Trabzon’da Söyledi

Ülkemizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk Türkiye’nin yüzyılını görecek paylaşımları bize bırakırken bunlardan bir tanesinin de Erzincan-Trabzon demir yolu hattının olduğu öğrenildi. Trabzon Liman Müdürü Muzaffer Ermiş, Atatürk’ün 1937’de Trabzon’da Erzincan demiryolunun temelini atma emrini verdiğini söyledi.

Samsun İşe Yaramaz

O tarihlerde 200 bin TL’ye mal olacağını ifade eden Müdür Ermiş, “Ne yazık ki ömrü vefa etmemiş. 1946’da vasiyetin bir kısmını olan liman yerine getirildi. Bu yüzden Ulu önderin çizmiş olduğu Erzincan-Erzurum Trabzon hattının daha fizibıl olduğunu düşünüyoruz. Bu proje Trabzon limanını canlandırır. Samsun hattı işe yaramaz” dedi. 

Gelen demiryolu soru üzerine açıklamada bulunan Müdür Muzaffer Ermiş, “Ülkemizin kurucusu Ulu Önder Atatürk Türkiye’nin yüzyılını görecek paylaşımları bize bıraktı. 

1924 yılında Trabzon’a ilk ziyaretinde limanın bölge için ne kadar önemli olduğunu vasiyetiyle ifade etti. 1937’de Trabzon’da Erzincan Demir yolunun temelini atma emrini vermiş. O tarihlerde 200 bin TL’ye yapılabileceğini belirlemişler. Ne yazık ki ömrü vefa etmemiş. 1946’da vasiyetin bir kısmını liman yapımıyla yerine getirildi.   Geriye dönüp baktığımızda Osmanlı dönemindeki salnamelerde Trabzon valisinin teklifi vardır. Bu salnamedeki ifade aynen şu; Trabzon Erzurum- Şose yolunun yapılması, bu yolun yapılması esnasında yanına da demir yolu konulması, bu demir yolunun da Tebriz’e kadar uzatılması. 

Ülkenin kaynaklarının bunun yapılmasına imkan vermediği için bunu özel sektör eliyle yapılması daha sonra devletin imkanları yeterli olması halinde bunu geri alabilme fikri ortaya atıldı.  Bu yüzden Ulu önderin çizmiş olduğu Erzincan-Erzurum Trabzon hattının daha fizibıl olduğunu konuşuyoruz. Atatürk’ün çizmiş olduğu demiryolu hattının en ideal yol olduğunu, ulusal demiryolu hattına bağlanabileceğimizi bu hattında Tebriz’e uzanan hatta entegre olacağını düşünüyorum. Samsun demiryolu kimseye bir şey kazandırmaz. İşe yaramaz. Trabzon limanını canlandıracak yol Trabzon Erzincan ve buradan İran’a bağlanacak demiryoludur” dedi.
Atakan TOK
 
Editör: TE Bilisim