Şehirlerin kalbi varsa, şüphesiz ki Akçaabat'ın da kalbi İstiklal Caddesi'dir. Yılların birikimi ve hatıralarla dolu bu cadde, birçok anıya ev sahipliği yapmıştır. Akçaabat'ın merkezini ve omurgasını oluşturan Orta Cadde, İstiklal Caddesi ve 1940'larda sahilde yapılan kamu yapılarıyla oluşan İnönü Caddesi ile kesişen İskele-Pazar Yeri aksı, şehrin geçmişinden bugüne uzanan bir dokuya sahiptir.

95Bdaf6C 0Ed5 4223 920D A5D80A09D86B
Geçmişte, Akçaabatlı tüccarlar yoğun olarak çarşı bölgesinde, yani bugünkü İstiklal Caddesi'nde ticaretlerini yaparlardı. Hem şehirliler hem de köylüler, tüm ihtiyaçlarını buradan karşılardı. Akçaabat Köftesi'nin meşhur tarifi de İstiklal Caddesi'ndeki esnaflarımızdan çıktı. Hikayesiyle birlikte bu lezzetli yemeğin, Akçaabat'ın üretkenliği ve Karadenizli zekasıyla özdeşleşen bir örneği olduğunu düşünüyorum.

1299084E 9500 4288 Bd41 D4C527Da31D1
Ancak zamanla, şehrin nüfusu arttıkça ve ticaretin niteliği değişince, İstiklal Caddesi'nde değişimler meydana geldi. Bugün artık, betonarme yapılarla çevrili ve ticaret ile konut alanlarının iç içe geçtiği bir caddemiz var.
Biz, Akçaabat'ın kalbinin attığı bu caddeyi çağımıza ve şehrimizin gelişimine uygun hale getirmek istedik. İlk olarak sokak sağlıklaştırması ve dükkan cephelerini iyileştirme çalışmalarıyla başladık. Daha sonra caddeyi aydınlatma aksesuarlarıyla donattık ve güvenlik kameralarıyla donatarak hemşehrilerimizin güvenliğini sağladık. Son olarak, İstiklal Caddesi'ni araç trafiğinden arındırarak yayalaştırdık ve açık bir alışveriş merkezi haline getirdik.

Ahşap Oymacılığının Son Ustalarından Atanur Parlak: "Mesleğin Değeri Azaldı" Ahşap Oymacılığının Son Ustalarından Atanur Parlak: "Mesleğin Değeri Azaldı"

Ca20D453 A550 43Ab B84A F38C4050631F
Şimdi, Akçaabat'ımızın siluetinin değişimine hep birlikte şahitlik ediyoruz. Geleceğe umutla bakıyor ve şehrimizi her alanda daha modern ve yaşanabilir bir yer haline getirmek için çalışmaya devam ediyoruz.
Kentsel hafızamıza, değerlerimize ve anılarımıza sahip çıkmaya devam edelim. Akçaabat'ımızın geleceği için durmak yok, çalışmaya devam!
Umut, heyecan, güven, huzur, başarı, saygı ve sevgi dolu yarınlarımız için hep birlikte çalışmaya devam edelim.
TAKA/BİROL SANCAK 

Editör: Ayşe Sancak