Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Çevre Komisyonu Başkanı ve AK Parti Trabzon Milletvekili Muhammet Balta, Ramazan Bayramı dolayısıyla yayımladığı kutlama mesajında; rahmet, bereket ve mağfiret ayı Ramazan-ı Şerifi büyük bir huşu içerisinde idrak ederek, Ramazan Bayramı’na kavuşmanın huzur ve mutluluğunu bir arada yaşadıklarını belirtti.

Bayramların yardımlaşma ve dayanışma duygularının pekiştiği, dargınlıkların ve kırgınlıkların sona erdiği en müstesna günlerden biri olduğunu hatırlatan Balta, “Ramazan ayının gönlümüzü ve ruhumuzu saran manevi atmosferinin ardından Ramazan Bayramına kavuşmanın tarifsiz mutluluğunu yaşıyoruz. Bayramlarımız içinde barındırdıkları kardeşlik ve dostluk bağlarıyla asırlar boyu milletimizi hep birbirine kenetlemiş ve gönüller arasında birleştirici bir güç olmuştur. Bayramlar birlikteliğimizi ve kardeşliğimizi pekiştirmemiz için en önemli vesilelerdir. Dargınlıkların sona erdiği, kimsesizlerin ve yaşlıların yalnız kalmadığı, yardım elinin ihtiyaç sahiplerine yürekten uzatıldığı ulusça coşku içerisinde geçireceğimiz huzur dolu bir bayram olmasını diliyorum. Bu duygu ve düşüncelerle tüm Trabzonlu hemşerilerimizin mübarek Ramazan Bayramını kutluyorum. Ramazan bayramının milletimize, İslam Alemine ve insanlığa barış, kardeşlik ve huzur getirmesini Cenab-ı Haktan niyaz ediyorum.”

EVLERİMİZDE KALALIM

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı TOKİ, Sosyal medya hesabında hem bayram mesajı hem de bir video yayınladı. Tüm vatandaşlara çağrı yapılan video da evde kalalım paylamışına yer verildi. ‘Bayramların gönülleri bir uzakları yakın’ ettiğinin altı çizilirken TOKİ’nin Türkiye’nin dört bir yanında yaptığı konutlar, millet bahçeleri, çocuk oyun alanları okulların ve  camilerin de görüntülerine yer verildi.

KEMAL ÇEBER’DEN MESAJ VAR

Rize Valisi Kemal Çeber yazılı açıklama ile tüm Rizelilerin bayramını tebrik etti: ‘Manevi huzurla idrak ettiğimiz, bir bütünün parçası olduğumuzu anlamamıza vesile olan, 11 ayın sultanı mübarek Ramazan ayını, elimizdeki maddi zenginliği, dilimizdeki güzel söz ve dileği, gönlümüzdeki sevgiyi herkesle paylaşarak yaşayıp, Ramazan Bayramı’na ulaşmış bulunmaktayız. Bayramlar mutlulukların paylaşıldığı, birlik, beraberlik, kardeşlik, dostluk duygularının güçlendirildiği, insanların kaynaşmasına ve huzurlu yaşamın tesisine vesile olan müstesna günlerdendir ancak tüm dünyayı etkisi altına alan ve ülkemizi de etkileyen koronavirüs salgınına yönelik alınan tedbirler nedeniyle bayram ziyaretlerini gerçekleştirememenin, sevdiklerimizle bayramlaşıp büyüklerin ellerinden, küçüklerin gözlerinden öpememenin burukluğu içerisinde idrak edeceğiz.

Sevinmek kadar sevindirmenin de büyük önem taşıdığı bu özel günlerde, nefsimizin ve bencilliğimizin bizi yönlendirmesine fırsat vermeden kırgınlıkları, dargınlıkları zihnimizden ve davranışlarımızdan söküp atmalıyız. Büyük Türk Milletinin en güzel hasletlerinden olan, yardım etmek, kim olursa olsun hiçbir ayrım gözetmeksizin güçsüzün, muhtacın yanında olmak anlayışıyla, hareket etmeliyiz. İnanıyorum ki bu zor günleri gösterdiğiniz gayret ve sabırla, dayanışma içinde hep birlikte geride bırakacağız. Bu tam kapanma zamanında Maske, sosyal mesafe ve hijyen kural riayet ederek riski en aza indirmek için tedbirli ve temkinli davranmaya devam edelim.‘

BAYRAMI DA ÇOK SEVDİĞİ HASTALARI İLE GEÇİRDİ

Trabzon'un en ünlü, en sevecen, en ilgili doktorlarının başında gelir Genel Cerrah Uzmanı Opr. Dr. Ayhan Çağılcı. Ayhan hoca, mesai gözetmeksizin 7/24 hastalarının yanındadır. Onları kendi ailesi gibi  görür. Sık sık hallerini hatırlarını sorar. Şakalaşır. Ayhan Hoca,  bayramı da görev yaptığı Özel Trabzon 7M Hastanesi'nde karşıladı. Sabah erkenden hastaneye gitti. Hastalarının bayramını tebrik etti. Taburcu olacakları taburcu etti. En ilginci de 83 yaşında taburcu ettiği hasta ile oldu. Hastaya bir isteği olup olmadığını soran Dr. Ayhan Çağılcı, hastadan, 'Biraz daha yaşamak istiyorum' cevabı alınca, güldü. 'Seni ameliyat ettik. Şifa Allah'tan. Allah uzun ömürler versin' diyerek güler yüzle evine uğurladı.

‘TEDBİRİ ELDEN BIRAKMAYALIM’

Araklı Belediye Başkanı Recep Çebi Ramazan bayramı dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Başkan Çebi mesajında; “Bir mübarek Ramazan Ayını daha geride bırakarak, bayramı idrak etmekte, bu güzel günlerin feyzi, rahmet ve bereketinde buluşmaktayız. Bayramlar, bizleri birbirimize yakınlaştıran, aynı duygularda buluşturan, umut, birlik ve dirliği sağlayan özel günlerdir. Dargınlıkları ve kırgınlıkları unutturan, dayanışmayı, yardımlaşmayı artıran, hoşgörü, kardeşlik duygularını güçlendiren bayramları, anlam ve önemine uygun olarak kutlamalıyız.” diyerek şöyle devam etti: “Bu yıl Ramazan Bayramı’nın manevi ruhuna uygun bir şekilde, tedbirler elden bırakılmaksızın kutlanması en büyük temennimizdir. Yüce Allah’tan, bu mübarek Ramazan Bayramı’nın ülkemiz, milletimiz ve tüm insanlık için daha güzel yarınlara vesile olmasını, barış, huzur ve mutluluk getirmesini diliyorum.” ifadelerine yer verdi.

MEZAR ZİYARETİYLE BAŞLADILAR

AK Parti Sürmene İlçe Başkanı Hüseyin Azizoğlu ile Sürmene Belediye Başkanı Rahmi Üstün bayram sabahı namazdan çıkar çıkmaz çok sevdikleri dostları İbrahim Sedef'in mezarını ziyaret ederek güne başladılar. Sürmene Yeniay Beldesi eski belediye başkanlarından ve Trabzon Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi iken yakalandığı amansız hastalık sonucu geçen yıl aramızdan ayrılan İbrahim Sedef'in Sürmene'deki mezarına giden Azizoğlu ve Üstün, Sedef ile bayramlaştılar. Mezarında dualar okuyup ruhuna bağışladılar. Azizoğlu ve Üstün çok sevdikleri dostu Sedef'i unutmadılar.

 ‘PANDEMİ SALGINI VE İSRAİL VAHŞETİ GÖLGESİNDE BAYRAM’

Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan, pandemi tedbirleri altında bir takım kısıtlamalarla da olsa oruç ibadetinin icra edilerek bayrama ulaşıldığına dikkat çekerek, İsrail’in geçmişte yaptığı zalimliklerin bir benzerini daha bugünleredenk düşürerek tekrarlamasının tesadüfi olmadığını ileri sürdü. Eyyüp Ergan yaptığı yazılı açıklamada,kovid salgınından kurtulmak için konulan kısıtlamalara uyulması halinde olumsuz tablonun giderek ortadan kalkacağının belli olduğunu ifade ederek, toplum sağlığı için alınan tedbirlere uyulmasının vatandaşlık görevi olduğunu söyledi.

Ergan İsrail’in son saldırıları ile ilgili olarak da şu görüşleri savundu: “Dünya pandemi salgını ile uğraşırken, İsrail’in Ortadoğu’yu tekrar ateş bölgesi haline getirmek için Kudüs’te Mescid-i Aksa’ya saldırması insanlık dışı utanç verici bir davranıştır.  Geçmişe bakıldığı zaman İsrail’in bu menfur saldırılarını Müslümanların kutsallarını yaşadıkları günlere denk getirdiği görülecektir. Bunlar tesadüfi değildir. Tüm dünyanın kutsal kabul ettiği mekanlara, o mekanlarda ibadet edenlere, dahası Gazze’deki Filistinlilere çocuk kadın demeden saldıran İsrail’i insan olan herkesin, her devletin kınaması yetmez, durdurması, hatta bu vahşete müdahale etmesi lazımdır.”  Eyyüp Ergan açıklamasını; insanların, milletlerin ve devletlerin dünyayı savaş değil, bayram yerine çevirmesi için herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesinin kaçınılmaz görev olduğunu belirtip, hastalıktan kurtulmuş, saldırı ve savaşlardan arınmış bir dünya temennisi ile herkese iyi bayramlar dileyerek tamamladı.

BOYKOT ÇAĞRISI  

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Giresun Şube Başkanı Yener Türk, tüm insanlığın gözleri önünde Kudüs'te yaşanılan trajediye kayıtsız kalınamayacağını belirterek somut adımlar atılması gerektiğini belirtti.   Türk, “Bu nedenle başta İslam coğrafyasındaki muadilimiz olan STK'lar olmak üzere dünya genelindeki STK'ların bu konularda dikkatlerini çekerek zulmün odak noktası haline gelmiş olan İsrail Devleti ile karşılıklı ticaretin gözden geçirilerek boykot uygulanması noktasında görüşlerimizi belirteceğiz. Kendileri ortak hareket ederek işbirliği içinde  ticareten İsrail'e  uzun vadeli gereken cevabı vereceğiz. Bu konuda duyarlılık oluşturarak konunun takipçisi olacağız“ dedi.

FIRINDA İFTAR

Trabzon'da Ramazanın son iftarında 30 gün boyunca Ramazan pidelerini soframıza ulaştıran fırın ustalarına konuk olduk. Cumhuriyet Mahallesi'nde Trabzon Fırıncılar Odası Başkanı Davut İlik'in fırınında son olduğumuzu açtık. Pidelerin iftar sofralarına gelmesi için gün boyu çalışan fırın ekibi oruçlarını fırında kendilerinin hazırladığı çorba ve güvenle açıyor. Taka Gazetesi'ni iftar sofrasına misafir eden fırıncılar, pidenin nasıl hazırladığı ve pişirildiğini ekibimiz ile paylaştılar.

17 MAYIS’TA UZAKTAN EĞİTİM

Milli Eğitim Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre 17 Mayıs 2021 Pazartesi günü resmi ve özel, örgün ve yaygın tüm eğitim ve öğretim kurumlarında uzaktan eğitimin kaldığı yerden devam edecek.  

 

Milli Eğitim Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, “17 Mayıs 2021 Pazartesi günü resmî ve özel, örgün ve yaygın tüm eğitim ve öğretim kurumlarında uzaktan eğitim yapılacaktır. Resmî ve özel, örgün ve yaygın tüm eğitim ve öğretim kurumlarında yüz yüze eğitimin devamıyla ilgili karar, 17 Mayıs 2021 tarihinde yapılacak durum değerlendirmesinin ardından kamuoyu ile paylaşılacaktır.” denildi.

Editör: TE Bilisim