Önceki yazımda da belirttiğim gibi seçim sonuçlarını değerlendirmeye devam ediyoruz. Aslında birçoğunuzun sesini de duyar gibiyim; bırak seçimi seçim artık geride kaldı, önümüze bakalım, öncelikli sorunlara eğilelim der gibisiniz biliyorum.

Çok da haklısınız. Fakat Türkiye’de sistemi öyle bir kurmuşlar ki siyasetin bulaşmadığı yer, siyasetin ilgilenmediği mecra yok diyebiliriz. Neredeyse her şey siyasetle ilişkilendirildi. Dolayısıyla siyaseti de, seçim sonuçlarını da incelemek analiz etmek zorundayız.

Bu seçimde her şeyden önce alınması gereken çok büyük bir ders var. Mesaj seçmen tarafından ilgililerine, alması gerekenlere net verildi bence. Mesela sandığa gitmeyenler başlı başına bu seçimde ilgililere büyük bir mesaj verdi ki bu durum incelenmeli. Çünkü sandığa gitmeyenlerin oranı azımsanmayacak kadar çok.

Demek seçmen mevcut partilere güvenmedi inanmadı ki sandığa gitmedi. Ya da siyasete olan güvenlerini toptan kaybedenler de olabilir. Bazen “Yok hiçbirinin birbirinden farkı” diye söylenenleri de duymuyor değiliz.

Esasında MHP de İYİ Parti de bu seçimde seçmeninin onayını alamadı. Diğer küçük partiler de bir çıkış yakalayamadı. Bu seçimde sadece Yeniden Refah Partisi iyi bir çıkış yakalayarak seçmenin teveccühünü aldı diyebiliriz.

Genel anlamda bu seçimde bir tarafta tepki oyu, diğer bir tarafta da teveccüh oyu var denilebilir. Fakat hangisine tepki, hangisine teveccüh olduğunu ileriki günlerde ancak daha iyi söyleyebiliriz. Bu seçimde her şeyden önce iyi bir şans yakalayan CHP yerel siyasette yapacağı hizmetlerle söylemlerle önümüzdeki her seçimde iddiasını sürdürecek.

Bu yüzden her platformda artık gözler CHP’de olacak. Yakaladıkları bu başarıyı devam etmeleri için özellikle bütünleştirici siyaset yapmaları gerekir diye düşünüyorum. Çünkü haritaya bakıldığı zaman artık çoğunluğu alan bir CHP var.

Anadolu artık CHP’ye büyük bir şans vermiştir. Ya bu şansını iyi değerlendirip halkın tabanın istediği düzeyde siyaset yapacak ya da bir takım odakların istek ve arzuları doğrultusunda eski kısır siyasete devam edecek.

Bu yönde CHP’nin de işi çok zor. Marjinal bazı grupların ya da DEM Partinin siyaseti paralelinde siyaset yaparlarsa yakaladığı bu başarıyı sürdüremeyebilir kanaatindeyim. Görünen bu tabloda halk aslında şunu diyor; yerelde CHP, merkezi yönetimde AK Parti bu ülkeyi artık kardeşçe kavga etmeden yönetin.

Ak Parti; sen öncelikle enflasyonu düzelt, ekonomiyi canlandır, kiralara ve sürekli artan piyasaya çözüm bul. Adaleti her yerde sağla, fuzuli kamu harcamalarını kıs, emeklilerin hakkını ver, işçiyi koru. CHP sen de artık bu millet bana bir şans vermedi deme ve şimdi o şansını iyi değerlendir. Artık hizmet zamanı, söz bitti. Şimdi icraatları görelim.

Sözlerime son verirken, vicdanı ve imkânı olanlar için her yazımda hatırlatıyorum, deprem ve deprem bölgesindekileri ne olur unutmayın, her daim hatırlayın. Gazze’de de soykırım var, unutma, unutturma!

Ramazan Bayramınız Mübarek Olsun. Birlikte nice güzel bayramlara, sağlıkla huzurla, kalın sağlıcakla.