Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Ekim 2025 Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) verilerini açıklamasıyla birlikte, vergi ve harçlara uygulanacak Yeniden Değerleme Oranı yüzde 25,49 olarak belirlendi. Bu oran, 2026 yılında trafik kurallarını ihlal eden sürücülerin ödeyeceği cezalara da doğrudan yansıyacak. Henüz Cumhurbaşkanı kararıyla değiştirilmediği takdirde, zamlı trafik cezaları 1 Ocak 2026 itibarıyla yürürlüğe girecek.
En düşük ceza 1.245 TL, en yüksek ceza 173 bin TL
Zam sonrası trafikte en düşük ceza emniyet kemeri takmama halinde 1.245 TL’ye çıkarken, en yüksek ceza ise yetkisiz çakar veya siren kullanımı için 173 bin TL’yi aşacak. Artışlar sürücüler açısından ciddi bir mali yük doğururken, yetkililer düzenlemenin caydırıcılık etkisine dikkat çekiyor.
Yeni ceza tutarları, Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra resmiyet kazanacak. Cumhurbaşkanı, bu oranı düşürme ya da yükseltme yetkisine sahip. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de yaptığı açıklamada, yeniden değerleme oranının altında bir artışın gündeme gelebileceğini belirtti.
2026 yılı zamlı trafik cezası tutarları
Yüzde 25,49’luk artışa göre bazı güncel trafik cezası kalemleri şöyle:
| İhlal Türü | Yeni Ceza Tutarı (TL) |
|---|---|
| Emniyet kemeri takmama | 1.245,81 |
| Alkollü araç kullanma (ilk) | 11.631,65 |
| Alkollü araç kullanma (ikinci) | 14.582,51 |
| Alkol testi reddi | 33.317,76 |
| Uyuşturucu etkisinde araç kullanma | 60.008 |
| Ehliyetsiz araç kullanma | 23.410 |
| Muayenesiz araçla trafiğe çıkma | 2.719 |
| Drift atma | 58.212,53 |
| Engelli park yeri işgali | 2.492,89 |
| Hız sınırını %10-30 aşma | 2.719,39 |
| Hız sınırını %50’den fazla aşma | 11.631,65 |
| Kırmızı ışıkta geçme | 2.719 |
| Cep telefonu ile araç kullanma | 2.719 |
| Yaya geçidinde yayaya yol vermeme | 5.660 |
| Yetkisiz çakar/siren kullanımı | 173.328 |
Bu liste yalnızca örnek kalemleri içermekle birlikte, tüm trafik cezalarında benzer oranda bir artış söz konusu olacak.
Ceza oranı değişebilir mi?
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıklamasına göre, bütçe dengeleri ve enflasyon hedefleri doğrultusunda yeniden değerleme oranında indirime gidilmesi ihtimali masada. Ancak şu an için geçerli olan artış oranı yüzde 25,49. Bu oran, Cumhurbaşkanı kararıyla düşürülmedikçe 2026 başında otomatik olarak yürürlüğe girecek.



