Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu’nun ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya Ortahisar Belediye Bakanı Ahmet Metin Genç, Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu, AK Parti Trabzon İl Başkanı Haydar Revi, MHP Trabzon İl Başkanı Bekir Sıtkı Tarım, İYİ Parti Trabzon İl Başkanı Azmi Kuvvetli ile STK Başkanları ve ilgili birimlerin kurum amirleri katıldı. Trabzon’da ki ulaşımın gösterildiği bir video slaytla başlayan toplantı ardından Ortahisar Belediye Başkanı Genç’in konuşması ile devam etti. Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu ise özetle şu şekilde konuştu: 

BAŞKAN ZORLUOĞLU, ''TRAFİK İÇİN ÇÖZÜM NOKTASI ÖNELERİ ORTAYA KOYACAĞIZ'' 

'Bugün hakikaten Trabzon için önemli bir gün. Göreve başladığım günden itibaren, Trabzon’da çok konuşulan bir meseleyi bugün inşallah masaya yatırıp startını veriyoruz. Ulaşım anlamında, trafik anlamında oldukça sorun şehir Trabzon. Halkımıza sorduğumuzda, sorun önceliklerinde hep ilk sıralarda çıkan mesele. Bu mesele bir bütün olarak bakan, bilimsel verilerle bu meseli tartışmamıza ve çözüm noktasında öneriler ortaya koyacak Ulaşım Mastır Planı için bugün ilk adımı atmış bulunuyoruz'' 

BAŞKAN ZORLUOĞLU, ''DOLMUŞLARDA YENİ BİR SİSTEM ORTAYA KOYUYORUZ'' 

''Yaptığımız projeleri hayata geçirmeye başladık. Bunun da şehrimiz farkına varıyor. 1 yıllık süre içinde Ulaşım Mastır Planına gelene kadar ulaşım alanında yaptığımız bazı önemli çalışmaları sizlerle paylaşmak istiyorum. İlk sıraya dolmuş dönüşümünü koymak istiyorum. Bu konuda Trabzon’da uzun yıllardır konuşulan ve çözüm bekleyen konuydu. Geldiğimizde ilk ele aldığımız konuların başında geliyor. Trabzon’da 2002 yılından itibaren hizmet veren dolmuşlarımızın artık halkamızın beklediği konforu ve güvenliği sağlamadığı açık. Bu çerçevede Şoförler Odası Başkanlığı ve diğer ilgili taraflarla çok yoğun mesai harcadık. Neticesinde Trabzon’da 729 olan dolmuş sayısını 689’a düşürdük. 40 dolmuşu da 80 tane taksiye bölüştürdük. Önümüzdeki Temmuz meclisinde ulaşım ile alakalı ana yönetmelik mecliste görüşerek karara bağlanacak. O yönetmeliğin içeriğine baktığınızda dolmuş dönüşümünün sadece mevcut dolmuşların yenilenmesi meselesi olmadığını göreceksiniz. Yeni bir sistem ortaya koyuyoruz. Dolmuşların denetimi, şoför olan arkadaşların eğitim ve bunlara sertifika verilmesi noktasında büyükşehir belediye aktif şekilde rol alacak ve denetleyecek. Yeni dolmuşlarımız konforlu olacak. Klima, havalandırma gibi sıkıntılar ortadan kalkacak. Her dolmuşta güvenlik kamerası olacak'' 

DOLMUŞLARIN DÖNÜŞÜMÜ 

Bu süreç henüz tamamlanmış değil. Pandemi süreciyle bir kaç ay sarkmakla birlikte bu yıl sonuna kadar kurduğumuz sistem bütünüyle hayata geçmiş olacak. Akçaabat ile ilgili kararı UKOME’de aldık. Orada da yerelden gelen talep doğrultusunda dönüşüm gerçekleştiriyoruz. 291 minibüs dönüşüyor. Yüzde 51’i destekler ve muvafalkatnameyi getirirse reformu gerçekleştiriyoruz. Kartlı sistem ve otobüs şekline dönüyor. Büyükşehir Belediyesine bağlı olarak çalışıyor noktaya gelecek.  

TAKSİLERİN DURUMU 

Ulaşımla alakalı 89 tane taksimiz vardı. 40 dolmuşumuz 80 taksiye dönüştürmek suretiyle 169 taksimiz var. Bunlara 23 tane durak yeri belirledik. Bu durak yerlerini yakın zamanda, şehre yakışacak şeklinde lnşaa edeceğiz. Dolmuşlarda ortaya koyduğumuz denetim sistemini aynı şekilde taksiler içn uygulayacağız.  20 YENİ OTOBÜS ALINDI 20 tane otobüs aldık. 18 milyona mal oldu. Şu anda faal şekildedir. Klima ive farklı sorunları ortadan kaldırıyoruz. Bütçemiz imkan verirse otobüs filomuza yenilerini katacağız. Ulaşım Daire Başkanlığının yanı sıra Ulaşım A.Ş. kuruldu. Toplu ulaşım onlara devredildi. Sistemleri inceliyorlar. Profesyonel şekilde bizim otobüslerin daha rantabıl çalışması için çaba sarf ediyorlar. Bu kurumsal gelişmenin hizmete nasıl yansıyacağı he birlikte göreceğiz. 
Editör: TE Bilisim