Asr süresi Kuranı Kerimin 113. Süresidir. Kuranın en kısa sürelerinden biridir.

Manası ; “ Zamana yemin olsun ki insanoğlu ziyandadır. Ancak iman edenler Salih amel işleyenler hakkı tavsiye edenler ve sabrı tavsiye edenler bundan müstesnadır.”

İman edenler;  İman; Allah’a, Peygamberlere, Kitaplara, Meleklere, ahirete ve kaza ve kadere iman.

Allah’a iman; Bu evrenin bir yaratıcısı var. Bu yaratıcı da bir ve tek olan Allah azze ve celledir. Nasıl ki bir resim kendiliğinden olamıyorsa bir ressama ihtiyacı varsa bu mükemmellikte var olan bu evrenin bir yaratıcısı olması lazım gelmektedir. Bu yaratıcıda var olan, bir ve tek olan Allah azze ve celledir.

İslam alimleri Allah’ın varlığına üç delille işaret etmektedirler. Gaye ve nizam delili, ekmel varlık delili ve ahlak delili.

Gaye ve nizam delili; Bu evrende mükemmel bir yapı var. BU yapının kendiliğinden olmasına imkan yoktur. Bunu bir yaratan olması lazım gelmekte bu yaratıcıda Allah azze ve celledir. Bakınız Allah’ın izniyle felsefeyi bulan Aristo bakınız konumuz hakkında ne buyurmaktadır.” Bu evrende mükemmel bir yapı var. Bunun kendiliğinden olamayacağı kesindir. Bu yaratıcıda Allah azze ve celledir. “

Ekmel varlık delili; Bu dünyamızda hangi coğrafyaya giderseniz gidin insanların doğru veya yanlış bir Allah inancına sahip olduklarını görürsünüz. Buda gösteriyor ki Allah azze ve celle biz insanların doğuştan gelen özelliklerimiz arasına koymuş yüce bir varlığa inanma duygusunu.

Ahlak delili; Bu dünyada inancından dolayı bazı kardeşlerimiz zulme baskıya maruz kalmaktadırlar. Şehit edilen zulme maruz kalan kardeşlerimizin haklarının alınması için Allah’ın olması aklen vaciptir. Allah azze ve celle ahirette zulme maruz kalan kardeşlerimizin haklarını alıp kendilerine verecektir.

Salih amel işleyenler; Salih amel; Her hayırlı iş ibadet ve Salih amel olarak değerlendirilmektedir. Namaz ne kadar Salih amelse anne babaya iyilikte bulunulması o kadar Salih ameldir. Namaz ne kadar Salih amelse bilim üretilmesi o kadar Salih ameldir. Namaz ne kadar Salih amelse birbirimizi sevmemiz o kadar Salih ameldir. Namaz ne kadar Salih amelse evlenemeyen gençlere düğün masraflarının karşılanması o kadar Salih ameldir. Namaz ne kadar Salih amelse okumak isteyipte maddi imkansızlıklardan okuyamayan çocuklara burs vererek okutmak o kadar Salih ameldir. Namaz ne kadar Salih amelse adaletten uzaklaşmamaya gayret etmek o kadar Salih ameldir. Namaz ne kadar Salih amelse bilim üretmek o kadar Salih ameldir.

Yazım buraya gelmişken Türk Devletinin toprağa attığı sevgi medeniyetimizin sacayakları üç tanedir. Bir sacayağı sevgi bir sacayağı adalet ve bir sacayağı da  bilimdir. Dünyamız bir medeniyet beklemektedir. Bu medeniyeti Allah’ın izniyle bizler Türk milleti inşa edeceğiz inşallah. Salih ameldir.

Hakkı tavsiye edenler; Birbirimize doğruyu güzeli anlatacağız.

Sabrı tavsiye edenler; İslam’ı anlatırken karşılaşacağımız zorluklara karşı dayanma gücü bulup birbirimize sabrı tavsiye edeceğiz.

Kurtuluşa erenlerden olmak dileğiyle…