Trabzonlular nereye giderse gitsinler başarılı olmuşlardır. Bu isimler göç ettikleri yerlere hep katkı vermişlerdir. Kimi milletvekili olmuş kimi de Belediye Başkanı.
 
İşte bu yolda emin adımlarla yol alan isimlerden birisi de Trabzon Köprübaşılı İbrahim Özcan. İstanbul'da Fatih'de ki Büyükşehir Belediye binasında TAKA Gazetesi Genel Müdürü Zihni Ağırman'la kendisini ziyaret ettik grup salonunda sohbet ettik.
 
İşte o sohbetin özeti:
 
Hem Hafız Hem Mühendis
 
TAKA: Sayın Özkan Trabzon'da da çok merak ediliyorsunuz, kendinizi tanıtır mısınız?
 

İBRAHİM ÖZKAN: 1975 Trabzon Köprübaşı doğumluyum. 12 yaşına kadar Köprübaşı’nda kaldım. Hafızlık yaptım, sonra liseyi İstanbul’da okudum. Yüksek Endüstri Mühendisiyim. Siyasete 2009 yılında başladım. Sancaktepe’de MHP’den belediye başkan adayı oldum. 2014’de yeniden aday oldum. Sonra baktık ki MHP’nin ülkeyi yönetmek gibi bir hayali yok, 2017 yılında İYİ Parti’yi kurduk. Kurucu ilçe başkanı oldum. 31 Mart seçimlerinde ittifak ortaklığı bir aday çıkardık ben de birinci sıra adayı olarak Sancaktepe ve Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi oldum. Genel başkanımızın talimatıyla da grup başkanvekilliği görevine getirildim. Millet ittifakı mecliste azınlıkta. 180’e 130 sayımız. Dönem dönem sert ve hararetli tartışmalar oluyor. Bunlar da başkanı sıkıştırmaya yönelik. Davutoğlu ve Babacan’ın partisi ile meclisin aritmetiği değişecek. Umarım neticelenir de mecliste rahat çalışırız.
 
Dönüşebilir Bir Borç
 
TAKA: Devasa bir belediye. Ekonomik sıkışıklık yaşayacak mısınız? 
 
İBRAHİM ÖZKAN: Belediyedeki en büyük problem 28 tane iştirak şirket var. Belediyenin bütçesinden daha fazla bütçe iştirak şirketlerinde. Bu şirketler, son 2 senedir belediyenin ihalelerine giremiyor. Vergi ve SGK borçları ödenmediğinden giremiyordu. Bunları da kasıtlı olarak ödemediklerini düşünüyorum. İSPARK ihaleye giremiyor. Bu sefer ihale birilerine veriliyor. Şimdi tasarruflarla daha sürdürülebilir bir hale geldi. Bu kaynaklar da halka aktarılıyor. Metrolar 2 senedir duruyordu. İnşaatlara yeniden start verildi. Belediyenin ekonomik olarak bir sıkıntısı yok. Sadece çok borçlu. O da yönetiliyor.


 
Başkana Güven Var
 
TAKA: Dış krediler, dahası proje üzerinden krediler gelecek mi?
 
İBRAHİM ÖZKAN: Proje kredileri var. Bunlar da metrolar için alınan krediler. Çok uygun şartlarda alındı. Kamu bankaları krediye yanaşmadılar.  Merkezi hükümetin bir sıkıştırma politikası var. Mansur Bey’e de aynısı yapılıyor. Sinan Aygün dün söylediğini bugün yalanlamak durumunda kaldı. Projelere kredi vermek isteyen katkı sunmak isteyen çok yabancı kuruluş var. Bizi de ziyaret ediyorlar. Destek olmak istiyorlar. Para güvene gelir. Başkana güveniyorlar ve yatırım yapmak istiyorlar.
 
Belediyesiz Kent İnşa Edilmez
 
TAKA: Kanal İstanbul'a neden karşı çıktınız, o bölgede depreme dayanıklı konutlaşma olsa fena mı olur?
 

İBRAHİM ÖZKAN: Halkımız bir şeylerin değişeceğine inandı. Tabii İstanbul’da ittifak oldu. Ekrem Başkan Millet ittifakının adayıydı. Cidde de destek oldu. Geçmişte AK Parti’ye oy veren bir çok kişi de Ekrem Başkana oy verdi. Halkımız Ekrem Başkandaki enerjiyi gördü. 6 aylık çalışmaların lansmanı yapıldı. İnsanlara bunu duyurmak zor. İstanbul’da çok enteresan işler dönüyor. Dünyanın sayılı havalimanlarından bir tanesi kapatıldı. Buranın ne olacağı ile ilgili belediyeden bir görüş alınmıyor. Burada belediye var. Diğer taraftan Kanal İstanbul olayı var. Bugün İSKİ’nin en önemli yatırımlarından biri olan Melen Barajı projesine 700 Milyon TL hazineden kaynak alınamıyor. 75 Milyar TL ne olduğu belli olmayan bir projeye kaynak aktarılmak isteniyor. Kanal İstanbul’un maliyetleri içinde 11 Milyon TL İSKİ’nin yapacağı yatırım var. Peki, İSKİ bu yatırımı yapabilir mi? Yapma ihtimali yok. İSKİ’nin yıllık bütçesi 7 Milyon TL: bu nasıl bir plansızlık. Rızık Allah’tan. Sanki; rızık iktidar partisinden. Halkımız bunları biliyor. Tarık Şara bir mühendisken sermayesinin nereden geldiğini anlatıyor. Yol güzergahları üzerinde arazi alarak zengin oldu. Bu dünyada olsa mal varlığına el koyarlar. Şimdi o güzergahta imar rantı var. Beton ekonomisi iflas etti. Şimdi yeniden beton ekonomisi üzerine inşa edilmeye çalışılıyor.
 
Bakanlığa Gönderdik
 
TAKA: Belediye projeden çekildi mi?
 

İBRAHİM ÖZKAN: Çevresel etkiler var. Ulaşımla ilgili problemler var. Orada bir ada oluşuyor. 8 milyon insanın yaşadığı bir ada oluşuyor. Deprem, anında insanları bir taraftan bir tarafa götürmek problem. Askeri strateji uzmanı değilim ama askeri strateji açısından da problem olacağı kanaatindeyim. Çünkü oradaki bağlantılar köprülerle yapılacak. Askeri uzmanlar da görüş bildirmiştir. Bilimsel hiçbir geçerliliği yok. Ülkemizin o kadar büyük problemleri varken, eğitimde ekonomide problemler varken Kanal İstanbul’u İstanbullulara dayatmak kabul edilemez. 2 bakanlığın kontrollüğünde olan bu projeden İstanbul Büyükşehir Belediyesi protokolden çekilme yazılarını bakanlıklara gönderdi.
 
Derin Planlar Var
 
TAKA: Kanal İstanbul'u isteyen ülke var karşı çıkan var?
 
İBRAHİM ÖZKAN: Kanal İstanbul çok gerekli değil. Montrö anlaşması üzerine yoğunlaşılıyor; ama insanlar oradan geçmek zorunda değil. Gemiler boğazdan geçer. Biz kanalı yaptık siz buradan geçeceksiniz diye bir dayatma yok. İnsanlar geçmek zorunda değil ki. Çünkü Montrö Sözleşmesi hala yürürlükte. Biz boğazı kapatıyoruz diyemezsiniz ki. İstanbul, deprem kuşağı. Biz depremler yaşadık. Günlerce çadırlarda yattık. Hemen unutuyoruz,  burada deprem çalıştayları oldu. Dünyanın çeşitli yerlerinden gelen uzmanlar Kanal İstanbul’la ilgili olumsuz görüş belirtti. İstanbul’a hiçbir şey vermez. Israrcı olunmasının sebebinin rant ve ABD’nin bu kanalın yapılması istemesi olarak düşünüyorum. Bunun altında çok daha derin ve stratejik planlar olduğu kanaatindeyiz.
 
Referandum Dedik
 

TAKA: Referandum ihtimali de kalmadı?
 
İBRAHİM ÖZKAN: Temsilciler meclisinden senatodan çıkan Ermeni oyları 1915 yılında kabul edildi. Bunlar ciddi sıkıntılar. Kanal İstanbul eğer yapılacaksa bu merkezi hükümetin işi değil. İstanbul halkına soracaklar. Burada bir referandum yapılsın. 16 milyon İstanbulluya sorulsun. Eğer yüzde 80’nin altında bir karar çıkarsa bende hiçbir şey bilmiyorum. Halka gidelim.
 
Önce Eğitim Çözelim
 
TAKA: Kanal İstanbul'a karşı çıkmak sizi yıpratır mı, endişeniz var mı?
 
İBRAHİM ÖZKAN: İstanbul’da insanlar 50-60 kişilik sınıflarda okuyor. Gelir durumu düşük o kadar vatandaşımız var ki onlara yardım yapılsın. Şu anda İstanbul’da bir kanal projesi tamamen bir safsata. Merkezi hükümeti neden bu kadar ilgileniyor anlamak mümkün değil.
 
Ekrem Bey Bizi Çok Önemsiyor
 
TAKA: Sayın Başkan, önemli bir görevdesiniz, insanlar sizden aş ve iş bekliyor. Zorda kalır mısınız?
 
İBRAHİM ÖZKAN: Ekrem Başkan, İYİ Parti’yi çok önemsiyor. Sürekli istişare halindeyiz. Teşkilatlarımızdan gelen talepleri iletiyoruz. Olumlu sonuçlar alıyoruz. Belediyenin 85 bin çalışanı var. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarihinde ilk kez personel alımları şeffaf bir şekilde yapılıyor. Yüzlerce metrelik kuyruklar var. İşsiz çok var. İşe ihtiyaçları var. Devlet kapısına yaslanmak istiyorlar. İnsanların gerçekten işe aşa ihtiyacı var. Bunlar hayatın gerçekleriyken gereksiz projeler üzerinde gündemin meşgul edilmesi doğru değildir. Belediyeye en çok iş talebi var. Hepsine çözüm bulunmaz ama istihdamın artırması konusunda yeni yollar açmanın çabası gösteriliyor. Taşeron sistemi çoktu. Belediye artık personeli kendi bünyesine alıyor. Talep çok var. Yüksek lisans yapan gençler temizlik personeli olmak istiyor. Bu ülkede hiçbir şey planlamadığı gibi eğitimde planlanamadı.