Öncel'in açıklamaları şu şekilde:

"Yüksek gümrük vergileri ve referans fiyat uygulamaları nedeniyle ham madde maliyetlerimiz dünya ortalamasının üzerinde seyrediyor. Bu durum, markalarımızın yurt dışında rekabet edebilme yeteneğini zayıflatıyor. Şubat 2024 anketimizde operasyonel maliyetlerin seyrini değerlendirdik ve son bir yılda maliyetlerde ortalama yüzde 100'ün üzerinde bir artış olduğunu gördük. Bu artış, resmi enflasyon ve döviz kurlarındaki artışın neredeyse iki katına denk geliyor. Ayrıca, ilk iki ayın adet satışlarına bakıldığında perakendenin reel olarak daraldığını gözlemliyoruz. Üstelik, kredi kartlarıyla harcamalara getirilecek kısıtlamalar da sektör üzerinde baskı oluşturuyor.

Perakende sektörü, mevcut veriler ışığında daralmaya devam edecek gibi görünüyor. Ancak sektör, 2023'te önemli yatırımlar yapmıştı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) verilerine göre, sektörün borcu bir yılda önemli ölçüde arttı. Bu durumda, daralmanın devam etmesi halinde firmaların yeni kredi bulma ihtiyacı ortaya çıkacak. Ancak, yüksek faizlerle borçlanmak sürdürülebilir değil. Bahar aylarına girerken, yüksek maliyet ve faizlerle sıkışıp kalan perakende sektörü çıkış yolu arayışında.

Araç sahiplerine son dakika: Bu tarihten sonra trafiğe çıkmaları yasaklanacak Araç sahiplerine son dakika: Bu tarihten sonra trafiğe çıkmaları yasaklanacak

Öte yandan, AVM'lerdeki ortak alan giderleriyle ilgili şeffaflığın sağlanamadığı da bir sorun. Şubat anketimizde, ortak alan giderlerinin şeffaflığını ölçtük ve sonuçlar çarpıcı. Üyelerimizin büyük çoğunluğu, ortak alan giderlerinde şeffaflığın sağlanamadığından şikayetçi."

Muhabir: NEZİHA ÇAKIROĞLU