Halk TV'nin haberine göre, kademeli emeklilik sisteminin onaylanması durumunda, 2000 ve 2008 arası sigortalı olanların erken emekli olabilecekleri üzerine bir düzenleme yapılabilir. Ancak bu erken emeklilik imkanı, düşük maaşlarla gerçekleşebilir.

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) için önceki düzenlemeler sonucunda 8 Eylül 1999 ve öncesinde sigortalı olanlar emekli olabilmişti. Şimdi ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın yaptığı çalışma sonucunda, sigorta başlangıcı 1999'dan sonraki dönemde olan kişiler için kademeli emeklilik sistemi düşünülüyor.

Kademeli emeklilik, kişinin sigorta türüne ve başlangıç tarihine göre değişiklik gösterebiliyor. Ancak bu sistemde daha erken emeklilik imkanı sunulsa da emekli maaşlarının düşük olabileceği konusunda uyarılar yapılıyor.

Emeklilikte yaş sınırları ve prim gün sayıları şu şekildedir:

Bağcılar’da Korkutan Yangın: Annenin Pazara Gidişi Faciaya Yol Açtı Bağcılar’da Korkutan Yangın: Annenin Pazara Gidişi Faciaya Yol Açtı
  • SSK'lı kadınlar: 20 yıl sigortalılık süresi ve 5000 – 5975 arası prim günü.
  • SSK'lı erkekler: 25 yıl sigortalılık süresi ve 5000 – 5975 arası prim günü.
  • BAĞ-KUR'lu kadınlar: 7200 prim günü.
  • BAĞ-KUR'lu erkekler: 9000 prim günü.
  • Emekli Sandığı'na tabi kadınlar: 7200 prim günü.
  • Emekli Sandığı'na tabi erkekler: 9000 prim günü.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın hazırladığı kademeli emeklilik tablosuna göre, 2000 sonrası sigorta girişi olan kişiler, belli bir yaş ve prim gün sayısına ulaştıklarında emeklilik hakkını elde edebilirler. Ancak bu durumda emekli maaşlarının düşük olabileceği unutulmamalıdır. Herhangi bir düzenleme yapılıp yapılmayacağı ise henüz netlik kazanmamıştır.
TAKA/AYŞEN KARABİNA

Editör: Doğukan ÖZKURT