Prim Gün Sayısı Düşürülüyor: Meclis gündemine taşınan yasa tasarısı, Bağkur'luların emeklilik için gereken prim gün sayısını 7200 güne düşürmeyi hedefliyor. Bu değişiklik sayesinde esnaflar, daha erken bir yaşta emeklilik hakkı elde edebilecekler.

Emekli Zammında Taban Maaş ve Refah Payı Detayları Emekli Zammında Taban Maaş ve Refah Payı Detayları

Esnafa Erken Emeklilik: Bağ-Kur kapsamında yer alan bakkal, kasap, kuaför, ayakkabıcı, berber, kıraathane sahipleri gibi küçük esnaf, bu düzenlemeden faydalanabilecek. Ayrıca şirket sahibi olan ve bilanço esasına göre defter tutan büyük işletmeler bu düzenlemeye dahil edilmeyecek.

Kimler Yararlanabilecek?: Sadece 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta girişi olan ve gerekli koşulları taşıyan Bağkur'lular erken emekli olabilecekler. Ayrıca, Bağ-Kur'dan SSK'ya geçiş yapanlar da bu hakka sahip olabilecekler.

Geri Ödeme Yapılmayacak: 7200 prim gününü doldurarak emekli olanlar geri ödeme almayacaklar. Bu demek oluyor ki, daha fazla prim ödeyenler fazladan ödedikleri primi geri talep edemeyecekler.

Bağkur 7200 gün emeklilikle ilgili düzenlemeler, esnaf ve Bağkur'lular arasında büyük bir umut ve beklenti yaratmış durumda. Ancak yasa tasarısının Meclis'ten geçip geçmeyeceği ve ne zaman yasalaşacağı hala belirsizliğini koruyor. Bu nedenle esnaf kesimi, gelişmeleri yakından takip ediyor.
TAKA/AYŞEN KARABİNA

Editör: Doğukan ÖZKURT