Türkiye'de sosyal güvenlik sisteminde gerçekleştirilecek olan yeni reformlar kapsamında, ilk adım Bağ-Kur sigortalıları için atılıyor. Planlanan değişiklikle, 1 milyon Bağ-Kur'lu vatandaşın emeklilik için gereken prim gün şartı olan 1800 gün, yani 5 yıl azaltılacak. Bu önemli değişiklik, çalışmaların hızla devam ettiği bir süreç içerisinde hayata geçirilecek.

2023 yılı, sosyal güvenlikte tarihi reformların hayata geçirildiği bir yıl olarak dikkat çekiyor. Erken emeklilik düzenlemesiyle yaklaşık 2 milyon kişi emekli olurken, bu yıl da prim ve yıl şartlarını tamamlayan yaklaşık 1.8 milyon kişinin daha emekli aylığı almaya hak kazanması bekleniyor.

Emekli Zammında Taban Maaş ve Refah Payı Detayları Emekli Zammında Taban Maaş ve Refah Payı Detayları

Ek gösterge düzenlemesi, sözleşmeli personellere kadro verilmesi, memurlara ve emeklilere ek zam gibi pek çok önemli adım, 2023 yılında hayata geçirildi. Ayrıca Bağ-Kur'lu sigortalılar, ev hanımları ve gençler için yapılan düzenlemeler de gelecek dönemde uygulamaya konulması bekleniyor. Bu adımların ilki, yaklaşık 1 milyon kişiyi etkileyecek olan Bağ-Kur reformu olacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, bu reformla ilgili olarak "Bağ-Kur'la ilgili, emekli prim gün sayısının 9 binden 7 bin 200'e düşürülmesi konusunu Orta Vadeli Plan'da hayata geçireceğiz. O söz mutlaka yerine gelecek." açıklamasını yaptı.

Bağ-Kur reformu hakkındaki detaylar çalışmanın tamamlanmasının ardından ortaya çıkacak. Ancak şu ana kadar yapılan açıklamalara göre, düzenlemenin özellikle küçük esnafları hedef aldığı görülüyor. Bu kapsamda, küçük esnafın tanımı ve kriterleri belirliyor gibi görünüyor. 10 ve daha az personel çalıştıran işletmelerde Bağ-Kur'luların prim gün şartının 7200 güne düşürülmesi bekleniyor.

Çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte tarih kriteri de karara bağlanacak. Prim gün şartının kimleri kapsayacağı, işe başlangıç tarihi konusunda bir kriterin getirilip getirilmeyeceği konuları üzerinde durulacak. Ancak, düzenlemenin yasalaşması durumunda mevcut Bağ-Kur sigortalılarını da kapsayacağı öngörülüyor.

Düzenleme hayata geçtiğinde, Bağ-Kur'luların emeklilik şartlarında önemli değişiklikler meydana gelecek. Erken emeklilik düzenlemesi ile 8 Eylül 1999 ve öncesinde sigortalı olanlarda yaş şartı kaldırılmıştı. Bağ-Kur reformuyla birlikte bu tarihten sonra sigortalı olan Bağ-Kur'luların yaşlılık aylığına hak kazanmak için gereken prim gün şartı 7200 güne çekilmiş olacak. 7200 prim gününü tamamlayanlar, yaş şartını da tamamladıklarında emekli olabilecekler. Bu durum 8 Eylül 1999 - 30 Nisan 2008 arasında işe başlayan kadınlar için 58, erkekler için 60 yaşını, bu tarihlerden sonra işe başlayanlar için ise 65 yaşını ifade ediyor
TAKA/TUNCAY UÇKUN

Editör: Doğukan ÖZKURT