AK Parti Trabzon Milletvekili Yılmaz Büyükaydın, Bulgaristan’ın Burgaz kentinde düzenlenen KEİPA Ekonomi ve Kalkınma Politikası Komisyonu’nun 67. Toplantısı’na katıldı. Toplantının ana gündemini “KEİ Üye Devletlerinde İklim Değişikliği: Ekonomik Yönler” başlığı oluştururken, Büyükaydın iklim değişikliğinin yalnızca çevresel değil, ekonomik sonuçları da bulunan çok boyutlu bir mesele olduğuna dikkat çekti. Büyükaydın, Karadeniz havzasındaki ülkelerin benzer risklerle karşı karşıya olduğunu belirterek sürdürülebilir büyüme ve ekonomik dayanıklılık için ortak politikaların önemini vurguladı.

Karadeniz’in geleceği Burgaz’da masaya yatırıldı

KEİPA Ekonomi ve Kalkınma Politikası Komisyonu’nun 67. Toplantısı, Bulgaristan’ın Burgaz kentinde gerçekleştirildi. Toplantının ana gündeminde iklim değişikliğinin Karadeniz Ekonomik İşbirliği üyesi ülkeler üzerindeki ekonomik etkileri yer aldı.

Toplantıya katılan Yılmaz Büyükaydın, iklim değişikliğinin üretimden ticarete, enerjiden yatırımlara kadar birçok ekonomik alanı doğrudan etkilediğini ifade etti. Büyükaydın, bölgesel ölçekte alınacak kararların yalnızca çevresel değil, ekonomik istikrar açısından da önemli olduğunu belirtti.

Büyükaydın: Ortak akıl ve iş birliği geliştirmeliyiz

Karadeniz havzasında yer alan ülkelerin benzer çevresel ve ekonomik risklerle karşı karşıya olduğunu belirten Büyükaydın, ortak hareket edilmesi gerektiğini söyledi.

Büyükaydın, “Karadeniz havzasındaki ülkeler olarak ortak çevresel risklere karşı ortak akıl ve iş birliği geliştirmek; sürdürülebilir büyümeyi, ekonomik dayanıklılığı ve bölgesel kalkınmayı birlikte güçlendirmek büyük önem taşıyor” ifadelerini kullandı.

Büyükaydın’ın açıklamalarında, ülkeler arasında ortak politikaların geliştirilmesi ve bölgesel dayanıklılığın artırılması öne çıktı.

İklim değişikliğinin ekonomik etkilerine dikkat çekti

Toplantının ana başlıklarından birini iklim değişikliğinin ekonomi üzerindeki etkileri oluşturdu.

Büyükaydın, iklim değişikliğinin yalnızca doğal çevreyi etkileyen bir sorun olarak görülmemesi gerektiğini belirterek, üretim, ticaret, enerji ve yatırım süreçlerinin de bu değişimden doğrudan etkilendiğini ifade etti.

Bu nedenle Karadeniz havzasındaki ülkelerin ekonomik planlamalarında iklim kaynaklı riskleri dikkate alması gerektiğini belirten Büyükaydın, sürdürülebilir büyüme ve bölgesel kalkınma hedeflerinin ortak çalışmalarla desteklenebileceğini söyledi.

Parlamenter diplomasi vurgusu

Yılmaz Büyükaydın, KEİPA çatısı altında yürütülen parlamenter diplomasinin ülkeler arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinde önemli bir araç olduğunu belirtti.

Türkiye’nin KEİPA bünyesinde ekonomik iş birliğinin artırılmasına katkı sunmaya devam edeceğini ifade eden Büyükaydın, Karadeniz’in geleceği ve bölgenin ekonomik potansiyelinin ortak çalışmalarla değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Büyükaydın, parlamentolar arasındaki temasların ekonomik ve siyasi ilişkilerin geliştirilmesine katkı sunduğunu ifade etti.

Karadeniz için sürdürülebilir büyüme mesajı

Burgaz’daki toplantıda verilen mesajların merkezinde sürdürülebilir büyüme, ekonomik dayanıklılık ve bölgesel iş birliği yer aldı.

Anahtar Parti Trabzon’da sahaya indi: İlk durak Yomra oldu
Anahtar Parti Trabzon’da sahaya indi: İlk durak Yomra oldu
İçeriği Görüntüle

Büyükaydın, Karadeniz havzasındaki ülkelerin ortak risklere karşı birlikte hareket etmesinin yalnızca çevresel sorunların çözümü açısından değil, ekonomik kalkınmanın korunması açısından da önemli olduğunu belirtti.

Toplantının, iklim değişikliğinin ekonomik etkilerinin farklı ülkelerin deneyimleri üzerinden ele alınmasına ve ortak çözüm arayışlarının güçlendirilmesine zemin oluşturması hedefleniyor.

Muhabir: AYŞE SANCAK