MERKEZ BANKASI’NDAN DİKKAT ÇEKEN ANALİZ
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nda (TCMB) görev yapan iki uzman, altın fiyatlarındaki hızlı yükselişin Türkiye’deki iki kritik sektöre olan etkilerini inceledi. Mehmet Selman Çolak ve Mehmet Emre Şamcı tarafından hazırlanan analizde, Eylül 2023 ile Nisan 2025 arasında altının dolar bazında %77 değerlendiği ve bu artışın konut ile otomobil sektörlerinde “servet etkisi” yarattığı belirtildi.

KONUT FİYATLARINDA GÖZLE GÖRÜLÜR ARTIŞ
Yapılan araştırma, altın mevduat oranı yüksek olan illerde konut fiyatlarında diğer illere kıyasla ortalama %11 ek artış yaşandığını ortaya koyuyor. Fakat konut satış adetlerinde önemli bir farklılık gözlenmedi. Bu durum, talebin arttığı ancak sınırlı arz sebebiyle satışların sayısal olarak çok değişmediği şeklinde yorumlandı.

İPOTEKSİZ SATIŞLAR ARTIYOR
Raporun dikkat çeken bir diğer bulgusu ise ipoteksiz konut satışlarının artması. Özellikle altından kazanç sağlayan yatırımcıların doğrudan alım yaparak, krediye başvurmadan konut sahibi oldukları ifade ediliyor. Bu, sıkı kredi koşullarına rağmen piyasada talebin canlı kaldığını gösteriyor.

Dolar ve Euro'da son durum ne? 13 Mayıs 2025 Salı günü döviz kurları kaç TL?
Dolar ve Euro'da son durum ne? 13 Mayıs 2025 Salı günü döviz kurları kaç TL?
İçeriği Görüntüle

OTOMOBİL PİYASASINDA TALEP PATLAMASI
Altın birikimiyle güçlenen vatandaşların ilgisi sadece konutla sınırlı kalmadı. Otomobil piyasasında, özellikle altın mevduat oranı yüksek illerde satışlar belirgin biçimde arttı. Konuttan farklı olarak otomobil arzının daha esnek olması, talep artışının doğrudan satış rakamlarına yansımasını sağladı.

ALTININ EKONOMİYE DOLAYLI ETKİSİ
Bu analiz, Türkiye’de geleneksel birikim aracı olan altının sadece finansal değil, reel sektör üzerinde de doğrudan etkiler yarattığını gözler önüne seriyor. Artan altın fiyatlarının yatırımcıya sağladığı kazanç, tüketim tercihlerinde de güçlü değişiklikler meydana getirdi.

Kaynak: KARAR