Siyasi cephede çok kez dile getiriliyor olsa da gündem baskın seçim atmosferinden sanki çıkmaya başladı.

Seçim tartışmaları olmasa da Cumhurbaşkanlığı noktasında ciddi anlamda yoklamalar yapılıyor.

İYİ Parti Lideri Akşener defalarca Haziran’ı da işaret ederek; ‘Erken seçim olacak” söylemine rağmen geçenlerde ‘Seçime çok zaman var’ dedi.

Erken seçim tartışmasını Millet İttifakı ve paydaşlarını bir arada tutmak için siyasi bir taktik olarak değerlendirenler oldu.

Cumhurbaşkanlığı hesapları için ise geçtiğimiz günlerde CHP lideri Kılıçdaroğlu, ‘Uzlaşı olursa Cumhurbaşkanı adayı olabilirim’ mesajı vermişti

Akşener’e Kılıçdaroğlu’nun bu beyanı sorulunca:

‘Aday olmayı düşünebilir, bir sakınca yok’ dedikten sonra bu kez erken seçim söyleminden ayrılarak, ‘Seçime çok zaman var, o zaman birlikte görürüz’ dedi.

Akşener’in bu açıklamasının arkasında yeniden uzlaşı durumunda kendi adaylığı ile ilgili açık kapı bıraktığı olabilir.

Zaten FOX TV’de Sabah programında sorulduğunda ‘Bu büyük bir haz olur’ demişti.

Ancak şu da var,

Eylül ayında CHP Lideri Kılıçdaroğlu, 11’nci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ismini tekrar zikretmesi sonrasında ‘Adaylığından neden korkuyorlar” açıklaması yapmıştı.

O açıklama halen bir kenarda duruyor.

Akşener, belki o dönemin siyasi nedenleriyle bu açıklamaya destek mahiyetinde: ‘Cumhurbaşkanı olacağım diye Türkiye’nin önünü tıkamam.’ ifadelerini kullanmıştı.

Baktığımızda Akşener, hem Kılıçdaroğlu’nun adaylığıyla ilgili şerh koymazken kendi adaylığı noktasında da kapıları kapatmıyor.

Ekmeleddin İhsanoğlu başarısızlığı ile sonuçlansada çatı aday ifadesi yeni dönemde Millet İttifakında sıkça gündeme gelecek kanaatindeyiz.

Aslında erken seçim tartışmaları ile yapılmak istenen 2023 hazırlıkları.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde her parti kendi adayı ile mi seçime girecek yoksa çatı aday mı çıkarılacak?

Çatı aday da uzlaşı olursa o aday kim olacak?

Bazı değerlendirmeler yapılıyor.

Bazı araştırma şirketleri 2023 öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ilk turda % 45’in üzerinde gösterirken ona en yakın olarak % 34 olarak Ekrem İmamoğlu çıkıyor.

Kılıçdaroğlu daha öncesinde Cumhurbaşkanlığı noktasında, kendi adaylığı ile ilgili hiçbir mesaj vermemişti.

CHP Lideri’nin kendi adaylığını zikretmesinin altında Ankara ve İstanbul Belediye Başkanlarının öne çıkması etkili olmuş olabilir.

Meral Akşener’de Kılıçdaroğlu’na destek vererek ismi öne çıkan belediye başkanlarının önünü mü kesmek isbtemiş ve desteğimi vereyim Kılıçdaroğlu ben yokum derse desteğini alayım hamlesidir.

Millet İttifakı için, birinci turda herkesin kendi adayını çıkarması ikinci tura kalması durumunda ise ortak aday üzerinde uzlaşı tez konusu haline gelecek gibi.

Daha çok var Türkiye’de siyasette 24 saat bile uzun bir zamandır diyoruz.

Anketlere bakıldığında şu an itibariyle bir ikinci tur söz konusu.

Ancak AK Parti ve MHP özellikle seçimin kaderini belirleyecek gençler üzerine yoğunlaşarak ilk turda Tayyip Erdoğan’ı Cumhurbaşkanı yapmak isteyecek.

Burada şu da var, İstanbul seçimlerinde Kadir Topbaş’a karşı aday olan ve kaybeden Kılıçdaroğlu’nun yıldızı parlamıştı. Genel başanlık koltuğuna oturmuştu.

Eğer ki, Ekrem İmamoğlu Cumhurbaşkanlığına aday olur da seçilemez ise Kılıçdaroğlu koltukta kalmakta zorlanır. Çünkü Kılıçdaroğlu tüm seçim haklarını kullandı.

İstanbul ve Ankara’yı kazanarak koltuğunda bir seçim daha oturmayı garanti ettiyse de CHP mutlak bir yenlenmenin eşiğindedir.

Elbette ki, 2023 seçimlerinden yerel seçim gibi kazanarak çıkarsa, Kılıçdaroğlu Millet ittifakını bir adada tutan isim olarak Genel Başkanlığına devam eder.