Okuyuculardan biri bu hafta borsayı yazmamı istedi. Bu hafta yazımı bu konuya ayırdım.

Halkımızın büyük çoğunluğu borsa oynamakta. Örnek sendikada herkes oynamakta okulda herkes oynamakta. İnsanlarımız erken erken zengin olmak için borsa oynadıklarına şahit olmaktayız.

Görebildiğim kadarıyla bazı kardeşlerimiz borsadan kazanıyor bazı kardeşlerimizde borsada batırıyor. Borsada oynayan usta oyuncularla sohbetlerimde şunu gördüm borsada kağıt alındığında acele davranılmaması lazım gelmekte. Acele edildiğinde oynayanlar zarar edebiliyor.Alınan kağıtların unutulması lazım geliyormuş.

Borsa genel manada ticarete benzediğinden helal gibi görünmekte. Burada esas olan alınan kağıtların sahibi olan şirketlerin helal bir işle çalışıyor olması. Yani içkiyle işgal edilen şirketin kağıdı içki haram olduğundan haram olduğu ortaya çıkmaktadır. Yada kumar ile işgal olan şirketin kağıtları kumar haram olduğundan haram olduğu ortaya çıkmış durumdadır. Bundan dolayı şirketin neyle iştigal ettiği önemlidir derim.

Borsada diğer bir önemli iş manipüle kağıtlara karşı dikkatli olunması lazım gelmekte. Bazı art niyetli kişiler bazı kağıtlarda manipüle ettiği ifade edilmektedir. Piyasadan para toplamak için bazı kağıtların suni şişirildiği ifade edilmektedir. Bu gibi durumlarda dikkatli olunmalı ve güvenilen kağıtların alınıp satılmaya çalışılması lazım gelmektedir. Borsada para kaybetmemek için yapılacak en önemli iş borsayı bir bilenle oynanması para kaybetmemek için önemlidir derim.

Yapılacak diğer önemli bir iş borsada sahibi bilinen tanınan şirketlerin kağıtları alınıp satılırsa borsada para kaybetmemek için önemli gibi durmaktadır. Örnek Türk Hava Yolları gibi şirketlerin kağıtları alınıp satılırsa paranız emniyette gibi durmaktadır.

Bende yıllar önce borsada kağıt alıp satıyordum. Bir müddet sonra kağıtlarda zarar etmeye başladığımdan elimdeki tüm kağıtları satıp borsadan çıktım. Söylediğim gibi borsayı oynamak için borsayı bilen bir tanışın olması lazım gelmekte. Eğer borsada tek başına hareket edersen korkum odur ki borsa da hatırı sayılır paralar kaybedebilirsin.

BUgün gelinen noktada borsada kaybedenler borsadan çıkmayı beceremediğinden dolayı zararları kat be kat artarak kayıpları devem etmektedir. Kağıtlardan zarar eden bir arkadaşım varda ona borsayı bırak zararın neresinden dönersen kar edersin dediğimde bana Nizamettin Hocam bu günden sonra borsadan çıkamam. Kar edeceğim günlerde gelecek demişti. Ama hala zarar ediyor.

Borsada görebildiğim kadarıyla zarar etmemek için bir bilenle oynamaya çalışın. Daha az zarar eder ve kara geçersiniz. OKulda borsa uzmanları devamlı borsadan para kazandıklarına şahit oluyoruz. Borç yaptıklarında borsadan kazandığı paralarla ödeme yaptıklarına şahit olmaktayız.

Eğer borsa dışı bir yatırım aracı hangisi diye bir soru sorarsanız görebildiğim kadarıyla altın yatırımcıları güldürmektedir. Altın alın. Ama illa borsa diyorsanız kağıtların sahibi şirketlere bakın ve bir borsayı bilenden yardım alınız. Ayrıca görebildiğim kadarıyla aldığınız kağıtlarda acele etmemeye çalışınız. Aldığınız kağıtları unutunuz. İnşallah bir gün gelir kar edersiniz. Ama devamlı zarar ediyorsanız borsadan çıkmayı da aklınızın bir kenarında yer etsin. Kesip atabilecek çıkabilecek iradeniz de olsun. 

Borsada dikkatli olunmalı...