Trabzon Baro Başkanı Av. Suiçmez, Trabzon 15 Temmuz Şehitler ve Hürriyet Parkında yaptığı açıklamada, “Bundan bir süre önce baroların yapısını değiştirmeye yönelik bilgisini basından öğrendik. Devamında yapılacak yasal değişiklerin neler olduğunu öğrenmek için çeşitli çalışmalar yaptık tam o esnada Adalet Bakanı, Türkiye Barolar Birliği Başkanı böyle bir çalışma elimizde yok dedi ancak devamında böyle bir yasal bir çalışmanın yapılacağı açıklandı. Daha sonra bizler 81 ilin Baro Başkanları ve Türkiye Barolar birliği olarak 19 Mayıs 2020 tarihinde bize sorulmadan bu yasanın hazırlanmasını kabul etmeyeceğiz. Baroların ve Avukatların sesinin kesilmesine ve bölünmesine yol açacak bu yasal değişikliği kabul etmeyeceğimizi ve önerinin geri çekilmesini talep ettik” dedi.

Başkan Suiçmez yaptığı açıklamanın devamında, “Tekrar 1 Haziran 2020 tarihinde Türkiye Barolar Birliği ve 79 Baro bu tasarının bu şekilde hazırlanmış olmasının ve içeriğinin kabul edilemeyecek olduğunu belirterek tasarının geri çekilmesini ancak bundan sonra müzakere edebileceğimizi ve uzunca bir süre hazırlık yaptıktan sonra avukatlık yasasının bütününde avukatlığı çağdaş ve daha çağdaş yapılabilir hale getirecek şekilde yeniden avukatlık yasasının düzenlenmesi çalışmasını Baroların, Barolar Birliğinin ve Hukuk Fakültelerinin birlikte yaparak hazırlayacaklarını beyan ettik daha sonra 80 Baro Başkanını temsilen 31 Baro Başkanı ve Türkiye Barolar Birliği, Adalet Bakanını, Kamu Başdenetçisini, Adalet ve Kalkınma Partisi grup Başkan Vekillerini, Cumhuriyet Halk Partisi grup Başkan Vekillerini, Milliyetçi Harekat Partisi Başkan Vekiline, Halkların Demokratik Partisi grup Başkan Vekillerini, İYİ Parti grup Başkan Vekillerini ziyaret ederek bu yasada niye kabul edilemeyecek noktalar olduğunu ve bu yasanın geri çekilmesini gerektiği ilettik” ifadesini kullandı.

BAROLARIN GELECEĞİ İÇİN YÜRÜYECEĞİZ

Ancak o süreçten sonra hem bilgi alamadığımız gibi hem de yasal çalışmaların bilgimiz dışında geliştiği öğrendik. 1 Haziran 2020 tarihli bildirgemizde yasayı geri çekin ondan sonra müzakere edelim birlikte hazırlayalım önerimiz altında eğer bu kabul görmezse demokratik mücadele yöntemini seçip hak arama yolunda hukuki mücadelemizi yapıp halka sesimizi ileteceğimizi söylemiştik. Dolayısıyla bugün hak arama mücadelemizin ilk adımını atıyoruz. Türkiye’nin her yerinden Baro Başkanları eş zamanlı olarak bugün3 günlük sembolik yürüyüşle Ankara’ya yola çıkıyoruz. Hedef günde 15 km yürümek yapabilirsek 20 km yürümek ve Pazar günü Ankara’da olmak Pazartesi ise başta Anıtkabir ziyareti olmak üzere bir dizi tepkimiz ortaya koyacak ve yasanın çekilmesi talebini tekrarlayacak eylemler yapmaktır. Yargının kurucu unsularından biri de Barolar ve Avukatlardır” ifadelerini kullandı.
 
Editör: TE Bilisim