KALBE BASKI YAPIYOR

Erken yorulma, çarpıntı şikayetlerinin sebebinin içeri doğru basık olan iman tahtasının kalp üzerine baskı yapması sonrası oluştuğu anlaşıldı. Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı ve KTÜ Farabi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Celal Tekinbaş ve ekibi tarafından Kapalı Kunduracı Göğsü Ameliyatı (NUSS) yapılan hasta sağlığına kavuştu. Hasta, şikayetlerinin artık olmadığını en önemlisi de artık kendisini daha özgüvenli ve sosyal hissettiğini belirtti. Operasyonu gerçekleştiren Başhekim Prof. Dr. Celal Tekinbas’ın operasyonu yapılan hastalıkla ilgili vermiş olduğu bilgiler şu şekilde:

PEKTUS EKSKAVATUM NEDİR?

Pektus Ekskavatum, halk arasında kunduracı göğsü olarak da bilinen hastalık, bir göğüs duvarı deformitesidir. Deformite, sternum denilen göğsün orta hattındaki iman tahtası kemiğiyle beraber kaburgalarla bağlantıyı sağlayan kıkırdak yapının içe doğru çökmesi durumudur.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Hastaların bir kısmı kunduracı göğsü görüntüsüne bağlı kozmetik rahatsızlık duyarak doktora başvurmaktadır. Bu gruptaki hastalar vücutlarındaki şeklin bozuk olduğunu fark etmesiyle başvurmaktadır. Diğer bir grup hasta ise kunduracı göğsü derecesine göre akciğer ve kalp baskısına bağlı olarak solunumsal problemlerle başvurmaktadır. Bu problemlerden en sık görülenleri göğüs ağrısı ve nefes darlığıdır. Kalp baskısı olan hastalarda kalp ritm problemleri de gözlenebilir. Derin kunduracı göğsü yani kunduracı göğsü derecesi yüksek hastalarda kalbin sol göğüs boşluğuna doğru yer değiştirdiği sıklıkla gözlenir. Çocuk yaş grubundaki kunduracı göğsü hastalarında; oyun oynarken çabuk yorulma, nefes nefese kalma gibi durumları anne babalar gözlemleyebilir.

NEDENLERİ NELERDİR?

Kunduracı göğsü hastalığının nedenleri (etyoloji) tam olarak bilinmemektedir. Net olarak bir genetik geçiş gösterilmemiş olsa da genetik geçişin etkili olduğu düşünülmektedir. Hastaların yaklaşık yüzde 40‘ında bir aile öyküsü vardır.

TEŞHİSİ NASIL YAPILIR?

Kunduracı göğsü teşhisi hastanın şikayetleri ve doktorun yaptığı muayene ile koyulur. Fizik muayeneye yardımcı olarak bazı görüntüleme yöntemleri ihtiyaç halinde kullanılabilir. Röntgen: Kunduracı göğsü derecesinin belirlenmesi ve muhtemel ek problemleri görüntüleme amacıyla röntgen çekmekte fayda vardır. Bilgisayarlı Tomografi (BT): Derin kunduracı göğsü hastalarında kalp ve akciğer baskısının varlığı ve derecesini ortaya koymak adına bilgisayarlı tomografi (BT) çekmek gerekebilir. Ekokardiyografi: Bunların yanında bazı durumlarda kalp fonksiyonlarını değerlendirme amacıyla ekokardiyografi yapılabilir.

TEDAVİSİ NASILDIR?

Pektus ekskavatum deformitesi yani kunduracı göğsü tedavisinde yaklaşım hastanın deformite derecesine (kunduracı göğsü derecesi) göre değişmektedir. Bu deformite uzun yıllar boyunca geleneksel tedavi yöntemi olan ravitch açık ameliyat yöntemi ile tedavi edilmekteydi.

Kunduracı göğsü tedavisinde günümüzde Nuss yöntemi dediğimiz kapalı kamera yardımı ile çökük olan kısmın altından çelik veya titanyumdan üretilmiş bar denilen malzemenin konulması ile yapılır.

Nuss yöntemi, kamera eşliğinde kapalı olarak yapılan minimal invaziv ameliyat tekniğidir. Bu yöntemin daha kısa ameliyat süresi, estetik küçük ameliyat izleri, daha kısa hastanede kalış süresi ve ameliyat sonrası yüksek hasta konforu gibi avantajları bulunmaktadır.

Editör: TE Bilisim