Trabzon’un evladı, Karadeniz müziğinin abisi, Vatanseverliğiyle tanılan, bir zamanlar ismi ölüm listelerinde olan Volkan Konak içini Trabzon basınına döktü

Karadeniz müziğini evrensel müzik formlarıyla buluşturarak, özgün bir yapıda yeniden şekillendiren Volkan Konak Trabzon Basını ile memleketi Maçka’da yer alan Sümer restorantta buluştu. 

Sohbet ortamında geçen toplantıda Konak’ın samimiyeti, misafirperverliği memleket aşkı en çok göze çarpan oldu. Keyifli bir kahvaltı sonrası Volkan Konak basın mensuplarına önemli ve çarpıcı açıklamalarda bulundu. Trabzonspor’dan siyasete, sanattan, iş dünyasına kadar içini memleketinin güzide basınına döktü. Konak, HDP’lilerle ilgili yaptığı açıklamayı tekrar değerlendirdi, sözlerinin çarpıtıldığını kendisi hakkında bir algı operasyonu yapıldığını belirtti. İşte o söyleşinin özeti;

Trabzon Benim Karımın Yanağından Sonra En Kıymetli Varlığımdır

HDP’lilere yönelik yaptığınız açıklamanın çarpıtılması sizi derinden üzdü…

VOLKAN KONAK: 2013 yılında verdiğimiz bir röportajdı.  Barış sürecinde, annelerin ağlamadığı dönemdi. Bu sürece destek vermek için yaptığım açıklamaydı. Daha sonra 2017 yılında sosyal medyada montajlanarak servis edildi. Çok yanlış anlaşıldım. Benim vatanseverliğimi zaten bilen biliyor. Yani bizim destanımızda olanlar bize yetiyor. Bilmeyenlere de bu saatten sonra anlatmaya zamanım yok.  Ben ismim ölüm listelerindeydi.

Ben güneydoğu askeriyim. Diyarbakır’da askerliğimi yaptım. Torpille askerlik yapabilirdim ama bunları rahat rahat haykırayım diye gittim güneydoğuda askerlik yaptım.  Ama şunu söyleyeyim; Trabzon benim karımın yanağından sonra en kıymetli varlığımdır. Benim künyemdir, kimliğimdir. Biz buradan koptuğumuz zaman vazodaki çiçek gibi bir haftada solar gideriz. Ama bu topraklardan kopmadığımız sürece de bir çınar gibi yaşarız. Trabzon benim için çok kıymetli. Yaşadığım sürece bir bayrak gibi yanımda taşıyacağım kültürümü, memleketimi. Kimsenin yüzünü kızartmadan, kimsenin başını eğmeden. Sadece müzikle gündeme gelerek yaşantıma deva m etmek istiyorum. Arabanın plakası bile Trabzon’dur.  Yurt dışındaki plakamda 61’dir.

Sanatçı Muhaliftir

Sizin sanatçı olmanın yanında verdiğiniz mesajlarda çok önemli…

VOLKAN KONAK: Sanatçı siyasetin tam göbeğindedir. Bunu insanlar anlayamıyor. Sanatçı muhaliftir zaten. Düşüncesini söyleyebilendir, söyleyemeyeni söyleyendir, cesurdur, devrimcidir, yaratıcıdır, ilericidir. Dolayısıyla şimdi Türkiye’de 80 milyon insan var; Tır şoförümüzden, garsonumuzdan, çobanımızdan veya öğretmenimizden herkesin siyasi düşüncesi olacak, bir tek Trabzonluların olmayacak öylemi!
Böyle bir şey olabilir mi? Bütün mesele faul yapmadan, yalpalamadan, kimsenin üzerine basmadan düşüncelerimizi söyleyebilmektir.

Atatürk Milliyetçisiyim, Türkiye Sevdalısıyım

Hiç geri adımda atmadınız…

VOLKAN KONAK: Sanatçı siyasetçinin ayağına gitmez. Siyasetçi sanatçının ayağına gelir. Ben açıkçası ideolojim dışındaki bir aktiviteye gitmem.  Çünkü diğer karşı tarafın ka4rşına almak olmaz. İşte o zaman siyasi taraf tutmuş oluyorsun. Düşünceni tarafsız olarak söylemek başka bir şey, ama gemisine binmek başka bir şey. Herhangi bir partinin siyasi bir mitingine ben gitmen. Ben Türk bayrağının olduğu konserleri yapıyorum. Herhangi bir partinin flaması olsun gitmem. O zaman taraf olursunun inandırıcılığınız olmaz. Sanatçının siyasi düşüncesi olmalıdır, bunu özgürce söylemelidir. Ben bunu söyleyenlerdenim.  Ben sol görüşe mensup bir insanım, Atatürk milliyetçisiyim, Türkiye sevdalısıyım. Ama diğer düşüncelerin hepsine saygı duyuyorum. Hepside kıymetlidir. Herkesin parmak izi farklıysa, herkesin fikri farklıdır. Ben sağ sol ayırmıyorum, hiçbir siyasetçinin gemisine binmem.

Trabzonspor Bütün Partilerin Üstü Olmalıdır

Trabzonspor’la ilgilide geçtiğimiz yıllarda bir tutumunuz olmuştu. Trabzonspor’a yapılan haksızlıklar karşısında Trabzon’un bir duruş ortaya koyamadığını söylemiştiniz. 

VOLKAN KONAK: Duygularımızı okşayan yeni bir yönetim oluştu. Trabzonspor bütün partilerin üstü olmalıdır. O kapıdan içeri kimse girmemeli. Herhangi bir parti girdiği zaman ayrışma başlıyor. Trabzonspor’un en büyük kırılması orda oldu. Çok sevseniz bile başka tarafa yanlasa kulüp kırıklık ve ayrışım oluşturuyor. Doğal olarak muhalefet başlıyor. Halbuki Trabzonspor her partinin de içinde olduğu ama kulübün içinde olmadığı bir yönetimi olmalıdır. Devletle tabiî ki diyalogun olacak, ama taviz verilmemeli. 

Trabzon Siyasete Ceza Kesemedi

VOLKAN KONAK: Trabzon şike olayında sınıfta kaldı. Camia olarak kalkıp ta sandıkta bunun tepkisini gösteremedi. Hiç kimse oyunu kullanmayacaktı. Siyasetçilerin en büyük korkusu oy kaybetmektir. Trabzon bir ceza kesseydi siyasete. Şuan Trabzon’da demiryolu da bitmiş olurdu, Trabzon’un kupası da beklide verilecekti. Trabzon’u kaybetmeyi kimse göze alamaz. Ama bunu gösteremedik. Gitme sandığa. 

Beni en çok ne yaraladı, biliyor musunuz. Zeytinburnu Kazlıçeşme’de Trabzonspor’un başkanı seçim otobüsünün üstüne çıkamaz. Dünyada bunun örneği yoktur. Evet kampanyasında el sallamayacaksın. Bunlar bizi yaralıyor. Sen Trabzonspor kulüp başkanısın, sen bunlardan üstesin.

Teslim olmak olmamalı.  Siyaseti kullanırım mantığı tehlikelidir. Çünkü siyaset bencildir. Döner dolaşır o seni kullanır ve çöpe atar. Sen siyasete neden yakanı kaptırıyorsun. Devletten yardım istemen senin teslim olmanı gerektirmez. Otobüsün üstüne çıkmanı gerektirmez. Hangi parti olursa olsun Trabzonspor partiler üstüdür. 

15 Senedir Beni Kimse Konsere Çağırmadı

Ülke kültürüne sanatına önemli katkılarınız oldu, fakat neden Trabzon’a gelmiyorlar Trabzon’da konser vermiyorlar diye eleştiriler var.

VOLKAN KONAK: Benim çocuklarım bile doğunca rica ediyorum. Trabzon doğumlu yazıyorlar. İstanbul’da doğmalarına rağmen. Ben buraya küsebilir miyim. Mümkün değil. Ama size çok acı bir şey söyleyeyim. Avustralya’dan Amerika’ya kadar konser yapıyorum, ama Trabzon’dan beni konsere çağırmadılar. Volkan Canalioğlu eniştem ve onun döneminde bile konser yapmadım. Suçlu ben miyim. Çağırdılar da gelmedik mi. Şuan deseler ki festivalim var gelirim nenden gelmeyeyim. Çok net söylüyorum 15 senedir, hiçbir belediye başkanı beni konsere çağırmadı. Eniştem bile çağırmadı. 

Eylül’de Stüdyoya Giriyoruz

Karadeniz müziğiyle ilgili yeni bir albüm çalışmanız varmı?

VOLKAN KONAK: Eylül’de stüdyoya giriyoruz. güzel ve heyecan verici eserler geliyor. Yelpazeyi geniş tutuyorum. Volkan’ca müzik yapıyorum. Besteye ağırlık veriyorum. Besteyi çok seviyorum. Karadeniz müziğinde çok değerli arkadaşlar var. Çok kişiye bu yolda destek verdik. Bize verecek kimse yoktu onun acısını çok yaşadık.
ATAKAN TOK