AK Parti Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Zorluoğlu TAKA Gazetesi Yayın Kurulu üyelerinin sorularını cevapladı.
 
TAKA: Son 2 gün içerisindeyiz. Süreç ile ilgili son bir değerlendirmenizi alabilir miyiz?
 
MURAT ZORLUOĞLU: Huzur içerisinde, olgunluk içerisinde demokratik anlamda çok uygun bir ortamda bir seçim kampanyası yürüttük. Hiçbir sorun çıkmadı. Neticede rakipleriniz var. Bu mutluluk verici bir şey.  İnşallah kalan bu 2 günde de hiçbir sıkıntı olmadan seçim günü de sandıklarda hiçbir sorun yaşamadan Trabzon daha önce yaptığı gibi başarılı bir seçimi neticelendirmiş olur.  Elbette çıkan sonuçlar halkımızın ve vatandaşımızın özgür iradesi ile verdiği oylar ile ortaya çıkmış olacak. Ben dahil hepimizin sonuna kadar yürekten saygı göstermesi gerekir. Çıkacak sonuçlar şimdiden hepimize hayırlı uğurlu olsun. Yoğun bir 4 ay geçirdik.  Sadece adaylar ve partiler değil basının da yoğun bir dönemi oldu. Mümkün mertebe yerel medyada bir çok haber ve yorumlar çıktı. Medya kuruluşlarımızı, basınımızı, tebrik ediyorum, teşekkür ediyorum. Demokratik ortamın oluşmasına ciddi katkılar yaptınız.


 
Cumhur İttifakı Ruhu Sahaya Yansıdı
 
Biz Cumhur ittifakı olarak iyi çalıştığımıza inanıyoruz. Biz burada sadece AK Parti olarak çalışmadık. Milliyetçi Hareket Partisi’nin de kampanyamıza çok ciddi destek verdiğini memnuniyetle söylemem lazım. MHP İl Başkanımız, ilçe başkanlarımız, Ülkü Ocakları başkanlarımız bizim gittiğimiz her yerde bize destek verdiler, bizimle beraber geldiler. Bizimle sokak sokak gezdiler. Toplantılar yaptık. Bu kıymetli bir şey. Çünkü; tavandaki bu Cumhur İttifakı felsefesini tabana da büyük oranda yansıdığını görmüş olduk. Biz bu seçimde Milliyetçi Hareket Partisi’ne gönül vermiş kardeşlerimizin de epey oyunu da alacağımıza inanıyorum.  Birlikte Cumhur İttifakı olarak inşallah Türkiye’de büyükşehirler arasında ilk sıralarda ipi göğüsleyen şehirlerden bir tanesi olacağımıza inanıyoruz. Takdir halkımızındır.  Esas iş elbette belediye başkanı seçildikten sonra başlıyor. Onun ağırlığı sorumluluğu insanın omuzlarına biniyor. Bunu hissediyorsunuz. Esas 1 Nisan’dan sonra daha fazla bir yoğunluk bir çalışma temposu ortaya koyacağız eğer başkan seçilirsek.
 
Önceliğimiz Ulaşım Olacak
 
TAKA: Başkan seçilip koltuğa oturduğunuzda öncelikleriniz hangi projeleriniz olacaktır?
 
MURAT ZORLUOĞLU: Projelerimizi açıkladık. Fakat bunlar bizim sınırlarımız değildir. Elbette yönetirken de ortaya çıkacak ihtiyaca göre başka projelerde hazırlayıp uygulamaya koyacağız. Sadece kitapçığımız da açıkladığımız projeler ile sınırlı değiliz. Bu şehirde ulaşım ve trafik ile ilgili acil tedbirler alınması lazım. Biz bir eylem planı yapacağız. Aylık, 3 aylık, 6 aylık ve 1 yıllık eylem planlarımız olacak. Bu arada yapacağımız işleri önceliklendireceğiz.  Ulaşım ve trafik öncelikle ele alacağımız konular içerisinde olacak. Meydan 3. Etap bir tanesi.  Maraş Caddesi’ni, Gazipaşa Caddesi’ni yeniden araç ve trafik bakımından yeniden düzenleyeceğiz. Bunlar ilk etapta ele alacağımız hususlar. Otoparkları ilk etapta ele alacağımız hususlar arasında. Otogar ilk olarak yatırımına başladığımız önemli yatırım olacak bizim için.


 
İnsana Dokunan Projeler
 
Daha çok insana dokunan işlere öncelik vereceğiz.  Sanat ve kültürel faaliyetler daha fazla olsun istiyoruz. Belki Ramazan etkinlikleri ile başlayacağız. Yayla şenlikleri ile festivallerle, başka kültürel aktiviteler ile devam edeceğiz. Kentsel dönüşümün üzerinde duracağız. Çömlekçi, Pazarkapı, Kadınlar Pazarı zaten bunların bir kısmı devam ediyor. Hemen başlayacağımız işler olacak. Orta vadede düşündüğümüz işlerimiz var. Mesela hafif raylı bunlardan bir tanesi. Bu çok önemli bir proje. Bunu mutlaka başlatmamız lazım. Ulaştırma Bakanımız ile konuştuk. inşallah seçimden hemen sonra ortak ekipler kuracağız ve başlatacağız.
 
Turizmi Çeşitlendireceğiz
 
Trabzon’un şuan da turizm potansiyelinin çok azını kullandığını düşünüyorum. Yeni turizm merkezleri yeni destinasyonlar oluşturmak gerekiyor. Turizmi ve turisti çeşitlendirmek gerekiyor. Sadece dağ ve yayla turizmine sıkışmış 3-4 aylık bir turizmden kurtulmamız lazım. Buna kış turizmini de dahil ederek, gastro turizmi, spor turizmi, festivalleri ilave ederek turizmi çeşitlendirmemiz lazım. Sadece Körfez ülkelerine bağımlı olmayan aynı zamanda Avrupa’dan, Uzak Doğu’dan, Amerika’dan turist çeken bir Trabzon olmak zorundayız. Çok kırılgan bir alan bu. Yarın Körfez ile ilgili bir sıkıntı yaşadığınız da burada ki turizm yatırımlarının risk altına girmemesi lazım. O nedenle turizmi çeşitlendirebiliyor olmamız lazım. Yılın tamamına yayacak şekilde çeşitliliği de sağlamamız lazım. Bu noktada da önemli dokunuşlarımız ve çalışmalarımız olacak. Şehrin dinamikleri ile birlikte orta vade de çok önemli gördüğümüz şehrin Değirmendere bölgesini ihya edilmesi lazım. Projelerimiz arasında var. Cumhurbaşkanımızın bize talimatıdır. Orada ki sanayilerin daha uygun yerlere taşınması sureti ile Değirmendere’nin Trabzon’a değer katacak bir cazibe merkezi haline dönüştürülmesi meselesi var.  Bu bizim çok önem verdiğimiz bir proje. Değirmendere trafiğinin sahile bağlanması meselesi var.
 


Sahillerimizi Düzenleyeceğiz
 
Kısa vade de projelerimiz arasında sahil düzenlemeleri var. Yani sahilin daha cazip hale getirilmesi gerekiyor. Yeni yürüyüş yolları, bisiklet yolları olabilecek yerlerde plajlar yapılması sureti ile insanlarımızın denizle daha fazla buluşmasına zemin hazırlamayı arzu ediyoruz. Bunu ilk etapta belki Moloz’dan Akyazı’ya kadar, 2. Etapta Akyazı’dan Akçaabat’a kadar kesintisiz şekilde yapmak istiyoruz.

Plajlarımız uygun yerlerde olacak. Sadece yabancı misafirlerimiz için değil, bizim insanımız içinde gerekli.
 
Trabzon’un Sırtı Yere Gelmez
 
TAKA: Büyükşehir Belediyesi’nin kendi bütçesi ile yapacak olduğu projeler var birde genel olarak var. Bu seçim sürecinde şehre 7 tane bakan geldi. Sizin kamuoyu ile paylaştığınız bütün projelerin kefili olduklarını söylediler. Sayın Cumhurbaşkanı geldi aynı şeyi söyledi. Yeni dönemde Trabzon’un sırtı artık yere gelmez diyebilir miyiz?
 


MURAT ZORLUOĞLU:  Deriz tabi. Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin projelerinin hayata geçirilmesi noktasında bakanlıkların desteği kesintisiz olarak devam edecek. Bu manada diyorsanız elbette sırtı yere gelmez. Ben 2 tane ilde çalıştım. İkisinin de bakanı yoktu. Bakanı olan ilerde çalışmanın büyük kolaylıklarını da görüyorum buradan. Adaylık sürecinde bunu yaşadım. Elbette Trabzonlu  bakanlarımız bu noktada Trabzon’a pozitif ayrımcılık yapacaklar.
 
Trabzon Yurt Dışına Açılacak
 
TAKA: 2 TV Programına katıldınız. Şunu da söylüyorsunuz; sadece Trabzon’un değil, Türkiye’deki  değil, Dünya’daki Trabzonluların başkanı olacağım. Güzel bir sınav verdiniz. ‘Dünyada ki Trabzonluların da başkanı olacağım’ cümlesinin içini doldurabilir miyiz?
 
MURAT ZORLUOĞLU:  Türkiye’de hemşehri hukuku dendiğinde ilk akla gelen illerden bir tanesidir Trabzon. Biz Trabzon’un dışına çıktığımız da hemşehrilerimizi ayrı severiz, ayrı tutkunuz. Gurbette yaşamış bir Trabzonlu olarak bunun kıymetini bilenlerden bir tanesiyim ben. Ben de Elazığ’da, Ankara’da, Van’da bir hemşehrim ile karşılaştığım da böyle sanki bir akrabam, yakın bir arkadaşımı görmüş gibi olurdum. Bu duygu Trabzon’da çok yoğun yaşanıyor. Onun için de biz dışarıda ki Trabzonlulara ayrı bir başlık açmak durumundayız, sahip çıkmak durumundayız. Onların memleketleri ile bağlarını güçlendirecek bir takım aktiviteler, faaliyetler yapmak zorundayız. Hem yurt içinde hem yurt dışında hemşehri derneklerimiz var. Onlar ile birlikte bazı projeleri yapacağız. Trabzon sadece yurt içine değil yurt dışına da açılacak. Hemşehrilerimiz orada da kucaklayacağız, oralara da uzanacağız.


 
Belediye Personeli Rahat Olsun
 
TAKA: Belediye personeli ile ilgili açıklama yaptınız. Bu konu ile ilgili daha geniş bir değerlendirme alabilir miyiz?
 
MURAT ZORLUOĞLU: Sanki Murat Başkan gelirse belediye de zorluk çıkaracak gibi bir algı oluşturulmaya çalışıldı. Bu külliyen bir algı operasyonudur. Böyle bir şey elbette yok. Belediye de çalışan kardeşlerimiz bizim birlikte yürüyeceğimiz arkadaşlarımızdır. Onlarla biz projelerimizi hayata geçireceğiz. Biz buraya dışarıdan yüzlerce insan getirecek değiliz.  Elimizde ki personeli en iyi şekilde değerlendirme hayreti içerisinde olacağız. Personelimizi gerekirse yetiştireceğiz, motivasyonunu artıracağız. Bizimle beraber çalışmanın keyfine varacaklar. Bu noktada hiçbir belediye personelinin kuşkuya düşmemesi gerekir. Biz kimsinin ekmeği ile oynayacak değiliz. Biz şunu söylüyoruz; belediyede yeni bir yönetim anlayışı ortaya koyacağız. Kimsenin endişelenmesine gerek yok. Elbette yöneyim kadrosunda değişiklik olacak. Bunu göz ardı etmeyelim. Daire başkanı ve üstü görevlerde kesinlikle değişiklikler olacak. Dışarıdan da yönetici getireceğim.
 
Kendimizi Ve Projelerimiz Anlattık
 
Habertürk ve CNN Türk’te ki canlı yayınlar çok keyifliydi. Orada kendimizi ve projelerimizi ifade etme imkanı bulduk. Türkiye çapında da Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan adayının kendisini bu şekilde göstermiş olmasını ben bir Trabzonlu olarak önemsiyorum.  Bu şekilde çalışmalarımızı da noktalamak istiyorduk. İnşallah yarın da dokunuşlarımızla tamamlamış olacağız.
 


Halkın Nabzını Tutacağız
 
TAKA: Devlet tiyatrosu binası yıkılacak diyorsunuz. Millet Bahçesi içerisinde mi olmasını istiyorsunuz, nerede kuracaksınız?
 
MURAT ZORLUOĞLU: 2-3 tane alternatif yer var aklımızda. Biz sadece devlet tiyatro binası değil içerisinde kültür merkezinin olduğu başka faaliyetler içinde kullanılabilecek büyük kültür sanat merkezi yapmak istiyoruz. Bunun bir bölümü tiyatro olacak, bir bölümü kültür merkezi, bir bölümü sanatsal faaliyetler için kullanılacak. Orası güzel bir alan. Şehrin tam merkezi. Ben illa orda yapacağız da diyemiyorum. Çünkü iş başına gelip bir görmem lazım. Halkın nabzını da bir yoklarız. Ondan sonra da bismillah der projelendirme çalışmalarına başlarız. Bu önemli bir eksik.
 
Çalışmamız Olacak
 
TAKA: Trabzon’un daha fazla spor merkezlerine ihtiyacı var. Bir de Trabzon bir deniz şehri ama içerisinde bir vapurumuz yok. Eğlence amaçlı bir alanlarımız yok.  Gençlere yönelik bu konu ile ilgili projeniz var mı?
 
MURAT ZORLUOĞLU:  Denizden Trabzon’un maksimum faydalanabiliyor olması lazım. Bu manada fizibilite yaptırmak lazım. Bu konuda eğer bir el verişli ortam olsaydı sanki şimdiye kadar deniz servis seferi hem ulaşım bakımından hem de eğlence bakımından sanki yapılırdı gibi geliyor bana. Kıyı yapımızın sanki buna çok uygun olmadığını bende düşünüyorum ama baktırmak lazım. Sinop örneğinde gördüğümüz gibi orada daha durgun bir deniz var. Burada karşıdan karşıya geçiş diye bir şey yok. Karadeniz’in mevcut dalgalı yapısı bu tür küçük çapta teknelere, gemilere uygun olmayabilir. Ama ben bunu baktıracağım. Ona göre değerlendiririz.


 
İlçe Belediye Başkanlarımız İle Ekip Olacağız
 
Biz yeni dönemde kavga etmeyeceğimizi, ilçe belediye başkanlarımız ile bir ekip halinde çalışacağımızı ve onların önünü açmak için bir abilik rolü üstleneceğimizi yetkilerimizi devretmek istediğimizi kısmen uygun kullanan belediye başkanlarının devam edeceğini kullanmayanların da alıp kendimiz kullanacağımızı söyledik. İlçe belediyelerinin de bir ekip halinde motive olmuş şekilde sağlamak bizim görevimiz.
 
Değirmendere’yi Şehrimize Kazandırmak İstiyoruz
 
TAKA: Değirmendere’nin yapılandırılması ile ilgili nasıl tepkiler var?
 
MURAT ZORLUOĞLU:  Değirmendere Trabzon’un güney ve doğu girişi. Çok kıymetli bir yer. O vadi aynı zaman da Trabzon’un en önemli turizm merkezlerinden biri olan Sümela Manastırı’na giden bir vadi. Oranın şuan ki hali hakikaten çok iç açıcı değil. Esnafın kendisi de artık orada rahat çalışmadığını söylüyor. Büyük araçlar giremiyor. Orada sürekli bir kargaşa bir karmaşa var. Onun için onlarda olabilirse saha uygun yerlere gidip işlerini yapmak istiyorlar. Bizimle iş birliği yapmaya hazırlar. Biz hemen başlayıp taşımak istiyoruz. Ama taşıdıktan sonra elbette o alan onların bizim değil. Netice de biz orada şehrin faydasına olacak bir dönüşüm sağlayacağız. Orada ki yerler yine sahiplerinin olacak. Biz onlara el koyacak değiliz. Biz orayı şehrimize kazandırmak istiyoruz ticari anlamda. Orası aynı zamanda şehrin ulaşım entegrasyon merkezi.  Otogar ve tren garı orada olacak. Havaalanı orada. Orası çok kıymetli bir yer. Trabzon’un Yenikapı’sı olacak.
 
Bu Seçim Türkiye’nin Geleceği İle İlgilidir
 
TAKA: Önceki akşam programda Didem Aslan size ‘Neden bu seçim önemli?’ diye sordu. Sizde Beka meselesi olduğunu ifade ettiniz..  
 
MURAT ZORLUOĞLU:  Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Bahçeli son zamanlarda çok net ifadelerle bu seçimlerin genel siyaseti nasıl etkileyebileceğini ortaya koyuyorlar. Çok tartışılan, çok konuşulan bir mesele. Bende şunu söylüyorum; herkes kabul eder ki yerel seçimlerin sonuçları genel siyaseti etkileyecek. Ankara’da eğer benim açımdan olumsuz bir netice olursa hükümet, başkanlık sistemi dahil her şey yeniden tartışılmaya başlanacak ve bir erken seçim için gündem oluşturulacak. Türkiye enerjisini bu tür şeylere harcamak zorunda kalacak. Halbuki önümüzde çok önemli meseleler var. Hem ulusal hem uluslararası konjektör ekonomiye, dış politikaya yönelmemizi gerektiriyor. Eğer Türkiye 4-5 yıllık dönemi  değerlendiremezde çok geride kalacağız. 21. Yüzyılda Türkiye çok büyük sıçrayış yapacak aday ülkelerden bir tanesi olarak gösteriliyor. Eğer biz erken seçimle, başkanlık sistemi parlamenter sistem kalksın gelsin gibi şeyler ile harcarsak enerjimizi  bu 3-4 seneyi de boşa harcamış olacağız. Onun için bu seçimler önemlidir, Türkiye’nin geleceği ile yakından ilgilidir. Beka bir memleketin, bir milletin geleceği ilgili bir meseledir.
 
Belediyecilik Bizim İşimiz
 
TAKA: Gençler ile ilgili nasıl projeleriniz var?
 
MURAT ZORLUOĞLU: Bütün projelerimiz de gençlerimiz ile ilgili önemli dokunuşlar var.  Gülcemal Yaşam ve Eğlence Adası neredeyse bütün aktiviteleri ile gençlere hitap edecek. Gençlik Merkezimiz olacak. İçinde; spor salonu, müzik odaları, sosyal medya atölyeleri olan, ders çalışma imkanları olacak. Bütün projelerimizde engelliler, gençler ve çocuklar için özel dokunuşlar alacak. Gençler bu şehirde daha fazla müzik sesi duyacak.   Gençlerimizi Kalkınma Mahallesi’nden Meydan’a, Gülcemal’e ve yeni yapacak olduğumuz Bordo Mavi Meydana çekeceğiz. Kalkınma Mahallesi’ne de çözüm üreteceğiz. Belediyecilik bizim işimiz diye görüyoruz.