Sezona Süper Kupa zaferiyle başlayan Trabzonspor , ligin ilk hafta maçını da Olimpiyat Stadı’nda İstanbulspor’la oynamış ve 2-0’lık skorla galibiyete uzanmıştı. 16 Ağustos'ta Şampiyonlar Ligi Play-Off turunda deplasmanda Danimarka ekibi Kopenhag'la çok kritik bir 90 dakikaya çıkacak olan Trabzonspor'un kadrosunda dramatik eksikler dikkat çekiyor.

Trabzonspor Şampiyon tamamladığı sezondan 3.5 ay sonra Akyazı’da sevenleriyle buluştu. Trabzonspor, Hatayspor karşısında oldukça zorlandı. Abdullah hoca sanki bugün oyuncuları serbest bırakmış kafanıza göre takılın demiş gibiydi. Bugüne kadarki alışılagelmiş kontrol oyunundan rakibin alanlarını daraltan sıkıcı geri pas ve yan paslarla topun ayağında olduğu o oyundan eser yoktu. Serkan hocayı alt ligde Ankara Keçiörengücü'nden beri takip ederim. Hep aynı sistemle 4-3-3 formatında topa sahip olan bir oyun oynatıyor. Trabzonspor'a karşı da aynen böyle oynadı.

Riberio Hatayspor'un merkezdeki oyuncusu olarak maçta en çok göze çarpan isimdi. Bakasetas'la maç boyunca didişen ve onu oyundan artırmak için her türlü  şeyi deneyen ribero ona karşı mücadelesini her anlamda kaybetti. Abdullah hocanın klasik 10 numaradan sol 8'e devşirdiği Bakasetas bu maça bazı istatisliklerde süper ligde kariyer rekoru yaptı. 34'ü isabetli plak üzere %92 lik pas yüzdesi ile 7 şut pası verdi. Rakip ceza sahası içinde 4 kez buluşan Bakasetas 5 kez de pas arası yaparak maçın görünmeyen kahramanlarından biri oldu.

Maça 4-1-4-1 ile başlayan Abdullah Avcı orta sahada topu rakibine bırakacak şekilde çok dengesiz bir 11 kurdu. Duğucan ve Siopis gibi savunma ağırlıklı oyuncuların yanına topu 2.bölgeye  İlk yarıda bir ara topla oynama oranları Hatayspor lehine %65 lere çıkmıştı. Bu kadar edilgen bir oyun bu kadronun hakkı değildir. Artık Trabzonspor kadro kalitesini rakibine kabul ettirecek şekilde oyun üstünlüğünü eline almak zorundadır.

Aslında topla oynayan takımın iyi oynayıp maçı domine ettiği düşünmüyorum. Maçın içinde topla oynandığı sürenin 55 dakikayı geçmediği ülkemizde topla ne kadar oynandığından çok topu oyunun hangi bölgesinde, ne zaman, nasıl oynandığı ve takımın rakip ceza sahası içinde ne kadar üretken olduğu önemli. O yüzden Trabzonspor 9 şut Hatayspor 2 şut attı.

Şu bir gerçek ki Trabzonspor'un ilk 11'i  topa sahip olacak, oyun temposunu belirleyecek ve rakibe baskı yapacak özellikleri yoktu. Orta sahada iki 6 numara Siopis ve Doğucan defansif anlamda güç yaratsa da ofansif becerileri yeteri kadar iyi değil. Bu iki oyuncu oynayan değil rakibi bozan ve savunan oyuncular.  Visca-Kouassi, Doğucan-Abdülkadir değişikliğiyle Trabzonspor bire birde adam geçen oyuncu profiline sahip oldu. Bunun da etkisini Trabzonspor ikinci devredeki değişen oyunla gördü.

Rakip Hatayspor'un sert futboluna hakem Abdülkadir Bitigen, fazlasıyla prim tanıyınca yavaş yavaş formunu bulan ve oynadığı dakikaya kadar çok iyi görüntü veren takımın en değerli oyuncularından birini kaybetti. Buradan kolu kırılan Edin Visca'ya geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor bir an önce sağlığına kavuşmasını diliyoruz. Trabzonspor'un eski futbolcusu Erce Kardeşler bu maçta kalesinde devleşti. Abdülkadir Ömür, ise hep istediğimiz ve beklediğimiz skor katkısını çok klas bir şekilde Cornellius bulduğunu atan sıkışan oyunlarda fark yaratan bir ceza sahası golcüsü olmasına rağmen setlerde hızlı oyunda bağlantı oyuncusu olmayı beceremiyor. Trabzonspor'un saha içindeki lider oyuncusu Vitor Hugo maçın yıldızlarından biriydi. Denswil ve Siopis'de performansları ile göz doldurdu.

Sol bek Eren Elmalı ve sağ bek Larsen takımın en uyumlu parçaları. Sadece onların koşularını içe katedişlerini çizgiye inemelerini asiste edebilecek onları pas istasyonu olarak değerlendirebilecek bir oyun aklı olmaması onların değerlerini görmemizi engelliyor. Özellikle Eren Elmalı oynadığı futbolla hem milli takımın hemde Trabzonspor'un değişmez oyuncusu olmayı vaadediyor.

Trabzonspor hafta içinde belkide tarihinin en önemli maçına çıkıyor. Şampiyonlar ligi Trabzonspor'un hinterlandını geliştirmesi ekonomik olarak prangalarından kurtulması ve başarının sürdürülebilir hale getirilmesi için çok önemli bir fırsat. İnşallah Trabzonspor'umuz bu fırsatı değerlendirecek şampiyonlar ligi guruplarına kalacaktır.