CHP Parti Meclisi Üyesi Haluk Pekşen Ankara’da TAKA’nın sorularını cevapladı.
 
CHP’nin Trabzon eski Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Haluk Pekşen uzun süren sessizliğini bozdu. Türkiye’de kimseye nasip olmayacak bir başarı öyküsünü ortaya koyduğunu söyleyen Pekşen belgeli muhalefet yaparak devletin zarara uğratılmasının önüne geçtiğini ifade etti. Pekşen kimseye kırgın olmadığını söyleyerek, ‘En fazla telefonumun çaldığı gün, Aday gösterilmediğim gündür’ diye konuştu.
 
Tarihte Nadir Olan Bir Şeyi Başardım
 
TAKA: Sayın vekilim Haluk Pekşen‘den Türkiye’de ki konumu ve bundan sonraki pozisyonu hakkında bilgi alabilir miyiz?
 
HALUK PEKŞEN: Siyasi çerçevemi az çok biliyorsunuz ama değinmek istediğim bir nokta var. Siyasi kulvar içerisinde yola çıktığım yıldan beri hep bir siyasi algıyla da hareket etmek zorunda kaldım. Milletvekili aday adayı olduğum dönemde Trabzon’da tanınmıyordum, ön seçimde şansı yok dediler. Trabzon’da ki seçimde birinci oldum. Milletvekili adayı olduğumda da şunu söylediler; ya zaten seçilir milletvekilliği de yapmaz. Ankara’ya gider bir daha da gelmez, Trabzon’un sorunlarına vakıf olamaz. Bir anda Trabzon da gelmiş geçmiş en iyi milletvekili övgüleri duymaya başladım. Daha sonra dediler ki; Parlamento da ki süreçte bu başarıyı devam ettiremez ve yılın milletvekili seçildim. Daha sonra örgüt Haluk Pekşen’i tanımıyor dediler, örgütle nasıl bir siyaset tavrı sergileyeceğini de bilmiyoruz dediler en hızlı zamanda parti meclisine dışardan seçilen milletvekili oldum. Genel merkezle parti arasında ilişkileri çok üst düzey değildir partinin kaderini belirleyecek donanıma sahip olamaz dediler. Kurultayda hiç kimsenin listesi olmadan Türkiye’nin tamamının oyunu alarak Türkiye tarihinde çok nadir olan bir şeyi başardım ve yine seçildim partiye. Sonrasında milletvekilliği sürecim devam etti biz sistemin dışında kaldık ama beni çok çeşitli görevlere layık gördü insanlar.
 
Ekonomideki Yeni Düzeni Anlattım
 
TAKA: CHP’de genel başkanlık değişimi gündemde sizin de adınız geçiyor ne söyleyeceksiniz?
 
HALUK PEKŞEN: Zaman zaman cumhurbaşkanlığında da adım geçti, zaman zaman genel başkanlıkta adım geçti. Ben bu görevlere layık görüldüm ama bu zamana kadar layık görüldüğüm göreve itirazı olanla karşılaşmadım. Benim hayatımda alabileceğim en büyük ödül budur. Diyorlar ki, Haluk Pekşen CHP de milletvekili olmalıdır. Artık yapamaz diye bir algı yok, bu hoşuma gidiyor. Şimdi konuşmalarda ortak payda da Haluk Pekşen adı çıkıyor. Daha önce neden düşünmedik diyenler oluyor. Şimdi bu nerden geldi bunun genel sebebi şu; birincisi siyaset hayatında bir geçmişiniz var. Bugüne kadar taşıdığınız bir çizginiz var, insanlar baktığında bu adam omurgalı mı ilkeleri değerleri toplumda ki davranışları ne boyutta tutarlı mı özveri gösteriyor mu bunu insanlar denetliyor. İkincisi bu çizgi içerisinde ne söylediğine bakıyorlar insanın kendini anlatması çok zor ama ben tarihte eşine rastlanmayacak bir başarı elde ettim. Trabzon da aday adayı olduğum dönemde bir çizelge üzerinden dünyada yeni ekonomik düzen kurulacağını, yeni kurulan ekonomik düzende Türkiye’nin nerede olması gerektiğini anlattım. Bu harita şu anda uygulamaya geçti.
 
İpek Yolu Ekonomisi Projesi
 
HALUK PEKŞEN: Trabzon da ipek yolu ekonomisi projesi; şu an bunun adı Trans Sibirya oldu yazık oldu. Bu proje CHP tarafından benden alındı ama hiçbir aşaması bana sorulmadı benim projemi partide kimsede açıklayamadı. Çünkü kimsenin bir bilgisi yoktu. Dünya bugün bu projeyi konuşuyor. Yıllık cirosu 3,5 trilyon dolar. Çin’den gelen bir demir yolu Türkiye Cumhuriyetinden gelip Avrupa’ya gitmesi gerekirken bu demir yolu Türkiye’den kaydı Çin üzerinden Rusya’ya oradan Almanya Düsseldorf’a kadar bağlandı. Demir yolu hattı üzerinden 2020 yılında yılda 7 milyon Konteynır geçecek Çin Hindistan Pakistan Kore Kazakistan Türki Cumhuriyetler Rusya vs bütün Entegrasyon bunun üzerinden ben bu projeyi 20 yıldır takip ediyorum. Tam 20 yıl önce bu benim ortaya attığım bir proje. 1996 yılında Türkiye ihracatçılar derneğine seçildiğim anda bu projeyi anlatmıştım. Bu projeyi dünyaya anlatan bir adamım ve 3,5 milyon dolarlık bir vizyon planlaması yapmış bir siyaset adamıyım.
 
Dünyanın Anahtarı Burasıdır
 
TAKA: Türkiye kaybetti mi?
 
HALUK PEKŞEN: 7 milyon konteynır Türkiye’den gidecekti hala gidebilir ve bunu toparlayabiliriz. Bu bir siyasi irade işidir. Uluslararası camia ile işbirliği yapmayı becerebilmektir. Almanya, İtalya, Hollanda’ya bir ortak menfaat paylaşımını ortaya koyabilmektir. Gelin bu yolu Türkiye’den geçirelim Türki Cumhuriyetleri ortak bir Entegrasyon altında burada toplayalım. Diyorlar ki Efendim dünyanın merkezi neresidir; Akdeniz diyor. Akdeniz’in ortasındaki yarımadadır orası Türkiye oluyor. Allah’ın büyük bir lütfu Atatürk’ün büyük bir başarısıdır bu dünyadaki küresel sistemin ortasıdır. Burası anahtardır. Dünyanın anahtarı burasıdır ve biz bu değerli toprakları coğrafyayı gerektiği gibi kullanamıyoruz. Türkiye bugün gerçek anlamda siyasi yelpazeyi o tartışmaları bir kenara bırakalım. Teknik olarak en doğrusu nedir diyebilirsek bu ülke 10 yıl içerisinde Dünyanın en büyük 10 ekonomi ülkenin içinde yer alır.
 
Seçmenler İsmimi Söylediler
 
TAKA: Sizin listede adınızın olmaması insanlar tarafından yadırgandı, belki iktidar tarafında bu bir memnuniyet yaratmış olabilir. Sizin başarınızdan dolayı. 24 Haziran’dan sonra Trabzonlulara bir kırgınlığınız oldu genel merkeze mi, Trabzon’a mı kırgınsınız?
 
HALUK PEKŞEN: Evet kırgınım. Bir anket şirketi sahibi seçimlerden bir hafta sonra telefon açtı görüşmek istediğini söyledi. Geldi. Bana şunu söyledi; seçime bir hafta kala ortaya çıkan sonucu söyledi bana ve sonuçta CHP ye ilişkin oy oranı 21,5 22 olarak gösteriliyor ve neden bu bazda oy aldığını değerlendirmeye kalktığında seçmenler açık olarak benim ismimi söylemişler. Haluk Pekşen’in aday olamaması nedeniyle oy vermeyeceğim diyenler çok olmuş.
 
En Çok Telefonumun Çaldığı Gün Aday Olmadığım Gündü
 
TAKA: Size Türkiye genelinde fazla bir ilgi var, Trabzon mu sizi anlamadı?
 
HALUK PEKŞEN: Ben Türkiye’nin herhangi bir ilinde aday olsam o ilde ki siyasi harita değişir. Bunun nedeni de görev yaptığım yerlerde diğer partiler olsun kendi partimde arkadaşlar olsun sürekli bana bu çizgi Türkiye’nin özlediği bir çizgi yorumları geliyordu. Projeye belgeye dayalı muhalefet her çıktığında bir konu gündeme getiriyorsunuz. Doğru bir konuyu doğru belgelendirmelerle sunuyorsun ve Türkiye bundan memnuniyet duyuyor. En çok telefonumun çaldığı gün aday olmadığım gündü. Bütün siyasi partilerde insanlar üzüntülerini belirttiler. Sizin aday olmamanız Türkiye için Parlamento için büyük bir kayıp denildi. Muhalefetten beklenen en önemli şey iktidarı denetlemekti. Kentlerin, bölgelerin, meslek kuruluşlarının, sivil kuruluşların yani kısacası Türkiye’yi birleştiren 81 milyonun sorunlarını Türkiye’nin gündemine taşımış ve çözümler üretmişim ve karşılık bulmuş. Siyasetin atık Türkiye’deki yapılış biçiminin ben rol modeliyim.
 
Adalet Herkes İçin Eşit Bölünmüş Olsaydı…
 
TAKA: Ağır bir söylemim yok dediniz, Türkiye’de can güvenliğimiz yok söylemi ağırın da ötesinde olmadı mı?
 
HALUK PEKŞEN: Doğru bir noktaya parmak bastınız teşekkür ederim. Cümle aynen şöyle ‘Türkiye’de Cumhurbaşkanı yerli ve yabancı sermaye yapmaya teşvik ediyor. Yerli ve yabancı sermaye için hukuk güvenliği yoksa yatırım güvenliği de yoktur. Kaldı ki Türkiye’de kimsenin can ve mal güvenliği yoktur. İnsanlar yurt dışına mallarını kaçırmanın derdindeler. Çocuklarını yurt dışına göndermekle meşguller böyle bir durumda yabancı sermayeyi elde tutmayı bırakın yerli sermayeyi elde tutmakta güçlük çekersiniz.’
Bunun üstünden seçtikleri satır yanlış değil fakat üzerinde biraz düşünülmesi gerekiyor. Türkiye de gerçekten mal güvenliği var mı sorusunu sormamız gerekiyor. Bir sürü insan ceza evlerine girdi balyoz davası ve Ergenekon davasında ceza evlerinde öldüler. Birçoğu hemşerimiz Trabzonlu bu iş için canını ortaya koymuş insanlar. Kuddisi Okur cezaevin de öldü, Murat Örnek, Özen Önal benim müvekkilim ceza evinde öldü, bu insanlar bu ülkede can güvenliği olsaydı ölürler miydi. Hukuk demokrasi yargı  güvenliği olsaydı adalet herkes için eşit bölünmüş olsaydı bu ülke bu hallere düşer miydi.
 
2007’ye Kadar Büyük Bir Reform
 
HALUK PEKŞEN: 2007 yılına kadar AKP Türkiye de büyük bir reforma imza attı. Bunu her zaman söyledim. 2007 yılına kadar yapılanlar bir başarı hikayesidir. 2007 den sonra AKP’nin bu başarısı dünyadaki diğer çıkar çatışması rahatsız etti ve AKP ye başka bir kulvar gösterdiler ekonomik işleri bir kenara bırakıp senin ülkende darbe olabilir senin dini değerlerine karşı çıkıyorlar seni ötekileştiriyorlar geçmişte yapılanları öne attılar bunlarla hesaplaşmanın içine girilmeli denildi. AKP bu tuzağın içine düştü ve Türkiye 11 yıldır inanılmaz bir bedel ödüyor. AKP 2007 gittiği performansta devam ediyor olsaydı toplumun eğilimlerini kucaklamaya devam edip toplumdaki herkesin beklentilerine doğru veya yanlış çözüm üretmeye devam etseydi buğu Türkiye dünyanın 19. Ekonomisi hukukta ve basında bu kadar geri sıralarda olmazdı. Türkiye bugün dünyanın ilk 10 unu zorlayan Avrupa birliğinin de Türkiye’nin gücünü görüp aralarına almak zorunda olduğu bir ülke olurdu.
 
Siyaset Kadro Hareketidir
 
TAKA: CHP de kurultay konuşuluyor parti meclisi üyesisiniz iyi bir hatipsiniz genel başkanlığa adaylığınızı koyacak mısınız?
 
HALUK PEKŞEN: Şöyle söyleyeyim Türkiye de siyasi başarı genel başkanlık tuzağına düştüğünüz anda büyük bir yenilgiye uğratır. Siyasetin bugüne kadar ki başarısına kısa bir göz attığınızda genel başkanlığı adaylığından başka bir perde var. Tarih boyunda Türkiye de kurulan partilerinde CHP geçmişine bakıldığında hep bir kadro vardı. Diğer partiler de aynı şekilde. Türkiye de siyasetin ortak bir akla ihtiyacı var bizim ‘heman’lere ihtiyacımız yok bu güçleri Haluk Pekşen’leri bir araya getiren bir akla ihtiyacımız var. Bunu yapabilirsek Türkiye de 81 milyonun kutuplaşmasını çatışmasını ortadan kaldırabiliriz. Gündeme hamaseti değil projeleri koyabiliriz. Ben daha iyi başarabilirim diyen kimse o zaman teknik devleti getirir ona teslim ederiz. Siyasetçi iyi yalakalık yapanı değil en iyi devlet demir yolları genel müdürlüğü kim yaparsa onu başa getiririz. Bir gün bu ülkede Partimi iktidar yapacağım. Bunun zamanına CHP’nin örgütleri karar verecektir. Arkamda halkım var.
YUSUF TURGUT