Trabzon’da bir süredir tartışma konusu olan ‘Dolmuşların modernizasyonu’ konusu netlik kazandı.  
 
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, dün düzenlenen toplantı ile dolmuş modernizasyonunda kabul edilen sistemini açıkladı. Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarihi binasında düzenlenen toplantıya; Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Atilla Atman, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Trabzon Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ömer Hakan Usta, kurum müdürleri ve basın mensupları katıldı.  
 
Başkan Zorluoğlu, konuşmasına İdlib’de hain saldırıda şehit düşen kahraman askerlerimize rahmet dileyerek başladı. Zorluoğlu, “Milletimizin başı sağ olsun. Bu alçak saldırıdan sonra elbette Türk milleti buna misliyle mukabelede bulunmak için en ufak tereddütte bulunmadı. Hadisenin vuku bulduğu andan itibaren rejim unsurları, TSK’nın bütün imkan ve kabiliyetleriyle vurulmaya başlandı. Rejim unsurlarına tarihlerinde görmedikleri kadar büyük zayiatlar verildi ve verilmeye devam ediyor. Orada görev yapan bütün askerlerimizin ayaklarına taş değmesin. Trabzon halkı olarak, Sayın Cumhurbaşkanımız liderliğinde yürütülen bu büyük mücadelede TSK’nın ve ordumuzun yanındayız” dedi.
 
İstişareye Açık Süreç Oldu
 
Dolmuş modernizasyonu ile ilgili alınan kararı açıklayan Başkan Zorluoğlu, “Göreve başladığımız günden itibaren üzerinde çalıştığımız Dolmuş Modernizasyonunda karara vardık. Uzun bir süreç oldu. Zaman zaman zor aşamalardan geçildi. Hakikaten çok kapsamlı şekilde istişareye açık şekilde yürüttüğümüz süreç oldu. Sorunun taraflarıyla bir araya geleceğimizi söylemiştik. Bu konuda da öyle yaptık. Tarafların tamamıyla bir araya geldik. Başta Şoförler ve Otomobilciler Odamız olmak üzere; durak başkanlarımız, hak sahipleriyle, esnaflar odası birliğiyle, üniversitemizle, halkımızla yoğun bir süreç geçirdik.  Vatandaşlarımız taleplerini bize iletti.” ifadelerini kullandı.
 
Halkın Beklentisi Dikkate Alındı
 
Zorluoğlu, süreci yönetirken halkın beklentisini esas aldıklarını söyleyerek şunları kaydetti: “

Bu süreci yönetirken esas dikkate aldığımız husus halkın beklentilerinin karşılanması olmuştur. Burada en önemli unsur, vatandaşın beklentilerini karşılayacak dolmuş modernizasyonu gerçekleştirmektir. Vatandaşımız ne istiyordu, bir ona baktığımız da:  Vatandaşımız artık eskiyen bu dolmuşların yenilenmesini istiyor; çünkü birçoğu 15 yılın üzerinde bu dolmuşların. 15 yaşın üzerinde olduğunu söyleyebiliriz. İkincisi: değiştirilirken konforlu araçlar olsun istiyor. Neyi kast ediyoruz: Klimalı olsun, güvenli olsun, iç kamera gibi izlenebilsin, denetlenebilsin, temiz olsun, engelliler için erişilebilir olsun gibi vatandaşların talebi oldu. Biz bütün süreci halkımızın taleplerini karşılayacak dolmuş modernizasyonu şeklinde yürüttük.”
 
12+1 Kapasiteli 689 Yeni Dolmuş
 
Dolmuş modernizasyonu ile ilgili kararları açıklayan Başkan Zorluoğlu, “Şöyle bir modernizasyon kararı aldık: 12 artı 1 kapasiteli, 689 yeni dolmuşa çeviriyoruz. Burada 40 tane dolmuşu zaten geçtiğimiz haftalarda 80 tane taksiye dönüştürmüştük. 1 markayı işaret etmiyoruz, biz standartları belirliyoruz. Bu noktada dolmuş esnafını bağlayacak bir karar almıyoruz, serbest bırakıyoruz. Şoför esnafı bizim standartlarımıza sahip olmak kaydıyla arzu marka aracı dolmuş olarak satın alabilecek.” şeklinde konuştu.
 
0-3 Yaş Araçlar Olacak
 
Sıfır araçların trafiğe çıkmasını arzu ettiklerini vurgulayan Başkan Zorluoğlu konuşmasında, “Vatandaşlarımızın beklentisi doğrultusunda araçlarımızın 0-3 yaş aralığında olmasını arzu ediyoruz. Bunu teşvik etmek üzere de yaş sınırını sıfır araçlar için tescil tarihinden itibaren 15 yıl; ama sıfır olmayan diğer araçlar için tescil tarihinden itibaren 12 yıl olarak belirliyoruz. Sıfır araç alacak olanlara 3 yıllık bir teşvik süre vermiş oluyoruz.  Biz, modernizasyonla birlikte sıfır araçların trafiğe çıkmasını arzu ediyoruz.” ifadelerine yer verdi.
 
Engelli Vatandaşlar İçin Uygun Ve Klimalı Araçlar
 
“Araçların bir özelliği de engelli vatandaşlar için uygun araçlar olması. Mevzuat gereği temmuz ayından itibaren araçlara, dolmuşlara engellilere uygun bir mekanizma kurulması zorunlu hale gelmiştir.” diyen Zorluoğlu, konuşmasında şu cümlelere yer verdi: “Biz de dönüşecek olan dolmuşlarımızı engellilere uygun hale getirilmesini şart olarak koşuyoruz.  Trabzon’da insanların özellikler yaz mevsiminde şikayet ettiği bir husus da,  dolmuşların klima imkanı olmaması ve bunun sonucunda oluşan rahatsızlık. Yeni araçlar iklimlendirme manasında tam donanımlı olacak. Klimalı araçlar olacak. Yazın da kışın da sorun yaşamayacağız.”
 
Kamera Ve Araç Takip Sistemi
 
Başkan Murat Zorluoğlu, Bütün dolmuşlarımızda araç içi kamera sistemi olacağını belirtti.  Zorluoğlu şu şekilde konuştu: “Kamera sistemini zorunlu tutuyoruz. Büyükşehir Belediyemize ait otobüslerde olduğu gibi dolmuşlarımızda da araç içinde kamera sistemi olacak, zorunlu hale getiriyoruz. Şikayetleri çok daha doğru bir şekilde değerlendirmiş olacağız.  Büyükşehir Belediyemiz tarafından  kurulacak Ulaşım Harekat Merkezinde bu kurulacak sistemi takip etme imkanımız olacak.  Güvenlik unsuru olarak araç takip sistemi tüm dolmuşlara monte edilecek Dolmuşların nerede olduğunu büyükşehir bu takip sisteminden görebilecek. Belki İlerde, vatandaşlarda bu araçların nerede olduğunu takip etme, akıllı telefon üzerinden görebilme imkanı olacak. Bu takip sistemi büyükşehir belediyesinin ulaşım takip sisteminde takip edilecek. Bu sistemde ihtiyaç olan birkaç durak ihtiyacı vardı.”
 
3 Hat Uzatıldı
 
3 hattın vatandaşların talebi üzerine uzatıldığını vurgulayan Zorluoğlu, “Bu sistemle, ihtiyaç olan birkaç güzergahı da oluşturmuş oluyoruz. Havalimanı Hattını Kaşüstü Kanuni Hastanesine kadar uzatıyoruz. Vatandaşımızın yoğun talebi vardı. Boztepe hattını da Moloz’a kadar uzatıyoruz. Burada özellikle Meydan bölgesinin araç ve dolmuş yoğunluğunu azaltmayı arzu ediyoruz. Meydan bölgesinde gelip ring yaparak yolcu alma cihetine gidilecek. Yenicuma Hattını da Moloz’a kadar uzatıyoruz. Moloz’u dolmuş konusunda merkezi yer haline getirmek istiyoruz.” diye konuştu.
 
40 Dolmuş, Yoğun Hatlara Geçiyor
 
Başkan Zorluoğlu,  yolcu sayısı az olan duraklardan, yolcu sayısı fazla olan duraklara 40’a yakın dolmuş aktarılacağını söyledi.  Dolmuşların renkleri ile ilgili konuşan Başkan Zorluoğlu, renklerin belirlenmediğini ifade etti.   Zorluoğlu,“Çalışmamız var ama renk belirlemedik. Büyükşehir Belediyesi tarafından 4 – 5 model belirlenecek. Çeşitli mecralardan vatandaşımıza bunu soracağız. Vatandaşımızın bize yol göstereceğine inanıyoruz. Kararımızı o sürenin sonunda vereceğiz. Tabi bu yeni sistemi, belki de en önemli ayağı izlenebilir ve denetlenebilir bir dolmuş sistemine Trabzon geçiyor.” dedi.
 
Her Önüne Gelen Dolmuşta Şoför Olamayacak
 
Başkan Zorluoğlu, konuşmasında sertifika programlarına vurgu yaptı. Trabzon halkının en çok şikayet ettiği konunun ulaşım olduğunu söyleyen Zorluoğlu, “Ocak 2021’den itibaren uygun belgesini verirken belirlediğimiz standartlara uygun olmayan hiçbir araca uygunluk ve çalışma belgesi verilmeyecek. Dikkatli şekilde incelenecek ve şartları taşımayanları trafiğe koymayacağız. Araç standartları, şoför standartları, çalışma usul ve esasları, denetimler ve yaptırımlar hazırladığımız yönetmelik çerçevesinde üzerinde çalışıyoruz. Nisan ayı meclisinde, meclisten geçireceğiz, yönetmelik hazır olacak. Somut şekilde alanda uygulayacağız. Her önüne gelen dolmuşta şoför olamayacak. Bu konuda bir standardizasyon, sertifika programı oluşturacağız. Dolmuş şoförü olacakların standartlarını belirleyeceğiz, belge vereceğiz. Sadece Büyükşehir Belediyesinden belge almış olan insanlar dolmuşlarda şoför olabilecek. Dolmuşların birçoğunun farklı ışıklandırmalar, dizaynlar var. Bu dolmuşları kendi otobüslerimiz gibi kabul ettiğimizden araçlarda hizmet gereği olmayan bu tür aksesuarlardan olmayacak.  Şoförlerle ilgili sertifika programı geliştireceğiz. Toplu taşıma aracı kullanma sertifikası. Belli eğitim programı çerçevesinde. Vereceğimiz eğitimlerden geçtikten sonra bu sertifika verilecek. Sağlık raporu, adli sicil kaydı isteyeceğiz.  Belli suçlardan mahkum olmuş insanları dolmuşlarda şoförlük yapmalarına izin vermeyeceğiz. Bizim verdiğimiz sertifikası olmayan herhangi bir kişinin dolmuşlarda çalışması dönüşüm programından sonra mümkün olmayacak. Şoförler cemiyetimiz ve Milli Eğitim Müdürlüğümüz ile bu işi yapacağız. Ulaşım meselesi Trabzon’da halkımızın en çok şikayet ettiği düzeltilmesini istediği hizmet alanıdır. Göreve geldiğimiz andan itibaren ciddi çalışmalar yaptık. Biz bu konuyu karara bağladık. Böyle bir sistemle halkımızın karşısına çıkmaktan mutluyuz.”  diye konuştu.  Toplantıda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Zorluoğlu, yönetmelikte şoförlerin kılık kıyafetleri ile ilgili hükümlerin olacağını ifade etti.
 
Dolmuşların Depo Alanı Olarak Düşünmüyoruz
 
 Başkan Zorluoğlu toplantıda kendisine yöneltilen,  Meydan’da dolmuş depolamaları kalkacak mı? sorusuna şu şekilde cevap verdi: “ Meydan Bölgesini dolmuşların depo alanı olarak asla düşünmüyoruz. Bizim düşündüğümüz depolama alanları Moloz bölgesinde yeni yapacağımız büyük meydanın belli bölgeleri Orayı ulaşım merkezi haline getirmek istiyoruz. Otobüslerimiz orada, ulaşım harekat merkezini oraya kuruyoruz. Hem doğu, hem de batıdan gelen dolmuşlar orada olmasını düşünüyoruz. Mart ayı sonu gibi, artık o proje netleşmiş olacak. İhale aşamasına gelmiş olacak. Meydan Bölgesini steril, yayaya özel hale getirmeyi arzu ediyoruz. Bunun beraberinde Maraş ve Gazipaşa değerlendirilecek. Köprünün altını ve Maraş Caddesini mevcut bulunduğu vaziyetten arındırılmış hale getirilecek. “
 
6 Aya Kadar Geçişler Tamamlanacak
 
Zorluoğlu, geçişlerin ne zaman tamamlanacağı ile ilgili soruya yönelik, “1 Mart’tan 6 ay içinde Eylül’e kadar geçişler tamamlanması. Hatlarla ilgili geçişler erken olacak. Geneli itibariyle bütün dolmuşların yenilenmesi 6 ay içinde 1 Eylül itibariyle tamamlanmış olacak!” ifadelerini kullandı.
 
Üzerinde Çalıştığımız Konu
 
Hafif Raylı Sistem ile ilgili soruya yönelik konuşan Başkan Zorluoğlu, şunları kaydetti: “Her şehrin kendine özgü şartları var. Gerçekten Trabzon’da modern toplu taşıma sistemlerini konuşmanın projelendirip hayata geçirmenin vakti geldi. Trabzon’da hafif raylı, veya raylı sistemlere kavuşturma konusu seçim öncesi ve sonrasında konuştuğumuz meseledir. Ulaştırma Bakanımızla değerlendirdik. Farklı yaklaşımlar var. Bu işleri Ulaştırma Bakanlığı yapıyor. Bizim büyükşehir olarak kendi imkanlarımızla yapma imkanı yok. Ulaştırma Bakanlığı ile yapabiliriz. Üzerinde çalıştığımız konudur. Bizim de hedefimiz Trabzon’a, çok daha modern toplu taşıma sistemleri getirmektir.”
 
Bu Sürecin Altına Gövdemizi Koyduk
 
Başkan Zorluoğlu,  Büyükşehir Belediyesi, dolmuş modernizasyonunda finansman ve araçların alınma kısmının neresinde olacak? sorusuna yönelik verdiği cevapta şu ifadeleri kullandı: “Biz 40 tane dolmuşu 80 tane dönüştürdük. Sayı 40 tane azaldı.  Bu sistemde koltuk sayısı artıyor. Büyükşehir Belediyesinin koltuk başına belirlediği bir rakam var.  Ben buradan bunu açıklayayım. Biz Büyükşehir Belediyesi olarak bu dönüşüme zaten çok büyük katkılar verdik. Şimdi bir katkımız daha çıkıyor. Bu koltuk parasını almayacağız. 2 koltuk Büyükşehir Belediye Başkanlığımız tarafından dolmuşçu esnafımıza hediye olsun destek olsun, destek olsun.  Bu farklı boyutlarıyla gövdemizi koyduğumuz süreçtir. Bu süreci Büyükşehir Belediyesinin para kazanacağı bir süreç olarak asla göremedik.”
 
Meydanda Ki Büyük Yük Azalacak
 
Zorluoğlu,  Yolların modernizasyonu söz konusu mu, Özellikle Boztepe yolu?  sorusuna yönelik, “ Dolmuşlara şuan da zam yapma söz konusu değil. Geçtiğimiz günlerde Ulaştırma Bakanımız Trabzon’a geldiğinde açıkladı. Güneyden gelen yolu sahile bağlanması noktasında çalışma başladı. Çok önemli bir yatırım başladı. Öte yandan Çömlekçi-Moloz bağlantısını sağlayacak tünellerin projesi son aşamada, çalışmalar başlayacak. Diğer taraftan da Değirmendere’den Boztepe’ye Değirmendere’den Çukurçayır’a bağlantılar sağlanacak. Boztepe’ye ulaşım sadece meydandan değil şehrin doğusunda Değirmendere’den, şehrin batısından yeni Kanuni Bulvarından sağlanacağı için meydanda ki büyük yük azalacak. Önümüzde ki yıllarda bütün dolmuşların meydandan kalkması ya da geçmesi zaruriyeti ortadan kalkacak Meydan bölgesi rahatlayacak.” diye konuştu.
Editör: TE Bilisim