör ve Ferda Kudunoğlu adaylarımız. Hepsi de değerli arkadaşlarımızdır. Benim il başkanlığı dönemimde 2 milletvekili, bir il belediyesi ayrıca 5 tanede ilçe belediyesi kazanmıştık. İnşallah seçilen arkadaşlarımız partimizi o günkü konuma getirir. İl delegesiyim adaylara bakacağım ve ona göre oyumu kullanacağım. ‘Ben şunu destekliyorum’ demek bana yakışmaz.
 
TAKA: Peki… Volkan Canalioğlu?
 
Partisine İhanet Etti
 
Cafer HAZAROĞLU: Volkan Canalioğlu’nu Cumhuriyet Halk Partisi sadece Genel Başkan seçmemiştir. Onun haricinde CHP bütün görevleri vermiştir kendisine. O ise Trabzon’da partisinde ihanet etmiştir.
 
TAKA: Bizim aracılığımızla hem partililerinize, hem de vatandaşlara neler söylemek istersiniz?
 
Eskisinden Daha Çok Kenetlenmeliyiz
 
Cafer HAZAROĞLU: Cumhuriyet Halk Partili’ler bir birini sevmeli, kenetlenmeli… Ülkemiz çok büyük tehlikeler altında. Her zamankinden daha fazla Türkiye’nin CHP’ye ihtiyacı var. Trabzon’daki partililerimiz birlik beraberlik içinde olması gerekiyor. Ortahisar ilçe başkanımızı yeni seçtik. O da iyi bir arkadaşımızdır ve politika yapmaya elverişli bir isimdir. İnşallah başarılı olacaktır. Bir Milletvekilimiz var Haluk Pekşen… O da Trabzon’da iz bırakacak olan bir isimdir. Türkiye’de iz bırakmıştır. Bana göre parlamentonun bir numaralı ismidir. Çalışkan, bilgili, donanımlı bir arkadaşımızdır.
Furkan YİĞİT