Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, kahverengi kokarca zararlısına karşı büyük bir biyolojik mücadele başlatıyor. 300 bin samuray arısı, bu istilacı türle mücadele etmek amacıyla doğaya salınacak. Kahverengi kokarca popülasyonunun yoğun olduğu belirlenen yaklaşık 140 bin ünite ilaçlanırken, bu biyolojik mücadele yöntemiyle kokarca zararlısının etkileri azaltılmaya çalışılacak.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, kahverengi kokarca ile mücadelenin il ve ilçe tarım müdürlükleri, sivil toplum kuruluşları ve üreticilerle tam bir işbirliği içinde yürütüldüğü belirtildi. Bu kapsamda, istilacı türün yoğun olduğu 35 il ve 196 ilçede toplam 1272 teknik personel görev aldı.

Geçen yıl başlatılan "Kahverengi Kokarca Mücadelesi Eylem Planı" çerçevesinde bu yıl da çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Üreticilere ve sektör temsilcilerine eğitimler verilmiş, 3 bin tuzak dağıtılmış ve yaklaşık 40 bin ev, depo ve ahır ilaçlanmış durumda. Ayrıca, kokarca ile biyoteknik mücadele amacıyla tuzaklar ruhsatlandırılmış ve üreticilere dağıtılmıştır.

Gelecek sezonda da bu mücadelenin artarak devam edeceği vurgulanırken, popülasyonun yoğun olduğu bölgelerdeki 140 bin ünite ilaçlanacak ve 300 bin samuray arısı doğaya salınacak. Ayrıca, üreticilerden daha düşük fiyata ürün almaya çalışan tüccar ve manavlar hakkında gerekli çalışmaların yapıldığı belirtiliyor.

Samsun’da Plastik Kasa Yangını: Alevler Boş Arazide Kâbus Yarattı! Samsun’da Plastik Kasa Yangını: Alevler Boş Arazide Kâbus Yarattı!

Tarım ve Orman Bakanlığı, kahverengi kokarca zararlısına karşı yürütülen bu kapsamlı mücadelenin, hasat sonrasında da aralıksız süreceğini ve üreticilerin bu süreçte il ve ilçe müdürlüklerinin uyarılarını dikkatle takip etmeleri gerektiğini vurguluyor.

Muhabir: TUNCAY UÇKUN