Aralık ayının başında başlayan ve ay sonuna kadar süren bir telaş, bir heyecan, bir koşuşturmaca. En çok alışveriş merkezlerinde ve bankalarda kendini hissettiren kampanyalar, yıl boyu yapılan bindirim sonrası son indirimler, vesaire.
                   
Fakat her yıl aynı şeyler. Bence değişen sadece rakamlar. Genel olarak Noel kutlamaları ile başlayıp Mekke’nin fethinin yıl dönümü kutlamasıyla sonlandırılan bir yılın son günü ve gecesi. Ertesi sabah değişmeyen ve diğer günlerden hiç farkı olmayan bir gündür.
                   
Dünyada her yıl yeni yıla girerken sağlık, mutluluk, huzur, para ve daha iyi bir hayat dilerken; her geçen yılın acı, savaş, hastalık ve kıtlıkla boğuşan bir yıl olduğunu nedense göremiyoruz.
                  
Aslında değişen sadece bir takvim yılıdır. Sadece bir yıldan öbür yıla geçiş yapıyoruz. Kimilerine göre Noel kutlaması. Kimilerine göre eğlence için bir bahane, kimilerine göre tatil, kimilerine göre kutlanması kesinlikle dinen sakıncalı bir gün.
                    
Kimilerine göre günah gecesi, kimilerine göre Mekke’nin fethi. Kimilerine göre kötü bir yılın sonu, kimilerine göre iyi bir yılın başlangıcı. Kimilerine göre yıkılan hayaller, kimilerine göre yeniden ümit duyulan yeni hayaller kurulan bir yılın başlangıcı.
                   
Kimilerine göre geçmişe dönük yapılan bir muhasebe, kimilerine göre yeni bir mizan başlangıcı. Kimilerine göre kirli karalanmış bir sayfa, kimilerine göre de tertemiz yeni açılmış defterde bir yaprak. Kimilerine göre yeni bir heyecan, kimilerine göre yorgunluk.
                    
Kimilerine göre yaşanan hayatlar, kimilerine göre yaşanacak hayaller. Kimilerine göre yılsonu, kimilerine göre yılbaşı işte. Herkesin beklentisi, yaşantısı, hayali, ümidi, planı farklı olan ya da olacak olan tarihsel bir dönem.
                     
Toplumsal olarak kiminin kabul ettiği, kiminin ise reddettiği yıllardan beri süre gelen bir durum işte. Kiminin yeni yıldan istediği, kiminin ise yeni yılı verenden istediği bir süreç başlangıcı ya da sonu da diyebiliriz.
                    
Aslında yeni yıl bir şey getirmiyor bizlere. Biz ne yaparsak kendi kendimize yapıyoruz. Yeni yıldan değil, kendimizden bir şeyler beklemeliyiz, kendi kendimizden istemeliyiz. Aksi durumda yine umutlar hayal kırıklarına dönüşebiliyor.
                  
Somut yeni hedefler koyalım kendimize, inanacaksak yine kendimize inanalım. Daha güzel bir dünya daha iyi bir yıl için herkes üzerine düşeni yapsın. Sanırsam bu da daha çok çalışıp daha somut adımlar atmaktan geçiyor.
                    
Yeni yılınızı şimdiden kutluyor her şeyin gönlünüzce olmasını diliyorum. Selam ve Dua ile.