İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, derenin taşması sonucu sel meydana gelen Artvin'in Arhavi ve Murgul ilçeleri ile Rize'nin Fındıklı ve Ardeşen ilçelerinde inceleme yaptı. Mahsur kalan vatandaşların tahliyesi, su birikintilerinin temizlenmesi ve diğer konularda yetkililerden bilgi alan Soylu, ziyaret ettiği bazı ev ve iş yerlerindeki vatandaşlara "geçmiş olsun" dileklerini ifade etti. Bakan Soylu, Ardeşen Belediyesi ve Fındıklı Kaymakamlığını da ziyaret etti.  Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu da Arhavi'de Bakan Soylu ile incelemelerde bulundu. Bakanlar Soylu ve Karaismailoğlu ile Yazıcı, incelemelerinin ardından Arhavi Gençlik Merkezi'nde sel afetine ilişkin koordinasyon ve değerlendirme toplantısı yaptı. Toplantıya, İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Fatma Varank, Artvin Valisi Yılmaz Doruk, AK Parti Artvin Milletvekili Erkan Balta, Giresun Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Erhan Demir, Erzurum Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Semih Okyar, Karayolları Genel Müdürü Abdulkadir Uraloğlu, DSİ Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Akif Balta, AFAD Başkan Yardımcısı Önder Bozkurt ile kurum yöneticileri de katıldı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Artvin’de etkili olan selde Murgul ilçesinde bir vatandaşla ilgili kendilerine kayıp bilgisi geldiğini belirterek “Telefon sinyali ve baz yeri veriyor ama vatandaşımıza ulaşmakta zorluk çekiyoruz. İlk baz yeri verdiği yerde ulaşmaya çalıştık, orada bulamadık, yeni bir baz yeri veriyor, oraya da arkadaşlarımız bakıyorlar. Bir yansıma olup olmayacağını düşünüyorlar. İnşallah sağ salim ulaşırız” dedi.

“SU İLE İLGİLİ ÇALIŞMA YAPILIYOR”

Arhavi Gençlik Merkezindeki Afet Koordinayon Toplantısı sonrasında basın mensuplarına beraberindeki Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile birlikte açıklamalarda bulunan Bakan Soylu, Arhavi’nin Boğaziçi Mahallesi hariç hemen hemen her yerine elektrik verildiğini söyledi.

Bakan Soylu “İnşallah yarın akşama kadar da Boğaziçi Mahallesi’ne arkadaşlarımız elektriği vermeyi planlıyorlar. Arhavi’nin su konusunda bir problemi var. problem şu, ana hat maalesef dere yatağının içerisinde kalmış oldu. Yoldaydı, yol gidince dere yatağının içerisinde kaldı. Bununla ilgili hem DSİ hem Karayolları hem de İller Bankası belediye ile birlikte ortak bir çalışma gerçekleştiriyorlar. Bunun ne kadar süreceği konusunda bir değerlendirme yapamıyoruz. Onun için bu konuda gerek içme suyu tedarikini sürekli olarak tırlarla birlikte içme suyu hem damacanalar hem de diğer şişelerle, pet şişelerle beraber getiriyoruz. Kullanma suyunda bir müddet bir kaç gün için buradan tekrar Arhavili vatandaşlarımız bizi bağışlasın ama hep beraber aldığımız karar çerçevesinde tankerle yapacağız. Bu esnada arkadaşlarımız da bu dediğimiz yukarıdan aşağıya gelen hattı, onu yolun üzerine almaya çalışacaklar. Burada biraz sabır bekliyoruz. Sel nedeniyle 30 köy yolu kapalıydı, 22’si açıldı, 8 köy yolu kapalı. Onu da yarın akşama kadar bitirmeyi planlıyoruz. Daha sonra da 19 yayla yolunda problem var. İnşallah onu da ertesi gün bitirmeye çalışacak arkadaşlarımız” diye konuştu.

“İNŞALLAH SAĞSALİM ULAŞIRIZ”

Murgul ilçesinde sanayi sitesinin dışında çok büyük bir problem gözükmediğini ancak bir vatandaşın kayıp olduğu bilgisinin kendilerine geldiğini kaydeden Bakan Soylu “Bir vatandaşımızın Murgul’da öğleden sonra kayıp olduğu bilgisi var. Buna ait çalışma da gerçekleştiriliyor. Telefon sinyali ve baz yeri veriyor ama vatandaşımıza ulaşmakta zorluk çekiyoruz. İlk baz yeri verdiği yerde ulaşmaya çalıştık, orada bulamadık, yeni bir baz yeri veriyor, oraya da arkadaşlarımız bakıyorlar. Bir yansıma olup olmayacağını düşünüyorlar. İnşallah sağsalim ulaşırız. Arama kurtarma ekibimiz var. 48 kişilik bir arama-kurtarma ekibini de oraya sevk ettik. Şu ana kadar bir can kaybı bilgimiz yok. Bu sevindirici. Bir aramamız var. İnşallah ona da sağ salim ulaşırız düşüncesi içerisindeyiz. Tekrar geçmiş olsun” ifadelerini kullandı.

“30 ADET KÖY YOLUNDAN 8 TANESİNDE SIKINTIMIZ VAR”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ise devletin bütün kurumlarıyla olayın üzerinde olduğunu hatırlatarak “Olağanüstü bir seferberlik var burada. İnşallah bu aferin izleri en kısa sürede ortadan kaldırmak için çok büyük bir gayretle bütün kurumlarımız çalışıyorlar. Ulaşım açısından sadece Arhavi-Ortaca yolunda bir sıkıntımız var. Arkadaşlarımız orada da çalışıyorlar. 30 adet köy yolundan 8 tanesinde sıkıntımız var. Yarın itibarıyla bunların hepsini açacağız. Haberleşmede de mobilde hiç bir sıkıntımız yok. Sabit abonelerde kısmen de olsa sıkıntılarımız var. Mobil istasyonlarımız da bölgede yedek olarak bekletilmekte. İnşallah en kısa sürede bu afetin izlerini ortadan kaldırmak için devletimiz bütün kurumlarıyla, bütün arkadaşlarımızla olağanüstü bir gayret gösteriyorlar. Her zaman olduğu gibi yine kısa zamanda bu olayın da üstesinden gelerek vatandaşımızın eski, afet öncesi durumuna bir an önce döndürmek için inşallah seferberlik halinde çalışıyoruz” ifadelerini kullandı. Öte yandan Murgul ilçesinde kayıp olan şahsın 43 yaşındaki kamyon şoförü Serdar Yiğit olduğu ve arama çalışmalarının sabah erken saatlerinden itibaren tekrar başlayacağı öğrenildi.

ÇOK SAYIDA KİŞİ GÖREV ALDI

Karadeniz bölgesinde son günlerde yaşanan sel felaketlerine bu gün bir yenisi eklendi. Artvin Arvahi'de yaşanan sel felaketine sabah saatlerinden bu yana Rize ekibinden 13 arkadaşımız canla başla emek sarf ederek 576 kişi  ve 4 köpeğin tahliyesinde görev aldı.

ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI AÇIKLADI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Artvin ve Rize’de meydana gelen sel felaketinin ardından 56 trafonun hasar nedeniyle, 67 trafonun can ve mal güvenliği önlemleri için devreden çıkarıldığını açıkladı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının, sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “Artvin ve Rize’de meydana gelen sel felaketinin ardından 56 trafo hasar nedeniyle, 67 trafo can ve mal güvenliği önlemleri için devreden çıkarılmıştır. Sel nedeniyle 3 bin 45 abone elektriksiz kalmıştır. 9 bin 650 abonenin enerjileri güvenlik önlemleri kapsamında kesilmiştir” ifadelerine yer verdi.

AFAD’DAN AÇIKLAMA

İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Artvin’in Arhavi ilçesi ve Rize’nin Fındıklı ilçelerinde yoğun yağış nedeniyle derelerin taşması sonucu meydana gelen sel felaketi hakkında açıklamada bulundu. AFAD’dan yapılan açıklamada önceki akşam saatlerinden itibaren Artvin ili Arhavi ilçesinde etkili olan aşırı yağışlar sonucunda bölgede sel ve su baskınları meydana geldiği ve yağışlar neticesinde Arhavi deresinin taştığı ayrıca ilçe merkezi ve köy yollarının da bu durumdan etkilendiği bildirildi. Arhavi ilçesinde mahsur kalan 6 kişi ile Murgul ilçesinde mahsur kalan 9 vatandaş güvenli alanlara transfer edilirken Arhavi ilçesinden yaklaşık 200 kişinin de tahliye edilerek güvenli alanlara yerleştirildiği bildirildi. AFAD’dan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “AFAD, AKUT, Emniyet, Özel İdare, Karayolları, DSİ ve Jandarma Ekipleri olay bölgesine koordineli şekilde sevk edilmiştir. Artvin ili Arhavi ilçesine Rize, Ardahan ve Erzurum illerinden ihtiyaçlar doğrultusunda personel ve iş makinesi görevlendirmesi yapılmıştır. Bölgeye, Türk Kızılay tarafından 1 adet ikram aracı ve Sağlık Bakanlığı tarafından 8 araç ile 24 personel görevlendirilmiştir. Ayrıca haberleşme altyapısını desteklemek amacıyla bölgeye mobil baz istasyonu sevk edilmiştir. Rize ili Fındıklı ilçesinde bulunan Arılı ve Çağlayan derelerinin taştığı ve dere güzergahı üzerinde birçok noktada mahsur kalmaların meydana geldiği, Ardeşen Tunca beldesi güzergahında ise dere taşkınlarının gerçekleştiği ve buna bağlı mahsur kalmaların oluştuğu ihbarları alınmıştır. Meteorolojiden alınan 22 Temmuz 2021 06.00 verilerine göre Hopa ilçesine 83 kg, Arhavi ilçesine 74 kg, Fındıklı ilçesine 79,6 kg, Çamlıhemşin ilçesine 64,9 kg ve Ardeşen Yeşiltepe’ye 64 kg yağış düşmüştür. Gelişmeler AFAD tarafından takip edilmektedir.”

Güçlü Uzunalioğlu (Rize AKUT ekip lideri)

Editör: TE Bilisim